Co vše se z třešní dá připravit

Marmelády a džemy: Jedním z nejtradičnějších způsobů zpracování třešní je výroba domácí marmelády nebo džemu. Stačí třešně vypeckovat, povařit s cukrem a želírovacím prostředkem a naplnit do sterilovaných sklenic. Můžete přidat i vanilku, skořici nebo kapku rumu pro zajímavější chuť.

Kompoty: Třešňový kompot je skvělý ke snídani nebo jako dezert. Připravuje se z třešní, cukru a vody, někdy s přídavkem kyseliny citronové. Sterilovaný ve sklenicích vydrží několik měsíců.

Koláče, bublaniny, záviny: Vypeckované třešně jsou ideální do pečení – bublanina s třešněmi patří mezi letní klasiky.

VIDEO: Jak snadno vypeckovat třešně?

Video
Video se připravuje ...

Jak snadno vypeckovat třešně? YouTube.com/Handimania

Sirupy a šťávy: Třešňový sirup je osvěžující a výborný do limonád či koktejlů. Stačí svařit třešně s cukrem, přecedit a uschovat ve sterilizovaných láhvích.

Sušené třešně: Skvělý snack nebo přísada do cereálií a pečiva. Suší se buď v sušičce na ovoce, nebo v troubě na nízkou teplotu.

Alkoholické nápoje: Třešně můžete naložit do rumu, vodky nebo udělat domácí likér. Velmi oblíbená je i třešňová pálenka nebo víno.

Jak třešně nejlépe uchovat na později

Zmrazení: Třešně je možné mrazit celé nebo vypeckované. Nejlepší je rozložit je na tác, zmrazit a pak nasypat do sáčků nebo krabiček. Takto vydrží i několik měsíců a jsou vhodné na koláče nebo smoothie.

Zavařování: Kromě kompotu je možné zavařit třešně v cukerném nálevu, případně jako nakládané s alkoholem.

Sušení: Jak již bylo zmíněno, sušení je výborný způsob, jak zachovat třešně bez nutnosti chlazení.

Macerace: Naložené třešně v cukru nebo alkoholu (například griotka) se uchovávají velmi dlouho a mají široké využití v kuchyni i jako dárek.

Třešně nabízejí širokou škálu možností zpracování a uchování. Ať už si je chcete užít čerstvé, nebo si jejich chuť schovat na zimu, vždy se najde vhodná metoda. Experimentujte s různými recepty a kombinacemi – třešně si rozumějí nejen s cukrem, ale i s čokoládou, kořením, nebo dokonce se sýrem a masem. Se správným přístupem vám třešně přinesou radost po celý rok.