Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Stále ještě myjete nádobí ručně? 6 důvodů, proč si konečně pořídit myčku

/
  • (istock.cz)
    24. září 2020 ● 06:00

    Tento šikovný spotřebič se stal nedílnou součástí řady českých domácností, ale stále je dost lidí, kteří horu nádobí drhnou v dřezu. Přitom myčka má hned několik výhod, které ocení nakonec celá rodina.

    Pokud tedy stále váháte, následující řádky vás o koupi určitě přesvědčí. Vždyť mytím nádobí v myčce můžete uspořit i několik tisíc korun ročně. A nejen to…

  • 1.

    Ušetříte drahocenný čas

    myčka
    Autor: istock.cz

    Nebylo by lepší využít čas strávený nad talíři a hrnci s houbičkou v ruce pro rodinu? Určitě ano. Schválně si spočítejte, kolik času denně prostojíte u dřezu při mytí nádobí. Jedna studie expertů z univerzity v německém Bonnu změřila, kolik času stráví člověk při mytí nádobí, které by se vešlo do jedné myčky. A výsledek studie je překvapivý! Umýt nádobí trvalo v průměru 71 minut, zatímco naplnit a vyklidit myčku zabralo pouhých 9 minut. Při ručním mytí by tak člověk ročně strávil nad dřezem neuvěřitelných 15 dní čistého času za rok. Použitím myčky nádobí tedy získáte spoustu volného času navíc, který můžete využít pro podstatně zábavnější činnosti. Uvidíte, že její pomoc oceníte hlavně při domácích oslavách a rodinných setkáních, kdy se používá hodně nádobí. Myčka ho umyje rychleji, než kdybyste to dělali sami, a  hlavně bez vaší účasti. Můžete se tak klidně věnovat návštěvě a nepříjemnou, špinavou práci nechat myčce nádobí.

  • 2.

    Spotřebujete méně vody

    myčka
    Autor: istock.cz

    Víte, kolik vody byste spotřebovali na ruční umytí nádobí z jedné naplněné myčky? Odpověď vás možná překvapí – je to zhruba 40 litrů. Na jednom mycím cyklu v myčce tedy můžete ušetřit až 33,5 litru vody v porovnání s běžným mytím pod tekoucí vodou. Za týden tak ušetříte dostatek vody na jednu skvělou relaxační koupel ve vaně. (Interní výzkum Bosch založený na porovnání spotřeby vody při ručním mytí oproti mytí v myčce. Úspora je založena na 280 mycích cyklech ročně.)

    Náš tip: Úspora vody a energií je jedním z hlavních důvodů, proč si lidé myčku pořizují. To ovšem platí ve chvíli, kdy nádobí předem neoplachujete. Jakmile ovšem nádobí předem opláchnete, a to navíc teplou vodou, je veškerá úspora v tahu. Zbytky jídla z talířů stačí odstranit pomocí příborů. Pokud myčku nenaplníte hned a víte, že nádobí v ní nějakou dobu setrvá, můžete použít oplachovací program. I ten spotřebuje méně vody než ruční oplachování.

  • 3.

    Ušetříte za energii

    myčka
    Autor: istock.cz

    Myčky v nejvyšší energetické třídě dnes mají minimální spotřebu energie a rodinný rozpočet nezatíží. Naopak. Ušetříte totiž za teplou vodu při mytí v ruce. Pokud myjete nádobí v ruce, spotřebujete na ohřátí vody 2,6 kWh pro srovnatelné množství nádobí, které se vejde do myčky. Myčka přitom spotřebuje za jeden cyklus pouze 0,73 kWh (při použití režimu Eco 50 °C ). Hodnoty se mohou lišit dle modelu a značky. Ušetříte tak ale každopádně peníze a zároveň jde o šetrnější přístup k životnímu prostředí. 

    Náš tip: Při výběru myčky se zaměřte na její energetickou třídu. Podobně jako u jiných spotřebičů i zde platí, že čím vyšší třída, tím nižší spotřeba. Přičemž třída A+++ označuje nejúspornější spotřebič a třída D ten nejméně úsporný.

  • 4.

    Nádobí bude důkladněji umyté

    myčka
    Autor: istock.cz

    Rozčilujete se, že manžel umyl špatně váš oblíbený hrneček, skleničky jsou upatlané nebo že trávíte s mytím hrnců spoustu času a výsledek není stále uspokojivý? Myčka vám tyhle problémy také vyřeší. Důkladně totiž omyje nádobí ze všech stran a také ho umí vysušit. Myčky vybavené funkcí intenzivního mytí navíc snadno odstraní i velmi odolné nečistoty. Jediné, co musíte udělat, je vidličkou odstranit zbytky jídla z talířů do koše a vložit vše včetně zapékací mísy do myčky. A nakonec ještě zvolit moderní čisticí tablety, které jí s prací pomohou. Ty jsou většinou účinné i při nízkých teplotách, pojí v sobě funkce soli proti vodnímu kameni i leštidla na nádobí, skvěle odstraňují mastnotu a také zajistí vysoký lesk.

    Náš tip: Před koupí myčky si zjistěte, kolik má myčka programů, zda disponuje ukazatelem spotřeby leštidla nebo zda mycí prostředky přímo dávkuje. Některé myčky dokážou poznat, jak máte špinavé nádobí a kolik jste ho vložili, a navolit si správný program.

  • 5.

    Mytí nádobí bude mnohem hygieničtější a budete šetřit své ruce

    myčka
    Autor: archiv Bosh

    Dalším důležitým důvodem, který by vás o pořízení myčky měl přesvědčit, je hygiena. Jak jistě víte, bakteriím se daří ve vlhkém prostředí, tedy i v houbičkách a hadřících, které běžně používáme při mytí nádobí. Kvůli nim a nižší teplotě, kterou oproti myčce vydrží naše ruce, dochází k jejich přenosu na zdánlivě umyté nádobí, odkud se mohou dostat do našeho těla. Myčka ale na rozdíl od mytí nádobí v ruce zabíjí bakterie horkou vodou. A to nemluvíme o tom, že přímo ve dřezu se nachází v průměru 100 000 000 bakterií na 1 centimetr čtvereční. A ještě jeden bonus to má. Jelikož kůže při mytí ve dřezu velmi trpí a vysušuje se,  hlavně pokud nepoužíváte rukavice, po pořízení myčky vám ruce poděkují. Vyhnete se jejich věčnému máchání ve vodě se saponátem a budete mít hezčí pokožku i nehty.

    Náš tip: Pokud vyberete myčku, která bude mít speciální funkci HygienaPlus (nabízí např. značka Bosch), zničí až 99,9 % choroboplodných zárodků a zajistí maximální hygienu.

  • 6.

    Budete mít uklizeno

    myčka
    Autor: archiv Bosh

    Velká výhoda myčky je, že do ní naskládáte špinavé nádobí, zavřete dvířka a máte uklizeno. Odpadne hromadění špinavého nádobí ve dřezu a na lince. Pokud myjeme nádobí v ruce, musíme se také navíc postarat o dřez – ve špinavém dřezu čisté nádobí nevykouzlíte. Musíte se zbavit zbytků jídla, mastného povlaku a tak dále. Udržovat myčku čistou je přitom snadné. Myčka se totiž o vše postará sama, umyje jak nádobí, tak sama sebe. Případně si můžete pomoct speciálními čisticími prostředky, které jen vložíte do prázdné myčky. Po proběhnutí jednoho cyklu se odstraní všechny nánosy uvnitř přístroje včetně těžko dosažitelných částí, jako jsou topné těleso, trysky nebo filtr.

    Náš tip: Věděli jste, že i když nejste zrovna doma, můžete pohodlně kontrolovat a ovládat své spotřebiče na dálku s pomocí mobilního telefonu nebo tabletu? Výrobci nabízejí různé aplikace, které vám ještě víc zjednoduší práci. Nejste si třeba jistí správným nastavením programu? Tak například v jedné z aplikací s názvem Home Connect zvolíte Easy Start, vyberete z nabídky druh a množství nádobí a míru zašpinění a myčka vám doporučí ten nejvhodnější program pro konkrétní náplň. Na chytrý telefon nebo tablet pošle upozornění, že domyla a že také docházejí leštidlo nebo tablety, abyste včas koupili nové.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy