Cibule, královna kuchyně. Vypěstujte si vlastní a vyzkoušejte skvělé recepty!
-
cibue
Cibule nejenže dodává celé řadě jídel specifickou a zajímavou chuť, ač si to někdy ani neuvědomujeme, ale je to i významný zdroj vitaminů a neobejde se bez ní ani zelená lékárna. Seznam léčivých výrobků z cibule je skoro nekonečný. Navíc cibule vypěstovaná na vlastních záhoncích chutná mnohem lépe než ta, kterou koupíte v obchodě....
- 1.
Kdy zasadit a sklízet?
Autor: istock.czPrvní možností je vysadit malé cibulky v březnu nebo dubnu, během jara dorostou a vy pak budete sklízet v létě. Právě srpen je měsícem sklizně. S tou ale nespěchejte, nechte rostliny na záhoně nejprve trochu zavadnout a poté je dobré je podříznout, tedy přerušit kořenový systém. Teprve potom, až cibule začne vysychat, ji můžete sklidit. Před skladováním je potřebné ji nechat vyschnout v dobře větrané místnosti.
- 2.
Jarní výsev
Autor: istock.czZároveň ale nastává od poloviny srpna až do poloviny září čas vysévat ozimou cibuli, kterou pěstujeme ze semínek, případně z cibulek. Rostlinky začnou pomalu růst a relativně brzy na jaře - když už vám pomalu začnou docházet loňské zásoby -můžete sklízet. Ozimá cibule musí na venkovním záhonu přežít i případné zimní mrazy. Proto je právě u ní klíčové vybrat tu správnou odrůdu vhodnou do vašich podmínek. I když si přiznejme, že opravdu silné holomrazy nepřežije téměř žádná. Dobré výsledky mají odrůdy Augusta, Shakespeare či polopozdní Senshyu Yellow - Allium. Správnou volbou může být i Gerda, která je populární u italských kuchařů, ale pro svůj vysoký obsah vitaminu C také v přírodní medicíně.
- 3.
Ozimá cibule
Autor: istock.czPro cibuli najděte záhonek, který má dostatek světla, ale zároveň není vystaven přímému slunečnímu žáru, ten totiž snáší velmi špatně. Než se pustíte do samotného výsevu, je potřeba připravit opravdu kvalitní záhonek. Platí totiž, že čím více péče se věnuje cibuli při výsadbě, tím hezčí a chutnější plody vás budou posléze čekat. Cibule má ráda lehkou a dobře propustnou půdu. Rozhodně se nebojte ji odlehčit trochou štěrku, ale především před výsadbou substrát dobře provzdušněte a zapracujte. Počítejte s hloubkou nejméně 15 centimetrů. Dejte si pozor na čerstvý kompost, ten cibuli ani trochu nesvědčí. K zajištění živin je proto lepší sáhnout po některém z organominerálních hnojiv určených přímo pro cibuli a česnek. Tak budete mít jistotu, že rostlinky mají dostatek živin pro svůj růst. V první fázi vegetačního cyklu je potřeba dusík, ale později již jeho potřeba klesá a prim by měly hrát fosfor a draslík. S živinami musí cibule vystačit, protože s ohledem na spíše kratší vegetační dobu se už pak cibule nepřihnojuje.
- 4.
Příprava záhonu
Autor: istock.czCibule se sází do řádků vzdálených asi 10 centimetrů od sebe, jednotlivé rostlinky by měly mít odstup asi 30 centimetrů. Počítejte s tím, že do zimy by rostlinky měly dorůst asi pět centimetrů tloušťky, proto je potřeba je zasadit asi 10 centimetrů hluboko. Při sázení počítejte s tím, že část rostlin nejspíše zimu nepřežije, takže množství osiva zvyšte alespoň o čtvrtinu nebo i trochu více. I kdyby jí nakonec bylo na jaře více, než chcete, nic se neděje, i tyto mladé cibulky jsou velkou delikatesou, takže pouze záhonek proberete a můžete si udělat úžasný jarní salát. Rašit by měla ozimá cibule již velmi brzo na jaře.
- 5.
Do řádků
Autor: istock.czZejména v první fázi vegetačního cyklu je cibule citlivá na dostatečnou zálivku. Proto ji do zimy dopřejte dostatek vláhy. Ideální je ale spíše jemný postřik, cibule nemá ráda příliš mnoho vody. Ovšem neplatí pověra, že cibule vodu nepotřebuje. Se zálivkou je potřeba skončit až nějakou dobu před sklizní. U ozimé cibule ale nezapomínejte na to, že pokud není dostatek srážek, rostlinky vláhu potřebují i v zimě.
- 6.
Vláha i v zimě
Autor: istock.czCibule je jedním z nejsilnějších bojovníků proti vysokému tlaku. Její silice mají srovnatelné účinky jako chemické preparáty. Kromě toho dokážou významně snižovat cholesterol. Už jen proto se cibule řadí mezi naše nejzdravější potraviny.
Cibulové pití proti vysokému tlaku
Čtyři citrony, čtyři cibule, čtyři palice česneku a kus čerstvého křenu (asi 80 g) nakrájejte nebo nastrouhejte a dejte do velkého hrnce. Svařte 3 litry vody se 3 kg cukru a nalijte na připravenou směs. Odložte do chladu. Za 14 dní přeceďte a dejte do menších nádobek s uzávěrem. Denně si dejte jednu polévkovou lžíci.
- 7.
Cibulový koláč
Autor: istock.czBudeme potřebovat:
- 1 litr mléka
- 200 g hladké mouky
- 2 vejce
- 700 g cibule
- 15 g droždí
- špetku cukru
- 50 g másla
- 150 ml smetany
- 200 g šunky nebo anglické slaniny
- hrst čerstvých špenátových listů
- sůl
- čerstvé bylinky podle chuti
- může být i tvrdý sýr na posypání (záleží na fantazii a chuti)
Jak na to?
- Slaninu nakrájíme a orestujeme na větší rozehřáté pánvi. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a osmahneme.
- Necháme trochu vychladnout a vmícháme smetanu společně s rozšlehanými vejci (trochu smetany si necháme stranou). Okořeníme a osolíme.
- Rozdrobené droždí smícháme s cukrem a s částí vlažného mléka a rozmícháme na hladkou kaši.
- Přidáme mouku, zbylou smetanu, rozehřátý tuk, sůl a vypracujeme těsto – necháme ho přikryté v teple kynout asi půl hodiny. Potom vyválíme.
- Formu (může být i větší kulatá) vymažeme tukem a plát těsta do ní vložíme a vytvarujeme vyšší okraje. Vlijeme cibulovou náplň, do které přidáme špenát a bylinky podle chuti.
- Vložíme do středně předehřáté trouby a pečeme asi půl hodiny.
- 8.
Cibulačka
Autor: Shutterstock.comBudeme potřebovat:
- 1 lžíci másla
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 500 g cibule
- 1 lžíci cukru
- 1 lžíci hladké mouky
- 1 l hovězího vývaru
- sůl a pepř
- 8 krajíčků bílé bagety
- 80 g ementálu
Jak na to?
- V hrnci rozehřejeme máslo a olej.
- Přisypeme cibuli nakrájenou na tenká kolečka. Opékáme a mícháme, dokud nezměkne.
- Přidáme cukr a lehce karamelizujeme. Když cibule zezlátne, přidáme trochu mouky a opékáme další 2 minuty.
- Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme asi 30 minut.
- Připravíme si krajíčky bagety, které opečeme v toastovači nebo troubě. Posypeme je nastrouhaným sýrem a krátce zapečeme. Podáváme je s polévkou nebo přímo v ní.
Tip redakce: Koláč je výborný, když do smetany přidáme sýr – ten můžeme položit na povrch těsta krátce před vyjmutím. Když trochu vychladne, lze koláč ozdobit čerstvě posekanými bylinkami nebo pažitkou.
- 9.
Kroužky
Autor: Shutterstock.comBudeme potřebovat:
- 4 cibule
- 2 vejce
- 100 ml piva
- hladkou mouku podle potřeby
- sůl
- * olej na smažení
Na dip
- 200 g majonézy
- 1 lžíci pažitky
- sůl, pepř
- 1stroužek česneku
Jak na to?
- Do misky vyklepneme vejce, přidáme pivo a prošleháme.
- Postupně zašleháváme mouku, až vznikne hladké těstíčko. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.
- V hluboké pánvi rozpálíme olej. Kolečka cibule namáčíme v těstíčku a vkládáme je do oleje. Smažíme dozlatova.
- Osmažené odkládáme na papírové ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk.
- Majonézu promícháme s prolisovaným stroužkem česneku a pažitkou. Podle chuti osolíme, opepříme a kroužky namáčíme do dipu.
- 10.
Tartaletky
Autor: Shutterstock.comBudeme potřebovat:
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1 lžičku soli
- 150 g másla
Na dokončení:
- 2 cibule *
- 2 svazky jarních cibulek
- hrst sušených rajčat
- 250 g ricotty
- sůl, pepř
- 1 vejce
- olivový olej
Jak na to?
1. Do mísy dáme všechny suroviny na těsto. Důkladně je propracujeme. Hotové těsto rozdělíme na 4 díly a každý vyválíme na kolečko.
2. Rozložíme na plech vyložený pečicím papírem.
3. Ricottu prošleháme s vejcem, osolíme a opepříme. Natřeme ji na kolečka z těsta tak, aby okraje zůstaly volné.
4. Jarní cibulky a cibule nakrájíme na kolečka. Vložíme do misky, pokapeme olejem, osolíme, opepříme a promneme.
5. Přidáme nakrájená sušená rajčata a směs rozdělíme na koláčky.
6. Okraje těsta zahneme dovnitř a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 20–25 minut.