Správné používání

Autor: istock.cz

Aby se vám struhadlo rychle neotupilo, je také potřeba se k němu správně chovat.
I kvalitní výrobek můžete zničit, pokud s ním špatně zacházíte. Jak tedy na to?

  • Struhadlo se snažte ihned po použití opláchnout a osušit. Vyhnete se tak namáhavému čištění. 
  • Zapomeňte také na drhnutí drátěnkou
  • Kovovým struhadlům určitě nesvědčí dlouhý pobyt ve vodě, proto ho zbytečně nenechte stát ve vodě třeba ve dřezu.
  • Určitě také není vhodné ho dávat do myčky nádobí. Stejně jako sem nepatří škrabky a nože. I v tomto případě vysoké teploty sušení a silné mycí prostředky snadno zdevastují ostří

Broušení

Autor: istock.cz

Možností, jak staré struhadlo znovu nabrousíte je více. Předtím, ale než se do akce pustíte, zkontrolujte, zda jsou jednotlivé strany ve správném úhlu ke středové ose, který je 30 stupňů. Pokud je nějaká strana vychýlená nebo naopak směřuje dovnitř, vyrovnejte ji.

Na samotné ostření můžete pak použít běžný ostrý smirkový papír, který koupíte za pár korun. A je to jednoduché. Stačí s ním několikrát přejet tupé hrany. A uvidíte, že strouhání bude najednou hračka.

Kladivo a hřebíky

Autor: istock.cz

Další metoda je poněkud namáhavější, zato výsledek opravdu stojí zato. Jednotlivé břity naostříte pomocí hřebíku a kladívka. Jak na to? Vyberte si hřebík, který pasuje do otvorů na struhadle a je dost silný na to, aby se nepoškodil. Pak postupně protahujte špičku hřebíku každým otvorem, případně ještě jemně poklepněte kladívkem. Kov struhadla se podle hřebíku vyrovná a vytáhne. Jen buďte při této práci opatrní, ať se neporaníte a chraňte se raději pracovními rukavicemi.

Jehlový pilník

Autor: istock.cz

Podobným způsobem můžete dírku po dírce naostřit i kulatým pilníkem. Velikost ale musí odpovídat otvorům ve struhadle. Projeďte jím jednotlivé otvory a doostřete břity a máte hotovo. Bude to také více pracné, ale struhadlo bude zas jak nové a strouhání vám půjde jak po másle. 

Alobal

Autor: istock.cz

Pokud žádný z uvedených pomocníků nemáte po ruce, můžete si pomoci i alobalem, který máte určitě doma. Udělejte si z něho kuličku a následně s ní přejíždějte po hranách struhadla. Za chvíli máte nabroušeno. Alobal využijete v domácnosti na mnoho způsobů, výborný je i na ostření nůžek. Další skvělé tipy najdete zde: Alobal pomůže při žehlení nebo stěhování! 8 překvapujících situací, kdy ho využijete.

Co se starým struhadlem?

 

Autor: chvadlene madlene

Máte doma nebo na chalupě struhadlo, které je zrezlé a už dosloužilo? Nevyhazujte ho a dejte mu ještě šanci! Ještě z něj totiž můžete vyrobit parádní a praktické věci. Máme pro vás několik tipů, ale spoustu inspirace najdete také na Pinterestu.

- Stojánek na šperky

Kovové struhadlo nejprve velmi pečlivě odmastíme. Pak ho přestříkáme barvou ve spreji v odstínu dle naší libosti. Až barva pořádně zaschne, do otvorů ve struhadle zavěste náušnice a další šperky. Vše budete mít krásně a přehledně srovnané.

- Stojánek na tužky

Vyrobit můžete i netradiční stojánek nebo držák na tužky a pastelky. Otočený dnem vzhůru ho připevníte ke zdi. Na dolní stranu nezapomeňte ale umístit karton. Vytvoříte tak dno, díky kterému tužky nepropadnou na podlahu.

- Svícen

Struhadlo můžete využít i jako stínítko pro čajovou svíčku. Světelný zdroj umístěný uvnitř bude vrhat díky otvorům originální strukturovaný stín.

- Pomocník do kuchyně

Může také skvěle posloužit jako organizér na nejrůznější kuchyňské náčiní. Napěchujte ho vařečkami, metličkami a naběračkami. Struhadlo obmotejte silným provazem, působí to efektně. Nakonec ho zavěste na zeď. Vše bude pěkně po ruce, a ještě v originálním stojánku.

Doplňky do kuchyně za skvělé ceny vybírejte na našem Blesk Bazaru.