Dřevo je pro své vlastnosti nejvíce vyhledávaným materiálem pro nejrůznější prvky na zahradě. Jen dřevěné ploty, pergoly, popínací mříže, lavice, altánky a dřevěné rošty dají zahradě přirozený vzhled a na rozdíl od kamene a plastu zajistí „měkké a teplé“ posezení. Životnost dřeva je možné prodloužit jen včasným nátěrem. Proč nátěr? Kolísáním teplot, vlivem rozdílů mezi suchým a vlhkým počasím, dlouhodobými dešti na jaře a na podzim jsou dřevěné prvky vystaveny značné zátěži. Ultrafi alové paprsky slunečního záření jsou příčinou zšednutí dřeva, následně vzniku trhlin a nakonec postupného rozpadu povrchové vrstvy.

Rychlý rozpad dřeva

Stálá vlhkost podporuje osídlení dřevokaznými houbami a hmyzem. Preventivně musíme před usazením dřeva do terénu provést řadu opatření, která trvanlivost výrazně prodlouží. Dřevěné prvky musí být konstruovány tak, aby srážková voda rychle odtekla. Slouží k tomu šikmé kryty sloupků a stříšky, krytí spojů plechem. Nosné sloupky v místech nad zemí přitom chraňte kovovými patkami. Pod dřevěnou konstrukcí musí trvale proudit vzduch, který zabezpečuje vysychání těsně nad zemí. To znamená, že kovová patka celý dřevěný prvek nasadí několik centimetrů nad zem. Pod prvkem musí zůstat prostor volný pro proudící vzduch. Plánujte proto každou konstrukci předem tak, aby dešťová voda mohla rychle a bez zábran odtékat do zahrady a nevytvářela ve spodní části konstrukce kaluže a vlhká místa. Méně trvanlivé části dřev jsou často již od výrobce důkladně impregnovány.

 

Autor: istock.cz

Lazury v hlavní roli

Lazury účinně chrání dřevo před povětrnostními vlivy a přitom neobsahují ekologicky závadné látky. Tmavě zabarvené lazury – například ořešák – jsou odolnější vůči počasí než bezbarvé nebo světlé lazury. Zatímco lazurou bez jakékoliv přípravy nátěr obnovíte, při obnovení nátěru lakem musíte předem starý nátěr zbrousit. Nerovný povrch dřeva se zbytkem starého nátěru je příčinou trhlin nového nátěru. Trhlinami do dřeva rychle vniká voda. Zde zůstává a prosakuje do dalších míst.

Tip Blesku Hobby

Před natíráním nakupte potřebné štětce, barvy, ředidla i podkladové barvy. „Pro renovaci starého nábytku nebo přetření stávajícího povrchu jsou ideální krycí barvy Swingcolor. Výhodou je úplné překrytí struktury materiálu, hodí se proto i na nepříliš kvalitní dřevo s nedokonalostmi a hrubším opracováním. Výsledkem jsou povrchy s hladkým filmem, který se snadno udržuje, radí Radek Lávička z Bauhausu. Podzim je časem štětců a natírání.

Nešetřete na štětcích

Kdo častěji natírá, již získal zkušenost: u štětců se nevyplatí šetřit. Každý druh nátěru chce svůj štětec. Rozhodující jsou délka rukojeti, šířka, síla a hustota, délka a průměr štětin. Štětec by měl být označen, pro který druh nátěru je určen: nátěry rozpustné ve vodě, laky a umělé pryskyřice nebo přírodní barviva.

Vybavení do vaší dílny za skvělé ceny najdete na našem Bazaru Blesk.

Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. V aktuálním zářijovém vydání se dozvíte, jak sušit křížaly nebo připravit bylinky na zimu. Na návštěvu se tentokrát podíváte k moderátorovi Petru Říbalovi. A jako bonus dostanete speciální přílohu o živých plotech. Časopis koupíte v každé trafice, nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku. Doprava je ZDARMA!