Vyberte si recept z šeříku:

1. Šeříkový sirup
2. Led s šeříkem do limonády
3. Tonikum
4. Pleťová voda
5. Maska na obličej
6. Oplach na vlasy
7. Noční krém na obličej

Právě přichází jeho čas, protože keře začínají kvést a omamně vonět. Ale šeřík není jen na okrasu. Už odedávna se používal například na vyhánění zlých duchů, v lidovém léčitelství nebo v kuchyni při vaření či kosmetice. 

Omlazující účinky šeříku

Lečivé látky, které jsou obsažené v květech této rosliny, mají omlazující účinky, vyhlazují pleť a korigují vrásky. Jde zejména o antioxidanty, které potlačují volné radikály, odpovědné za stárnutí pleti.

Kromě toho šeřík obsahuje i protizánětlivé a antibakteriální složky, takže se používá při léčbě zánětů v ústech a krku, včetně angíny nebo zánětu mandlí, nebo při onemocnění kloubů. Zároveň povzbuzuje metabolismus, takže se hodí při hubnutí.

Šeříkový sirup

SUROVINY:

150 g květů šeříku  2 bio citrony 1,5 l převařené vody 1 kg krupicového cukru 1 lžička kyseliny citronové

POSTUP:

1. Květy šeříku lehce očistíme a nasypeme do hrnce, přidáme plátky důkladně omytých citronů a zalijeme teplou vodou. Zakryjeme pokličkou a necháme do dalšího dne v chladu odstát.

2. Druhý den scedíme tekutinu přes čisté bílé plátno, přidáme do ní cukr, přivedeme k varu a 5 minut povaříme, až se cukr zcela rozpustí. Do sirupu vmícháme kyselinu citronovou a stáhneme z ohně.

3. Sirup rozlijeme do sterilizovaných láhví, necháme zchladnout a pak uzavřeme. Skladujeme v chladu a temnu.

TIP NA VIDEO:  Proč by se šeříkový sirup neměl dlouho vařit? A může být šeřík jedovatý? Nejen o tom profesionální „kytkožroutkou“ Janou Vlkovou.

Video
Video se připravuje ...

Šeřík, bez a další jedlé keře Videoredakce ženských titulů

Zázračné tonikum

Jak na to? Dvě hrsti šeříku přelijeme hrnkem vařící vody a pod pokličkou louhujeme 20 minut. Přecedíme a nalijeme do čisté uzavíratelné sklenice. Používáme na tonizaci a osvěžení unavené, zašedlé pleti – aplikujeme vždy jen na důkladně očištěnou pokožku.

Květy v ledu
Autor: iStock.cz

Tahle vychytávka se hodí na horké dny: do tvořítek na led nasypeme květy šeříku, zalijeme je studenou vodou a necháme je zamrazit. Ledové kostky se pak hodí jako osvěžení – jen tak na potírání kůže nebo jako voňavý doplněk k domácím limonádám.

Osvěžující voda
Autor: iStock.cz

Připravíme si čaj z jedné lžičky heřmánku a jedné lžičky měsíčku lékařského. Necháme vychladnout a přidáme tři kapky šeříkového oleje. Potom společně promícháme. Vodu aplikujeme na dočištění obličeje a dekoltu. Nakonec použijeme oblíbený krém nebo šeříkovou mast.

Pleťová maska

Rozmačkáme banán a přidáme do něj lžičku olivového oleje, tři lžíce tučného tvarohu nebo tuhého tučného jogurtu. Důkladně našleháme a přidáme tři až pět kapek šeříkového oleje. Opět našleháme a natřeme na celý obličej s výjimkou očního okolí. Působit necháme 15 až 20 minut.

Šeříkový sirup
Autor: iStock.cz

SUROVINY:

150 g květů šeříku 
2 bio citrony
1,5 l převařené vody
1 kg krupicového cukru
1 lžička kyseliny citronové

POSTUP:

1. Květy šeříku lehce očistíme a nasypeme do hrnce, přidáme plátky důkladně omytých citronů a zalijeme teplou vodou. Zakryjeme pokličkou a necháme do dalšího dne v chladu odstát.

2. Druhý den scedíme tekutinu přes čisté bílé plátno, přidáme do ní cukr, přivedeme k varu a 5 minut povaříme, až se cukr zcela rozpustí. Do sirupu vmícháme kyselinu citronovou a stáhneme z ohně.

3. Sirup rozlijeme do sterilizovaných láhví, necháme zchladnout a pak uzavřeme. Skladujeme v chladu a temnu.

 

Oplach na vlasy

Do hrnce nebo podobné nádoby nalijeme asi 500 ml teplé až vlažné vody a nakapeme do ní osm kapek šeříkového oleje. Promícháme a směsí si pak naposledy opláchneme vlasy po umytí. Efekt je velmi příjemný, vlasy jsou hebké a krásně voňavé.

Mast na obličej
Autor: iStock.cz

Na noční péči o obličej s vráskami skvěle poslouží velmi příjemná šeříková mast. Budeme na ni potřebovat díl vazelíny nebo škvařeného sádla a díl šeříkových květů. Vazelínu rozehřejeme, přidáme do ní květy a zahříváme dvě hodiny. Odstavíme a louhujeme 24 hodin. Opět zahřejeme a přes gázu přecedíme do čisté sklenice s víkem – květy u cezení dobře promačkáme, ať z nich do masti nateče co nejvíc šťávy.