Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Exotika v bytě. Pořiďte si netradiční pokojovky, které vás nadchnou svým vzhledem

/
  • (istock.cz)
    11. listopadu 2021 ● 06:00

    Někdy se nám doma nechce pěstovat jen klasické voděnky, tchynin jazyk nebo lopatkovec, ale toužíme po něčem extra, po nějaké pěstitelské výzvě.

    Květinářství, zahradnictví i specializované e-shopy dnes nabízejí nejrůznější exotické krásky, které jsou zajímavé listem i květem. Ovšem jak si pak s nimi poradit?

    Video
    Video se připravuje ...

    Květiny, kterým stačí i minimum péče Adam Balažovič/BPŽ

  • 1.

    Maranta

    Pokud chcete dostat návštěvu do kolen, pořiďte si marantu. Tahle pokojovka totiž uchvacuje svými nádhernými barevnými a doslova vzorovanými listy. Miluje teplo a vlhko, bude vám tedy vděčná i za rosení. Květináč postavte třeba do větší mísy vysypané kamínky a dolévané vodou. Rostlina má ráda světlo, i to rozptýlené, ovšem nechce přímé sluneční paprsky. Česky se jí říká modlivka, protože listy připomínají sepjaté ruce.

  • 2.

    Kávovník

    Jste-li milovníci kávy, pak vám možná už někdo daroval vedle pražených zrn skvělé arabiky také rostlinu kávovníku. Pokud o pěstování kávovníku teprve uvažujete, vůbec se toho nebojte, jde o poměrně nenáročnou rostlinu. Můžete si ji dokonce vypěstovat i ze semen. Má ráda světlo, ale bude se jí dařit i v mírném polostínu, také nechce přímé slunce. Jako většina exotických rostlin nesnáší změny místa, průvan a výkyvy teplot. Zeminu nenechte vyschnout, ale také ji nepřemokřujte. Při dobré péči vám kávovník po několika letech vykvete a bude mít plody.

  • 3.

    Jakobínie

    Chcete-li mít doma něco opravdu krásného listem i květem, ptejte se po jakobínii neboli justicii. Dopřejte jí přes zimu klid při teplotě kolem 10 stupňů a ve vegetačním období hodně světla, teplo a také udržujte kvalitní substrát vlhký. Když se vám ji podaří pěstovat, jistě si časem opatříte další jiných barev.

  • 4.

    Kokosovník

    Nejrůznější druhy palem už v našich bytech zdomácněly, ne tak ta kokosová neboli kokosovník ořechoplodý. Pořídit se dá poměrně snadno, s pěstováním je to náročnější – chce totiž dost světla bez přímých slunečních paprsků a nesnáší suchý vzduch. Je to rostlina vhodná pro pěstitele, kteří mají čas se svými svěřenci pravidelně zabývat, například kokosovník každý den rosit. Když mu budete věnovat péči, získáte krásnou palmu, která vám vydrží dlouhá léta.

  • 5.

    Vanilka

    Správně bychom měli tuto rostlinu nazývat vanilovník, ale na jménu až tolik nezáleží. Důležité je říct, že patří mezi orchideje. Ty už na našich parapetech zdomácněly a poradí si s nimi i méně zkušení pěstitelé, kterým vydrží kvést dlouhé měsíce. Jestliže si rozumíte s běžnými orchidejemi, můžete domů přinést i vanilku. Vyhovuje jí vše, co znáte od ostatních orchidejí: pokojová teplota, světlo, ale ne přímé sluneční záření, vlhčí substrát, ovšem ne přemokřený. Počítejte s tím, že vanilovník se bude popínat a bude potřebovat oporu. Můžete ho ovšem také zavěsit ke stropu a přesvědčit ho, aby se choval jako převislá rostlina.

  • 6.

    Datlovník

    Milujete sladké datle? Pak jistě rádi zkusíte pěstovat datlovník. Někdo zvládl získat krásnou rostlinu i z pecky, ale tento postup chce samozřejmě daleko víc trpělivosti, než když si tuto palmu koupíte už mírně vzrostlou. U renomovaného obchodníka se vám dostane rady, že datlovník chce lehkou a dobře prostupnou zeminu, tu přes zimu během vegetačního klidu nemusíte tolik vlhčit, zatímco přes léto dopřejete palmičce zálivky více. Ve vegetačním období ji můžete letnit venku. Určitě datlovníku dopřejte světlé místo.

  • 7.

    Sedum burrito

    Tuto převislou a velmi dekorativní pokojovku zvládnou pěstovat i začátečníci, protože je nenáročná. Přitom vypadá exkluzivně. V zahraničí se jí pro její vzhled říká i oslí ocásek. Miluje světlo, nepohrdne sluncem a neměli byste ji přelévat.

  • 8.

    Citrusy

    Dostat od přátel květináč s citroníkem nebo pomerančovníkem obaleným plody je rozkošné. Ale co pak? Citrusy potřebují stejné podmínky, jako mají v tropech nebo subtropech: dostatek světla, tepla a závlahy. Pokud dopřejete rostlinám hodně tepla a světlé místo, porostou dobře. Neuhynou, ani když budou dál od okna, ale nebudou tak vitální. Důležité je nepřenášet citrusy tak, jak se vám zlíbí, aby zdobily interiér. Nestěhujte je a chraňte je před průvanem. Substrát by měl být vlhčí, ale ne přemokřený, zalévejte odstátou vodou. Rostliny nechte přezimovat v místnosti s teplotou kolem 10 stupňů.

     

    Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. Aktuální číslo zakoupíte na novinových stáncích nebo si ho můžete objednat v našem iKiosku ZDE.

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy