Za kulhání lze považovat jakékoliv zhoršení schopnosti zvířete volně pohybovat končetinou nebo na ní udržet váhu těla. Může vzniknout následkem úrazu, kdy pes třeba nešťastně seskočil z lavičky. Ale může se objevit i náhle a bez varování. Co vše může být také jeho příčinou?

1. Mezi ty nejčastější důvody patří rozříznutý polštářek na tlapce nebo kamínek zaklíněný mezi jednotlivými polštářky. Tříska nebo i maličký kamínek dokážou udělat velkou neplechu a řadu nepříjemností. Pokud tedy váš psí společník kulhá na jednu packu, důkladně mu ji prohlédněte. Většinou jde o maličkost, se kterou si poradíte sami. Vyndejte zaklíněný předmět z tlapky, místo vydezinfikujte, a je-li to nutné, ovažte. Pokud je poškození větší, samozřejmě raději navštivte veterináře.

2. Kulhání může být také způsobeno celkem banálním problémem, který vznikne naší nedůkladnou péčí. I zarostlý či zatržený drápek může dost potrápit a může vzniknout nepříjemná infekce. Ta způsobuje bolest, a tím i psí kulhání. Proto se o psí drápky pravidelně starejte.

3. V zimě se mohou na tlapkách objevit bolestivé praskliny v důsledku chůze po solených chodnících. Dopřejte proto psím tlapkám řádnou péči a namažte je v zimě pejskovi hojivým balzámem. Ideální je se hodně posoleným místům raději vyhýbat.

4. Příčinou náhlého kulhání může být bodnutí hmyzem. Zvláště nepříjemná umí být klíšťata zapitá mezi polštářky psích tlapek.

Autor: istock.cz

5. Pak ale jsou příčiny, které jsou už vážnější. Bez pomoci odborníka se neobejdete. Pes zpravidla kulhá po vážném úrazu, např. po srážce s autem nebo pádu z výšky či potyčce s cizím psem. V těchto situacích dochází ke zlomeninám, vykloubeninám a k poraněním kloubů, vazů a šlach.

6. Z vážných onemocnění kulhání způsobují především neurologické obtíže, které zvyšují lámavost kostí, a dysplazie, během které dochází k oslabování kloubů a vzniku artrózy. Při podezření na možné onemocnění je na místě konzultace léčby s veterinářem. Kloubní onemocnění lze podle jeho povahy léčit speciálními přípravky a doplňky stravy, také pomůže pravidelná rehabilitace. V některých případech však není zbytí a jediným řešením je operace. I v takovém případě pak při zotavování pomůžou kvalitní strava, nejrůznější doplňky a cvičení.

Na trhu existuje mnoho preparátů, nejčastěji v tabletové formě, které mají však tu nevýhodu, že je třeba konzumovat každý den mnoho tablet a ne všechna zvířata jsou ochotna je dlouhodobě užívat. Řešením ale může být sirupová forma kloubní výživy, kterou zvířata konzumují naprosto bez problémů, protože jim velice chutná. (Jedním z nejoblíbenějších preparátů na českém trhu je špičková kloubní výživa Artivit ® od české firmy VITAR Veterinae.) Stačí jedenkrát denně přidat dávku sirupu, což je 5 ml na 10 kg váhy zvířete, do běžného krmiva. Kloubům ale můžete potřebné živiny dodat dříve, než dojde k jeho poškození vlivem opotřebování. Sirup Artivit můžete nasadit preventivně aspoň dvakrát do roka i u mladších zvířat, která zatím problémy nemají, ale u nichž je pravděpodobnost, že se potíže objeví později. Jsou to především střední a větší plemena psů. Velmi často jsou to labradoři, zlatí retrívři a vůbec větší psi.

Kdy tedy zajít k veterináři?

Veterináře určitě navštivte v případě viditelného a jasného poranění na končetinách. Ale také při dlouhodobějším kulhání bez jasné příčiny. Myslete na to, že veterinář bude od vás potřebovat detailní informace o tom, kdy a jak kulhání začalo, jak se vyvíjí, jestli se zhoršuje, nebo zlepšuje apod. Některé příčiny vyvolávající kulhání mohou být život ohrožující nebo mohou výrazně zhoršovat kvalitu života vašeho pejska (jako třeba dysplazie kyčelních kloubů). Proto je potřeba vždy vše řešit včas.