Med není všechno: Co dalšího vyrábějí včely a k čemu to slouží?
-
Med není všechno: Co dalšího vyrábějí včely a k čemu to slouží?
Máte rádi sladký tekutý med? To ale není zdaleka všechno, co si z včelí produkce můžete dopřát. Zveme vás na malou medovou exkurzi.
Med se využívá ve studené i teplé kuchyni, je dobře stravitelný a má řadu léčivých účinků. Pomáhá při zánětech horních cest dýchacích, zaceluje vředy, špatně se hojící rány nebo léčí popáleniny. A co dalšího si můžete dopřát?
- 1.
Včelí vosk
Včelí voskAutor: istock.comVčely umí kromě medu „vyrobit“ i další užitečné produkty. Dělnice jsou vybaveny takzvanými voskotvornými žlázami, které vylučují voskové šupinky, ze kterých umí postavit celý plást. Včelí vosk se průmyslově zpracovává, vyrábějí se z něj mezistěny do nových rámečků plástů, používá se v potravinářství nebo na výrobu svíček.
- 2.
Pyl a propolis
PropolisAutor: istock.comNa květech sbírají včely také pyl, který se jim přilepí na zadní nohy. Ten slouží k výživě larev i dospělých včel. Pyl se zachytává pomocí speciálních pylochytů umístěných v česnu, kudy musí včely prolézt. Obsahuje velké množství vitaminů, minerálních látek a bílkovin a využívá se k výrobě preparátů proti alergiím, může se ale konzumovat i jako doplněk stravy smíchaný s medem. Na zadních nožkách přinesou včely do úlu také pryskyřici smíchanou s výměšky žláz zvanou propolis. Používají ji jako dezinfekci stěn úlu nebo na zalepování dírek. Také propolis má léčivé účinky, přikládá se například na bradavice, pomáhá při bolestech zubů, v mastech na hojení ekzémů, akné nebo drobných poranění.
- 3.
Mateří kašička
Mateří kašičkaAutor: istock.comŽlázy dělnic umí vylučovat také mateří kašičku nakyslé chuti, která se používá jako potravinový doplněk nebo v kosmetice při výrobě regeneračních krémů.
- 4.
Včelí jed
Včelí jedAutor: istock.comPosledním a zřejmě i nejméně příjemným produktem je včelí jed obsažený v žihadlech. Ten využívá farmaceutický průmysl při výrobě přípravků proti alergiím. Za zmínku určitě stojí také včelí maso, kukly nebo larvy. Zatímco v našich končinách snad nikoho ani nenapadne je ochutnat, v Číně nebo Japonsku patří takové konzervy mezi oblíbené lahůdky tamních gurmánů.