Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Bylinky podle zvěrokruhu. Které jsou nejvhodnější pro vaše znamení?

/
  • bylinky
    bylinky (istock.cz)
    9. července 2022 ● 05:00

    Neexistuje bylinka, která by nebyla něčím léčivá. Ale pozor! Na každého působí trošičku jinak… Budete se divit, ale také podle toho, kdy jste se narodili. Každé znamení zvěrokruhu je citlivé na něco jiného, má své neduhy a bolístky, a proto potřebuje i "svoji" rostlinku. Podívejte se, co uzdraví vás!

  • 1.

    Berani (21. 3. až 20. 4.)

    Autor: istock.cz

    Co je trápí: Berani neumějí v klidu odpočívat, což znamená, že i když jsou nemocní, málokdy vyleží nějakou nemoc. Nejčastěji je trápí bolesti hlavy, nespavost a občasná nervozita. Tím pádem potřebují něco na uklidnění.

     

    Co je vyléčí: Nejlepším lékem jsou chmelové šišky, které se mohou zalít vroucí vodou a pijí se jako čaj nebo se zašijí do polštáře a dají se pod hlavu. Taky by měli pít čaj z kopřivy pro zdravou krev. Při chřipce nebo nachlazení je ideální odvar z černého bezu.

  • 2.

    Býk (21. 4. až 21. 5.)

    Autor: istock.cz

    Co je trápí: Lidé ve znamení Býka mívají problémy s trávením, na to je nejlepším pomocníkem odvar z artyčoku. Býci také trpí častými angínami a bolestmi v krku.

     

    Co je vyléčí: Na trávení se doporučuje puškvorec, kostival a mateřídouška. Na angínu je zase vhodný podběl. Mohou si z něj uvařit čaj a pro větší účinek do něj přidat jitrocel. Další výbornou bylinkou je petržel, která má dezinfekční účinky.

  • 3.

    Blíženci (22. 5. až 21. 6.)

    Autor: istock.cz

    Co je trápí: Pro Blížence je typické, že mají nervy na pochodu. Trápí je také dýchací potíže a mají problémy s pamětí. Babské recepty radily proti rozčilování popíjení odvaru z květů konvalinek v bílém víně, vy radši vyzkoušejte kozlík lékařský nebo meduňku.

     

    Co je vyléčí: Při onemocnění dýchacích cest by Blíženci měli pít čaj z lněného semínka a používat obklady ze sádla na prsa (není bylinka, ale zabírá to). Paměť vylepší luční kmín, při kašli můžou Blíženci pít i odvar z lněného semínka.

  • 4.

    Rak (22. 6. až 22. 7.)

    Autor: istock.cz

    Co je trápí: Rak je velmi vnímavý tvor, proto mívá časté problémy se žaludkem a zažíváním. Starší Raci mívají s přibývajícím věkem problémy s tlakem a Račice trápí hormonální nerovnováha.

     

    Co je vyléčí: Na žaludek je vhodný čaj ze zázvoru, puškvorce, meduňky a jasmínu. Kousek čerstvého zázvoru lze nastrouhat, zalít horkou vodou a přidat med dle chuti. Při gynekologických problémech je dobrý odvar z kontryhelu nebo měsíčku lékařského.

  • 5.

    Lev (23. 7. až 22. 8.)

    Autor: istock.cz

    Co je trápí: Nejcitlivějším orgánem Lva je srdce. Mívá dost často problémy s tlakem, na které pomáhá arnika. Měl by se naučit více odpočívat. Díky odpočinku totiž předejde potížím s játry a žlučníkem.

     

    Co je vyléčí: Na tlak je také lékem heřmánek, třezalka tečkovaná a měsíček lékařský. V jídle mu udělají dobře bylinky hořké chuti jako koriandr, petržel, bazalka a kardamom. Na problémy s játry a žlučníkem je výborná šťáva z řepy nebo z artyčoku.

  • 6.

    Panna (23. 8. až 22. 9.)

    Autor: istock.cz

    Co je trápí: Panny trpí stresem a nervozitou. Také mají problémy s trávením. Proto by měli jíst častěji a pomalu, a nejlepší je vyhýbat se tučným jídlům.

     

    Co je vyléčí: Na trávení jim pomůže anýz a sléz. Při nachlazení je ideální eukalyptus a černý bez. Pokud to jen trošku jde, měly by si Panny do jídla přidávat kmín, zázvor a kopr. 

  • 7.

    Váhy (23. 9. až 23. 10.)

    Autor: istock.cz

    Co je trápí: Když se u Váhy objeví problémy s ledvinami, měla by pít urologické čaje – například břízu nebo zlatobýl. Váhy se nerady rozhodují, špatně snáší jakékoliv změny a těžce nesou i stres.

     

    Co je vyléčí: Při velkém pracovním vytížení pomůže meduňka nebo mateřídouška. Proti bolestem hlavy je sporýš lékařský. Doporučuje se i pití kopřivového oplachování energii!

  • 8.

    Štír (24. 10. až 22. 11.)

    Autor: istock.cz

    Co je trápí: Štíři často žijí v napětí, takže se nevyhnou vyššímu krevnímu tlaku. Proto by měli sáhnout po česneku. Štír trpí na problémy se střevy, močovým měchýřem a také pohlavními orgány.

     

    Co je vyléčí: Vhodné je i ostružinové listí a pelyněk. Pro dobré trávení jsou úžasné chilli papričky, pozor však na jejich množství. Vhodný je i křen, pelyněk a ostružinové listí, ale s konzumací buďte opatrní.

     

  • 9.

    Střelec (23. 11. až 21. 12.)

    Autor: istock.cz

    Co je trápí: Střelci by měli dávat pozor hlavně na trávení a játra. Většina jejich problémů s trávením je způsobena právě přejídáním, protože Střelci rádi holdují dobrému jídlu a pití. A pak to tak dopadá.

     

    Co je vyléčí: Pro Střelce je vhodný i odvar z macešky. Zrychluje metabolismus a navíc zbaví pocitu přeplněného žaludku. Na trávení je dobrá pampeliška (jako čaj, také lze její listy přidávat do salátů).

  • 10.

    Kozoroh (22. 12. až 20. 1.)

    Autor: istock.cz

    Co je trápí: Kozoroh mívá většinou pevné zdraví. Trpí ale někdy na revmatismus. Jeho pleť trápí rozšířené žilky. Vlasům a pokožce prospěje odvar z přesličky rolní.

     

    Co je vyléčí: Při angínách by měl mít při ruce čaj z černého bezu, tymiánu, slézu lesního a šalvěje, která je vhodná i ke kloktání. Na vlasy i kůži je vynikající odvar z přesličky.

     

  • 11.

    Vodnář (21. 1. až 20. 2.)

    Autor: istock.cz

    Co je trápí: Vodnáři mohou mít potíže s játry, trávicím systémem a krevním oběhem. Při nervovém vyčerpání je nenahraditelná meduňka a kozlík lékařský.

     

    Co je vyléčí: Trávení zlepší majoránkový čaj a při křečových žilách se doporučuje výtažek ze jmelí. Vodnáři mívají často potíže s křečemi v lýtkách a křečovými žílami.

  • 12.

    Ryby (21. 2. - 20. 3.)

    Autor: istock.cz

    Co je trápí: Většina zdravotních problémů Ryb pramení ze stresu, často se potýkají s potížemi s játry a slinivkou. Potřebují-li Ryby najít ztracený klid, měly by si dát hrneček čaje z hlohu.

     

    Co je vyléčí: Trávení upraví máta peprná nebo odvar ze semen kopru. Pro zrychlení metabolismu je vhodný zázvor a kmín. Při nachlazení pomůže podběl a anýz.

     

     

Články odjinud

Dnešní horoskopy