Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

10 knižních tipů pro zahrádkáře, kutily i tvořilky. Tyhle se vám budou hodit!

/
  • (istock.cz)
    29. března 2022 ● 06:00

    Zařizujete nový dům, byt nebo zahradu? Nebo chcete něco zrenovovat a sami vytvořit a  hledáte inspiraci, dobré rady a tipy? Spoustu toho najdete na našem webu, ale určitě vám přijdou vhod i zajímavé knížky. Podívejte se, které nás v redakci nejvíce zaujaly…

     

  • 1.

    2000 rad pro zahrádkáře, Stanislav Peleška, Franz Böhmig

    Ať už jste začínající či zkušený zahrádkář, v knihově by vám neměla chybět nějaká pořádná encyklopedie. V téhle obsáhlé zahrádkářské příručce najdete přesný návod, co kdy na zahradě dělat. Ale nejen to. Kniha je plná dobrých nápadů a inspirujících rad pro každého pěstitele. Text je doplněn přehlednými tabulkami a více než 700 návodnými ilustracemi.

  • 2.

    Rady pro domácnost aneb Dokonalá paní domu, kolektiv autorů

    Je pro vás úklid v domácnosti nudný a hledáte tipy, jak třeba uklidit alternativně pomocí přírodních prostředků? Pak by se vám mohla líbit tato kniha. Dozvíte se také, jak se správně čistí přírodní mramor, vzácné kamení nebo kovy. Poradí vám, jaké bylinky přidat do koupele a jak správně ošetřit pleť, ruce i nohy. Nezapomíná ani na péči o domácí mazlíčky. S tímhle domácím rádcem s radostí a lehkostí zvládnete, co vás obvykle nebaví.

  • 3.

    Zahradničení po celý rok, Erika Börnerová

    Další nepostradatelná kniha všech zahrádkářů, kteří pořád tápou, jak a kde co zasadit a jak se během celého roku o jednotlivé rostliny, keře a stromky postarat. Dřeviny, trvalky, jednoletky či dvouletky – každá rostlina má na zahradě své místo, ale každá je jiná. Tato praktická příručka se věnuje zákonitostem životního rytmu a nárokům jednotlivých druhů a uvádí konkrétní rady, co dělat na zahradě po celý rok – od řezu ovocných stromků v únoru a osázení fóliovníku v březnu přes výsadbu v dubnu, péči v letních měsících až po podzimní sklizeň a přípravu zahrady na zimu.

  • 4.

    100 receptů pro rozkvetlou zahradu, balkon i terasu, Catherine Delvaux

    Pokud nevlastníte zahradu, ale máte balkon nebo terasu, které byste také chtěli proměnit v příjemnou oázu, pak sáhněte po této knížce. Dozvíte se vše o pěstování rostlin, výběru nádob, hnojení, květinových kompozicích – ať už v květináčích, truhlících, ale i v malých záhonech u domu. Nechte se vést krok za krokem a vaše květinová krása bude dokonalá.

  • 5.

    Starý papír – Nový design, Angelika Kipp

    Rádi tvoříte a nejlépe z věcí, které zbytečně končí v koši? Pak vás tahle příručka může hodně inspirovat. Staré knihy, kartony od vajec, balicí papír, zažloutlé notové partitury – rozhodně nevyhazujte! Vždyť z nich můžete vykouzlit tolik báječných věcí. Najdete tu tipy na dekorativní předměty, které každého upoutají svým přirozeným vzhledem. Například dekorace na zeď, věnce k různým příležitostem, ozdobné obaly na vázy a květináče, papírové květiny, rámečky a mnoho dalšího.

  • 6.

    Malé a šikovné dekorace pro váš domov, kolektiv autorů

    Další skvělý tip pro všechny kutily a tvořilky. Tato kniha nabízí spoustu kreativních DIY nápadů pro celý byt, moderních i hravých, z výrazných či tlumených barev, z papíru, látky, korku, drátu, dřeva nebo betonu. Vybere si úplně každý! 

  • 7.

    Interiéry do detailu – Nápady pro ty, kteří chtějí od svého domova více, Iva Bastlová

    Pokud vás čeká zařizování nebo rekonstrukce nového bydlení, pak tu najdete spoustu rad a inspirace. Nechybí 50 odpovědí na časté otázky při řešení interiérů, které doprovází mnoho ilustračních fotografií s konkrétní ukázkou. Pojednává nejen o řešení interiérových detailů, ale i celků po kapitolách od kuchyně přes koupelnu až po ložnici. Najdete tu také odpovědi na otázky v oborech, jako jsou například výběr a kombinování různých materiálů, volba typu svítidla, konstrukční detaily nábytku i výběr a aplikace různých dekorací. Kniha obsahuje také přehledné schéma, jak při zařizování interiérů postupovat, a mnoho nákresů s doporučenými rozměry, které vám usnadní představu o vašem prostoru a nábytku.

  • 8.

    Vytvoř si svůj pokoj snů, kolektiv autorů

    Příručka, kterou ocení vaše starší a tvořivé děti. V sešitě plném originálních nápadů najdou skvělé tipy na výzdobu svého pokoje nebo na super dárky pro rodinu nebo kámošky. Nebudou přitom potřebovat žádné speciální materiály, vystačí si se zbytky papíru, látek, s odstřižky vlny či s korálky. Součástí knihy jsou i šablony a předlohy, ty můžou vystřihnout nebo se jimi jen nechají inspirovat. 

  • 9.

    Zdravé pokojové rostliny, Veronica Peerless

    Praktická a nápaditě upravená publikace pro všechny, kteří se rádi starají o pokojovky. Dozvíte se, jak hned na první pohled poznat, co vaší pokojové rostlině chybí – stačí se podívat, jak prospívají listy, jestli mají správnou barvu a povrch, jak bohatě rostlina kvete, jaký má vzrůst, co napovídají kazy na listech nebo vzhled zeminy v květináči... U každého neduhu je hned uvedena náprava a nechybí ani základní údaje o ideálním stanovišti a vhodné péči.

  • 10.

    Herbář ze zahrady přímo na talíř 2, Kateřina Winterová

    Původní odrůdy, láskyplná péče, naslouchání přírodě a skvělé recepty, ve kterých všechny plodiny spotřebujeme. To je Herbář ze zahrady přímo na talíř. Už podruhé!“ Takto popisuje autorka pokračování své úspěšné knihy o zahradě a jejích plodech Herbář ze zahrady přímo na talíř. V druhém díle se zaměřila na ovoce, ale věnuje se i zelenině – jarní cibulce, bramborám, zelí nebo svým oblíbeným dýním a rajčatům. Představuje téměř sto odrůd zeleniny a ovoce, přidává své osvědčené tipy na pěstování i zpracování sklizně a desítky receptů prověřených jazýčky svých dětí, kamarádů i široké rodiny. Nápomocnou rukověť zahradníka od jara do zimy ocení všichni milovníci zahradničení a vlastnoručně vypěstované úrody. 

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy