Pro kondici a zdraví psů a koček je velmi důležitá správná výživa, tedy to, aby měli dostatek vitaminů, minerálů a dalších živin. Obecně stačí vyvážená strava. Většina kvalitních granulí obsahuje vše, co zvířata potřebují k prospívání. Pokud ale například pejska krmíte krmivem BARF, tedy syrovou stravou, je třeba maso a zeleninu doplnit vitaminy i minerály. Doplňky stravy je také vhodné volit v případě, že pejska či kočku něco trápí, nějak se změní podmínky jejich života – nebo v některých dalších případech. Které to jsou? A jak tedy podpořit jejich imunitu a zdraví hlavně na podzim a v zimě? Vyzpovídali jsme Miroslava Sadílka, ředitele české firmy VITAR Veterinae.

Čím vším můžou trpět zvířecí miláčkové v období podzimních plískanic a nevlídného počasí?

Léto je dávno pryč, teploty klesají a psi a kočky, zvláště ti chovaní v bytě, mohou být náchylnější k poklesu imunity, což se může projevovat nachlazením, kašlem, teplotami a zvýšenou únavou. Snadněji než kdy jindy mohou také chytit nějakou chorobu od jiného zvířete. Nejvíce ohrožená jsou menší plemena psů a zvířata chovaná v bytě.

Vyřeší to teplé oblečky? Nebo co ještě pro jejich zdraví můžeme udělat?

Oblečky dát samozřejmě můžeme, ale nesmíme zapomínat na úpravu stravy, která by měla oproti letnímu období obsahovat mnohem více vitaminů a minerálů. Věnujte proto pozornost pestrému a vyváženému krmivu nebo můžete sáhnout po kvalitním nutričním doplňku, který vám pohodlně zajistí denní přísun tak potřebných vitaminů a minerálů. Já doporučuji přípravek VITAR Veterinae Multivitamin Forte, stačí jedna želatinka denně a máte po starostech. Pro psy i kočky je to pamlsek, který jim moc chutná.

Je pravda, že na podzim a v zimě trápí zvířata vedle nachlazení  také kloubní problémy?

To je pravda. S poklesem teplot často dochází ke zhoršení ortopedických potíží, problém se nejčastěji projevuje kulháním, pejsek nebo kočka je pasivní, nevyskočí kupříkladu do kufru do auta nebo na sedačku. Obtížně vstává, trpí bolestmi, poznáte na něm, že není ve své kůži.

Jak jim v takovém případě můžu nejlépe pomoct?

Pokud tyto problémy vidíte u svého mazlíčka poprvé, doporučuji nejprve navštívit svého veterináře, který by měl určit příčiny potíží. Velmi často vám doporučí kloubní výživu. Na trhu existuje mnoho preparátů, nejčastěji v tabletové formě, které mají však tu nevýhodu, že je třeba konzumovat každý den mnoho tablet a ne všechna zvířata jsou ochotna je dlouhodobě užívat. My na to jdeme jinak, vyvinuli jsme sirup Artivit, který psi i kočky milují a berou jako moc dobrý pamlsek. Dávkování je velmi jednoduché, jedenkrát denně přidáme dávku sirupu, což je 5 ml na 20 kg váhy zvířete, do běžného krmiva – je jedno, jestli do granulí nebo do masa. Sirup psům i kočkám velice chutná a můžu říct, že se na něj vyloženě těší. První viditelné výsledky užívání sirupu se začnou projevovat již po jednom až dvou týdnech, doporučuji užívat minimálně 3 měsíce.

Na co bychom si ještě měli dát na podzim a v zimě pozor?

Co bych určitě doporučil nezanedbávat, je péče o zuby. Zvláště malá plemena psů trápí zubní kámen a s ním spojená celá řada problémů, které můžou vést až k úplnému vypadání zubů. Řešení bývá mechanické odstranění u veterináře, které se však provádí v celkové anestezii a není úplně levné. I tady existuje poměrně jednoduché řešení, které pomáhá problémům předcházet. Tím je pravidelné užívání mořské řasy Ascophyllum nodosum, která účinně brání usazování zubního plaku na zubech a vytváření zubního kamene. Velmi výrazně také redukuje zápach z tlamy našich mazlíků. Přípravek se jmenuje DentON, stačí malou odměrku smíchat každý den s běžnou stravou zvířete a výsledky se dostaví již do tří týdnů. Zajímavým vedlejším účinkem užívání tohoto preparátu je také výrazný úbytek takzvaných očních slzných skvrn, které trápí především psy s bílou a světlou srstí.

Chtěli byste mít doma kočku i psa? Podívejte se, na co se připravit: