Med není všechno: Co dalšího vyrábějí včely a k čemu to slouží?

/
  • Med není všechno: Co dalšího vyrábějí včely a k čemu to slouží?
    Med není všechno: Co dalšího vyrábějí včely a k čemu to slouží? (istock.com)
    7. srpna 2025 ● 05:00

    Máte rádi sladký tekutý med? To ale není zdaleka všechno, co si z včelí produkce můžete dopřát. Zveme vás na malou medovou exkurzi.

    Med se využívá ve studené i teplé kuchyni, je dobře stravitelný a má řadu léčivých účinků. Pomáhá při zánětech horních cest dýchacích, zaceluje vředy, špatně se hojící rány nebo léčí popáleniny. A co dalšího si můžete dopřát?

  • 1.

    Včelí vosk

    Včelí vosk
    Autor: istock.com

    Včely umí kromě medu „vyrobit“ i další užitečné produkty. Dělnice jsou vybaveny takzvanými voskotvornými žlázami, které vylučují voskové šupinky, ze kterých umí postavit celý plást. Včelí vosk se průmyslově zpracovává, vyrábějí se z něj mezistěny do nových rámečků plástů, používá se v potravinářství nebo na výrobu svíček.

  • 2.

    Pyl a propolis

    Propolis
    Autor: istock.com

    Na květech sbírají včely také pyl, který se jim přilepí na zadní nohy. Ten slouží k výživě larev i dospělých včel. Pyl se zachytává pomocí speciálních pylochytů umístěných v česnu, kudy musí včely prolézt. Obsahuje velké množství vitaminů, minerálních látek a bílkovin a využívá se k výrobě preparátů proti alergiím, může se ale konzumovat i jako doplněk stravy smíchaný s medem. Na zadních nožkách přinesou včely do úlu také pryskyřici smíchanou s výměšky žláz zvanou propolis. Používají ji jako dezinfekci stěn úlu nebo na zalepování dírek. Také propolis má léčivé účinky, přikládá se například na bradavice, pomáhá při bolestech zubů, v mastech na hojení ekzémů, akné nebo drobných poranění.

  • 3.

    Mateří kašička

    Mateří kašička
    Autor: istock.com

    Žlázy dělnic umí vylučovat také mateří kašičku nakyslé chuti, která se používá jako potravinový doplněk nebo v kosmetice při výrobě regeneračních krémů. 

  • 4.

    Včelí jed

    Včelí jed
    Autor: istock.com

    Posledním a zřejmě i nejméně příjemným produktem je včelí jed obsažený v žihadlech. Ten využívá farmaceutický průmysl při výrobě přípravků proti alergiím. Za zmínku určitě stojí také včelí maso, kukly nebo larvy. Zatímco v našich končinách snad nikoho ani nenapadne je ochutnat, v Číně nebo Japonsku patří takové konzervy mezi oblíbené lahůdky tamních gurmánů.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy