Uklidit a vyčistit celý byt před Vánocemi nebo i kdykoli jindy dá pořádně zabrat. Pokud si nemůžete nebo nechcete dovolit luxus v podobě paní na úklid, jistě vám přijdou vhod rady, jak si tuhle práci zjednodušit a přitom nic neodfláknout. Hitem poslední doby se staly čističe, které uklízí pomocí páry – rychle, bez chemie a vaší námahy. Jsou ideální hlavně pro majitele domácích mazlíčků nebo třeba pro alergiky. Vycídíte s nimi totiž každý kout a zbavíte se 99 % bakterií. 

Kde všude páru využijete?

Párou se dá vyčistit téměř jakýkoli povrch: kuchyňská linka, sporák, koupelna, WC, podlaha. A zvládne oživit i koberce a čalounění. Je jednou z nejekologičtějších, ale také nejefektivnějších metod čištění. Pára totiž dokáže proniknout i do nejmenších skulin povrchu, který čistíte. Poradí si s mastnotou, léty zatvrdlou špínou, čehož jsou důkazem např. zašlé spáry mezi dlaždičkami, ty po vyčištění parním čističem získají svou původní barvu.

Co byste o parním čištění měli vědět?

  • Pára dokáže zlikvidovat v domácnosti běžně se vyskytující bakterie a viry, a podle posledních testů si poradí dokonce i s obalenými viry, jako jsou koronavirus nebo chřipkové viry.
  • Při úklidu párou NIKDY nepoužívejte chemické ani jiné čisticí prostředky. Při kontaktu s horkou párou se odpaří a vy byste se jich mohli nadýchat.
  • Nemyjte okna párou v zimě, velký rozdíl teplot by mohl vést k prasknutí skla.
  • Čím blíže k povrchu trysku držíte, tím je účinnost páry vyšší, zvláště u bodového čištění.

Jak vybrat parní čistič?

Mezi parními čističi jsou velké rozdíly. Pokud jste rozhodnuti využívat páru jen na rychlý průběžný úklid nebo dočištění nějakých hůře přístupných míst, bude vám stačit přístroj s menším objemem nádrže na vodu. Ta vám zajistí páru na zhruba 10 až 15 minut.

Parní mop je poměrně jednostranný domácí pomocník a je určen pro úklid podlah.

Multifunkční parní čističe jsou vhodné pro úklid celé domácnosti. Jsou buď jedno-, nebo dvoukomorové. Výhodou dvoukomorových je nepřetržitý úklid díky možnosti dolévání vody bez přerušování. U jednokomorových je třeba vyčkat na pokles tlaku v komoře i několik minut, aby bylo možno vodu znovu dolít. Multifunkční přístroje mají různé nástavce, takže s nimi můžete čistit podlahy, umývat okna, vyčistit umyvadlo, vanu i kuchyňskou linku. Každý nástavec je vhodný pro jiný typ povrchu. Pokud v základní výbavě některý z nástavců není, dá se obvykle dokoupit.

„Výkon a účinnost čištění můžete dobře odhadnout z údajů, které výrobce uvádí – příkon, tlak páry. U multifunkčních čističů je ideální tlak páry 3 až 5 barů a minimální příkon by měl být 1500 W. Vyšší příkon znamená rychlejší a stabilnější ohřev páry,“ radí Lukáš Rom, produktový manažer Kärcher.

Podívejte se na naše nákupní tipy do fotogalerie:

Fotogalerie
7 fotografií

Na co jsou jednotlivé nástavce?

Bodová tryska – pro detailní čištění spár, rohů nebo špatně přístupných míst.

Podlahová hubice – s utěrkou z mikrovlákna funguje jako parní mop.

Kluzák na koberec – vypadá jako hubice na vysavači a je ideální k osvěžení kobercových vláken.

Okenní hubice – vhodná pro mytí oken, zrcadel a jiných skleněných povrchů.

Hubice pro péči o textil – účinná na čalounění.

Kulaté kartáče – skvělé pro různé oblasti: umyvadlo, kolem vodovodní baterie, připálený sporák apod.

Mosazné kartáče – nejsou vhodné na citlivé povrchy, ale výborně poslouží třeba při čištění mřížky v pečicí troubě.

Utěrky z mikrovlákna – jsou různé velikosti a používají se spolu s nástavci na čištění různých ploch.

Utěrky z abrazivního materiálu – ty jsou určeny pro odolné povrchy a odstranění velmi odolných nečistot z nich.

Hygiena je základ

Nikdo nechce uklízet koupelnu, záchod a kuchyň stejnou utěrkou. Pro to jsou i v tomto případě jednoduché fígle. Pro každou místnost si pořiďte jednu sadu utěrek a kartáčů. Většina výrobců je barevně odlišuje, takže snadno poznáte, které jsou určeny na koupelnu a které na kuchyň. Některé utěrky jsou na jedno použití, ale valná většina je pratelná, a tak je můžete používat opakovaně. Stačí je po každém použití vyprat v pračce.

Nestihli jste ještě uklidit a zazimovat zahradu? Ve videu s Markétou Mayerovou se dozvíte, na co byste určitě neměli zapomenout.

Video
Video se připravuje ...

Hobby s Markétou Mayerovou: Úklid zahrady na poslední chvíli Blesk pro ženy/ Martin Mol