Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

7 tipů na netradiční využití levandule

/
  • (iStock)
    9. srpna 2021 ● 06:00

    Vyčarujte si doma nebo na zahradě atmosféru slunné Provence s levandulí v hlavní roli. Fialové květy voní čerstvé i sušené a navozují prázdninový pocit pohody.

    Věděli jste, že levandule není jen fialová? Odrůdy levandule se liší výškou, tvarem květu i zbarvením. Vedle klasického fialového květenství se setkáte i s bílým či růžovým. Tak jaké si vyberete?

  • 1.

    Jak ji pěstovat?

    Levandule není náročná na živiny ani zálivku a daří se jí v lehčí a sušší propustné půdě na osluněném stanovišti. Aby bohatě kvetla, průběžně stříhejte zasychající stonky a květenství. Po zimě přichází čas na omlazovací řez. Rostliny obsahují vonné léčivé silice, které se využívají v kosmetice, drogistice i lékařství pro své protizánětlivé účinky.

  • 2.

    Dárek z lásky

    Květy levandule naplňte vlastnoručně ušité polštářky, třeba ve tvaru srdce. Jejich vůně zlepší váš spánek. Kvítky levandule si můžete přidat do soli, ideálně se k tomu hodí hrubozrnná mořská sůl. Jedlou pak přidejte do čerstvých zeleninových salátů nebo pomazánek nebo špetku vmíchejte do domácího karamelu. Do koupelové soli můžete zamíchat celá květenství nebo nastříhanou nať. Přidejte si ji do relaxační koupele na zklidnění a uvolnění po velké námaze. Navíc vlastnoručně vyrobené dárky udělají vždy největší radost!

  • 3.

    Provence na talíři

    Vylaďte své venkovní stolování. Na bílých talířích krásně vynikne srolovaný ubrousek ozdobený snítkou levandule. Nebo si připravte originální ledové kostky. Jimi můžete osvěžit vzhled domácích limonád. Budete potřebovat tvořítka na nanuky, dřívka a vedle květů levandule můžete přidat další rozkvetlé jedlé květiny nebo lístky bylinek. Rozdělte je do tvořítek, zalijte vodou (přidat do ní můžete trochu citronové nebo limetkové šťávy) a dejte zmrazit. Až kostky začnou tuhnout, vložte do nich ještě dřívka.

  • 4.

    Netradiční kombinace

    Sušená levandule na stonku vydrží dlouho a hodí se do bohatých suchých vazeb i jako solitér. Zajímavý kontrast vytvoří v kombinaci s čerstvými květy.

  • 5.

    V závěsu

    Levanduli sušte ve svazcích květem dolů. Celou rostlinu pak můžete použít do suchých aranžmá nebo můžete zpracovat pouze květy. Dávejte pozor, je křehká a snadno opadá. Takže ji držte daleko od dětí a domácích mazlíčků.

  • 6.

    Esence léta

    Levanduli během sezony pravidelně stříhejte, vždy krátce poté, co rozkvete, a ideálně zrána. Za léto stihnete až tři sklizně, střihem navíc podpoříte bohaté květenství. Při řezu levandule je nutné ponechat na keřích zelenou nať, alespoň tři zdravé páry listů s pupeny, z dřevnatých větviček už keř většinou znovu neobrazí.

  • 7.

    Do šatníku

    Kapesník nebo kus plátna naplňte levandulí a převažte stužkou. Voňavé pytlíčky krásně provoní prádlo a ochrání kabáty před moly.

  • 8.

    V medu

    Levandulí můžete ovonět med či cukr nebo z ní lze vyrobit levandulový sirup. Speciality jsou levandulová zmrzlina a sušenky se sušenými květy. Má i léčivé účinky, pomáhá k lepšímu zažívání a také při revmatu.

     

    Tento článek vyšel v časopise Blesk Bydlení. Aktuální vydání seženete na novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

     

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy