Úporné bolesti hlavy, každodenní chronická únava, nepříjemné alergie nebo vyrážky… S těmito neduhy se v životě setkal asi každý z nás. Co je ale způsobuje? Možná je na vině právě náš vlastní domov a vzduch, který v něm každý den dýcháme! Kde se u nás doma může skrývat nebezpečí? Hledejme ho v nadměrné vnitřní vlhkosti, s níž souvisí vlhké mapy na ostění oken, které tvoří živnou půdu pro bujení plísní. Ale kde leží příčina? „Lidé většinou hledají zdroj těchto problémů v oknech samotných, ale to nemusí být pravda. Mnohem častěji je na vině právě špatná montáž,“ vysvětluje Ing. Pavel Kašpar, manažer montáží značky VEKRA, největšího českého výrobce oken.

A jaké chyby při montáži oken mohou způsobit problémy?

Správná montáž je tedy stejně důležitá jako kvalitní okno! Špatně osazená okna totiž nedokážou dostatečně izolovat chladný venkovní vzduch. Ten pak proniká dovnitř a začne se zde srážet. „Netěsnosti vznikají nejčastěji ve spáře mezi oknem a stěnou, kterou je potřeba pořádně utěsnit správnou montáží okna. Mezi nejzávažnější chyby, které mohou vést k nadměrné vlhkosti a tvorbě plísní, patří špatně připravený stavební otvor s hrubým, drolivým povrchem, dlouhodobě odhalená montážní pěna nebo nepoužití ochranných fólií, které pěnu chrání před povětrnostními vlivy,“ vysvětluje Ing. Pavel Kašpar z VEKRY.

Montáž nechte na profesionálech

Na laický přístup při montáži oken tedy skutečně není místo! Ani sebelepší návod a šikovné ruce domácího kutila nenahradí roky praxe a ověřené postupy profesionální firmy! „Pokud pořizujete nová okna, chtějte vědět, kdo je vyrobil a kdo je bude montovat. Protože špatně namontované okno je zničené okno. Nemůže pak správně plnit svou izolační funkci a stává se zdrojem vlhkosti a plísní,“ uvádí Ing. Pavel Kašpar z VEKRY.

A co s vlhkostí, když neplánujete měnit okna?

Máte doma vlhko a na stěnách se tvoří plísně, ale na výměnu oken se zrovna nechystáte? Pak vám pomůže správné větrání! „V zimě otevírejte okna několikrát denně na několik minut úplně dokořán a poté je zase pevně zavřete. Vzduch se vymění, ale stěny, podlaha a nábytek nestihnou prochladnout. Orosené okno pravidelně otírejte a vlhkost z interiéru pravidelně odvětrávejte,“ radí Ing. Pavel Kašpar z VEKRY. Také pomůže jednoduché pravidlo 21/50, které říká, že při teplotě zhruba 21 °C by vlhkost v místnosti neměla přesáhnout 50 %. Okna tak mají na zdravé prostředí našeho domova větší vliv, než by se mohlo zdát. Stav venkovního ovzduší hlídá zákon, ale pro to vnitřní, ve kterém dnes a denně žijeme, žádné normy neexistují. Jeho kvalitu si tedy musíme hlídat pouze my sami.