Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Kouzelné dekorace z ovoce

/
  • (iStock)
    20. prosince 2021 ● 06:00

    Sladké a zdravé ovoce patří k svátečním dnům. Vytvořte si z něj krásné dekorace na stůl i stromek. Uvidíte, kolik parády udělají, a ještě se přenesete do dětských let.

    Pěkná červená jablíčka používali jako vánoční dekoraci už naši předkové. Na vánočním stole by jablko nemělo chybět jako symbol života a plodnosti. Vůni pomerančů a dalších citrusů si mnoho lidí spojuje právě s nejkrásnějšími svátky v roce.

  • 1.

    Váza nebo hrnek

    Jablka různých barev a velikostí vypadají krásně jen tak ve velké míse společně s dalším ovocem, ořechy a dalšími plody. Ovoce se však výborně uplatní i pro vánoční floristické výtvory. Dobře si rozumí s větvemi jehličnanů a dalšími přírodninami. Do vydlabaných jablek coby originálních hrníčků můžete také servírovat vánoční punč. Různé druhy ovoce zkuste ozdobit mašličkam,i nebo polepit drobnými vánočními dekoracemi, které seženete nejčastěji ve výtvarných potřebách.

  • 2.

    Ovocné svícny

    Velké souměrné jablko představuje krásný základ nejrůznějších druhů vánočních svícnů. Použít můžete jak běžné čajové svíčky, tak klasické svíčky různých tlouštěk, případně svíčky z pravého včelího vosku. V horní části jablka co nejpřesněji vydlabejte jamku pro vybranou svíčku. Celé jablko můžete dozdobit zcela podle vlastní fantazie. K výrobě těchto svícnů se hodí i pomeranče, které vypadají velmi dobře ozdobené ornamenty ze zapíchnutých hřebíčků. Pokud je chcete mít na štědrovečerním stole, vyrobte si je nanejvýš den či dva dopředu, aby vydržely pěkné. Jablka můžete zdobit také bílkovou polevou podobně jako perníčky.

  • 3.

    Voňavé ozdoby

    Sušené citrusové plody příjemně voní a vypadají skvěle jako součást nejrůznějších dekorací. Vyrobit si z citrusů můžete i vánoční girlandu. Sluší jim to společně s celou skořicí nebo badyánem. Pomeranče, citrony, mandarinky nebo limetky nakrájejte na plátky silné 3 až 4 mm a sušte je v sušičce na ovoce, pomalu v troubě nebo volně u zdroje tepla. Budou se hodit i do adventních věnců na stůl i na dveře. Na stromečku si rozumí s dalšími ozdobami z přírodnin, ale také s běžnými ozdobami laděnými do zlatých a hnědých tónů.

  • 4.

    Věštění z jablka

    Hvězdička uprostřed jablka odpradávna sloužila k věštění budoucnosti. V mnoha rodinách se dodnes při štědrovečerní večeři rozkrajuje jablíčko, které každému ukáže, co ho v následujícím roce čeká. Pěkná hvězdička uvnitř jablka předznamenává štěstí a zdraví. Naopak křížek je budoucí smůla a neštěstí. Zkažená semínka věští nemoci.

     

    Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. Zajímají vás další tipy na tvoření, recepty nebo rozhovory? To vše a mnohem více naleznete v aktuálním vydání, které zakoupíte ve všech trafikách. Pohodlně z domova ho můžete objednat v našem iKiosku.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Ochutnávka Blesk Hobby 12/2021 Czech News Center

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy