Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Když tráva zabíjí! Jak ochránit mazlíčka před nebezpečnou osinou?

/
  • (iStock)
    28. července 2021 ● 06:00

    Období procházek po loukách a parcích je v plném proudu. Věděli jste ale, že vašeho čtyřnohého kamaráda může na životě ohrozit obyčejná osina?

    Možná si myslíte, že vám něco takového ve městě nehrozí, opak je ale pravdou. Nesečené travnaté plochy u chodníků jsou plné klásků s osinami, a proto je třeba dávat pozor na to, kam pejska chodíte venčit. U koček je riziko menší, jelikož ve městě jsou chovány zejména doma.

  • 1.

    Co je osina?

    Osina je klásek se štětinkou z divokých trav, který má tendenci se zapichovat na různá místa na těle vašeho mazlíčka. Divoké trávy rostou většinou na krajích silnic či chodníků, a proto byste měli dbát velké opatrnosti ohledně toho, kde necháte svého mazlíčka pobíhat. Čím častěji jsou pes či kočka venku, tím více náchylní k tomuto zranění jsou.

  • 2.

    Jak poznám poranění osinou?

    Zvíře si často olizuje packu. Místo je zarudlé a oteklé. Pokud je osina v uchu, příznakem jsou časté klepání hlavou, kňučení při pohlazení i výtok z ucha. Při vdechnutí osiny se objevují dušnost, kašel a zhoršené dýchání. V mnoha případech je nutný chirurgický zásah v narkóze.

  • 3.

    První pomoc

    Osina nikdy sama nezmizí a ani nevyhnisá! Naopak zde hrozí její usídlení v mozku, plicích a jiných orgánech, proto buďte opatrní a při podezření, že by mohlo o osinu jít, vždy raději vyhledejte svého veterináře.

  • 4.

    Prevence

    Nechoďte venčit tam, kde vidíte traviny s klásky. Kontrolujte dlouhou srst, tu častěji vyčesávejte, abyste případné osiny odstranili. Vždy prohlédněte psovi packy, uši i oči po každé procházce. To samé platí i u koček!

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy