Velký přehled dýní: Jedlé i okrasné kousky, které byste měli znát

/
  • Velký přehled dýní
    Velký přehled dýní (istock.com)
    9. října 2025 ● 05:00

    Podzim bez dýní si dnes už těžko dokážeme představit. Jsou nejen krásné na pohled, ale i velmi univerzální – dají se vařit, péct, mixovat do polévek i dezertů, některé druhy poslouží i jako okrasa. Pojďme se podívat na nejznámější druhy dýní, které u nás najdete, a zjistit, která se hodí do hrnce a která spíše na parapet.

  • 1.

    Rozdělení dýní

    Velký přehled dýní
    Velký přehled dýní
    Autor: istock.com

    Dýně pocházejí původem z Ameriky a existuje jich několik stovek odrůd. Obecně je můžeme rozdělit na jedlé a okrasné.

    Jedlé dýně se používají v kuchyni – mají dužninu s příjemnou chutí a většinou i měkkou slupku, kterou lze snadno zpracovat. Okrasné dýně bývají malé, tvrdé, často bizarních tvarů a barev. Obsahují hořké látky (kukurbitaciny), které jsou pro člověka nejedlé, někdy i jedovaté. Slouží jen pro dekoraci, nikoli ke konzumaci.

     

  • 2.

    Hokkaido – královna podzimu

    Hokkaido
    Hokkaido
    Autor: istock.com
    Hokkaido
    Hokkaido
    Autor: istock.com

    Malá, kulatá dýně s typicky oranžovou slupkou. Její největší výhodou je, že se neloupe – slupka při vaření změkne. Má sladkou, oříškovou chuť a je ideální do polévek, pyré, na pečení nebo zapékání. Obsahuje velké množství betakarotenu, který se v těle mění na vitamin A, a posiluje tak zrak a imunitu.

    Tip redakce: Rozkrojte, vydlabejte semínka, nakrájejte na měsíčky, pokapejte olejem, osolte a upečte v troubě – jednoduchá, ale fantastická příloha.

     

  • 3.

    Máslová dýně

    Máslová dýně
    Máslová dýně
    Autor: istock.com

    Podlouhlá, světle oranžová dýně s tenčí slupkou a máslovou dužninou. Chuť je jemná, sladká a velmi příjemná. Hodí se na krémové polévky, risotta, pyré nebo i do dezertů. Dužnina má vysoký obsah vlákniny a vitaminů C a E.

    Tip redakce: Máslová dýně je skvělá i na dětské příkrmy – díky své přirozeně sladké chuti dětem chutná a dobře se kombinuje s bramborou, mrkví nebo kuřecím masem.

     

  • 4.

    Špagetová dýně

    Špagetová dýně
    Špagetová dýně
    Autor: istock.com

    Na první pohled obyčejná oválná dýně se žlutou slupkou, ale po uvaření se její dužnina rozpadá na dlouhá vlákna připomínající špagety. Výborná alternativa pro ty, kdo hledají nízkosacharidovou náhradu těstovin. Stačí ji upéct a podávat s rajčatovou omáčkou nebo pestem.

    Tip redakce: Má málo kalorií, ale obsahuje cenné minerály jako draslík, hořčík a fosfor.

  • 5.

    Muškátová dýně

    Muškátová dýně
    Muškátová dýně
    Autor: istock.com

    Velká, zploštělá dýně s hnědooranžovou slupkou a oranžovou dužninou. Má silně aromatickou, kořeněnou vůni a chuť, která se výborně hodí na pečení i do polévek. Vydrží dlouhé skladování – klidně až do jara.

    Tip: Pokud ji rozkrojíte a zrovna celou nespotřebujete, vydrží ukrojená část v ledničce zabalená ve fólii i týden.

  • 6.

    Okrasné dýně

    Okrasné dýně
    Okrasné dýně
    Autor: istock.com

    Potěšení pro oči – okrasné dýně se prodávají na podzim v nejrůznějších tvarech i barvách, hruškovité, hvězdicové, s bradavicemi, zelené, žluté i pruhované. Jsou tvrdé a často hořké, takže se nejedí. Jsou ale skvělé do podzimních aranžmá, na okenní parapety nebo jako doplněk k sušeným květinám. Pokud je chcete uchovat co nejdéle, skladujte je v suchu a teple – mohou vydržet i několik měsíců.

     

  • 7.

    Jak dýně zpracovat a skladovat

    Pečená dýně je skvělá.
    Pečená dýně je skvělá.
    Autor: istock.com

    Dýni nejprve rozkrojte, vydlabejte semínka a vlákna. Pokud je to druh, který se loupe (např. máslová, muškátová), slupku oloupejte nožem nebo škrabkou. 

    Pečení: Na plechu s trochou oleje a bylinkami.

    Vaření: Do polévek či pyré.

    Nakládání a sušení: Tenké plátky sušené dýně jsou výbornou, zdravou svačinou.

    Skladujte celé dýně v chladnější, suché místnosti (ideálně kolem 10–15 °C). Vydrží i několik měsíců. Nakrájenou dýni zabalte do fólie a dejte do ledničky.

    Dýně jsou lehce stravitelné, mají nízký obsah kalorií a hodně vody. Jsou bohaté na beta-karoten (pro zrak a imunitu), vitaminy C a E (antioxidanty chránící buňky), draslík a hořčík (podporují srdce a svaly), vlákninu (zlepšuje trávení). Navíc dýňová semínka obsahují zinek a zdravé tuky, které prospívají pokožce i hormonální rovnováze.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy