Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak se zbavit ošklivých skvrn od potu? Tyhle triky vám pomohou!

/
  • skvrny od potu
    skvrny od potu (iStock)
    26. června 2020 ● 06:00

    Nevzhledné mapy od potu dokážou hodně potrápit. Je ale zbytečné, abyste kvůli tomu vyhodila vaše oblíbené oblečení. Stačí znát v boji proti nim následující rady…

    Nejen během teplých letních dnů se potíme. Ať chceme nebo ne, ovlivnit, kolik potu z nás lije, lze jen částečně. Pot sám o sobě je čirá tekutina, která není cítit. Zápach vzniká až ve fázi jeho rozkladu. Pach potu si nesete v genech, ovlivňuje ho i stres, nemoc. Koláče, které vzniknou v podpaží, nejsou jen nepříjemné a ošklivé, ale také zanechávají na našem oblečení nevzhledné skvrny, kterých se jen těžko zbavujeme. Navzdory tomu, že jej několikrát vyperete, bohužel zůstávají. Co tedy s tím? Určitě by bylo škoda nechávat své oblíbené bílé tričko ve skříni jen proto, že na něm jsou skvrny od potu. Vyzkoušejte raději velmi jednoduché a levné způsoby, jak se skvrn dokonale a skoro bez námahy zbavit. Většinu ingrediencí navíc máte doma…

  • 1.

    Jednejte rychle

    skvrny od potu
    Autor: iStock

    Na začátku je potřeba upozornit na jednu důležitou věc. Pot z jakéhokoli textilu je zapotřebí dostat co nejrychleji, aby nemohl na látku působit. Určitě nestačí propocené oblečení jen vyvětrat. Navíc by se propocené oděvy neměly brát druhý den znovu na sebe, protože je v nich pot usazen a mnohem rychleji začnou zapáchat. K potlačení skvrn od potu hned v zárodku vymáchejte oblečení pod studenou vodou ještě před praním. Pokud vaše oblečení už vykazuje známky žloutnutí, rozhodně nepoužívejte během pracího cyklu horkou vodu, ta totiž skvrny zafixuje. Jestli už jste oblečení vyprali a skvrny od potu zůstávají, chce to důkladnější očistu.

  • 2.

    Citron

    skrvrny od potu
    Autor: iStock

    Na pomoc si můžete vzít citron. Účinnou lázeň připravíte tak, že do litru vody přidáte asi 10 g kyseliny citronové v prášku. Necháte v ní prádlo asi hodinu odmočit a poté ho klasicky vyperete.

  • 3.

    Sůl

    skvrny od potu
    Autor: iStock

    Další tajemnou ingrediencí z vaší kuchyně, která vám pomůže zbavit se těch tvrdohlavých žlutých skvrn na košilích, je obyčejná sůl. Nechte rozpustit 4 polévkové lžíce soli v 1 litru teplé vody. Roztokem pak za pomoci houbičky oděv potírejte, dokud skvrna nezmizí.

  • 4.

    Ocet

    skvrny od potu
    Autor: iStock

    Chcete vidět, jak ty ošklivé skvrny zmizí z vašeho oděvu téměř jako mávnutím kouzelného proutku? Proti zápachu a skvrnám pomůže i lázeň v octovém roztoku. Stačí nalít trochu octa přímo na skvrnu a vetřít ho do tkaniny ještě před tím, než oblečení vložíte do pračky. Prádlo po několikahodinovém odmáčení normálně vyperte.

  • 5.

    Jedlá soda

     

    skvrny od potu
    Autor: iStock

    Dalším účinným bojovníkem je jedlá soda. Jistě nějaký ten sáček najdete ve spíži. Díky pastě vyrobené ze 4 lžic jedlé sody a 1/4 šálku teplé vody můžete zatočit s celou řadou skvrn. Včetně těch od potu. Stačí pastu vetřít do skvrny těsně před praním. Při opravdu tmavých skvrnách naneste pastu asi dvě hodiny před praním a nechte ji působit. Pokud potřebujete vyčistit ušmudlaný límec, vetřete do něj před praním pastu a kápněte trochu octa.

  • 6.

    Aspirin

    skvrny od potu
    Autor: iStock

    Známá bílá pilulka nemusí být dobrá jen na bolest. Rozmačkejte dva aspiriny a prášek smíchejte s 1/2 šálku studené vody. Znečištěnou část oděvu namočte do roztoku alespoň na dvě až tři hodiny. A výsledkem budete nadšeni!

Přidat názor
Počet komentářů: 1

mirek007: No, nevím. Já měl trička a košile se žlutými fleky, látka byla zničená, tvrdá, hnus. Oblečení jsem měl max na jednu sezónu a sralo mě to - hlavně ty košile, jelikož nebyly nejlevnější a ta látka je na tyto způsoby čištění moc delikátní. Musel jsem tedy vymyslet, jak se pocení zbavit. Po neúspěšných pokusech jsem zašel k dermatologovi, ať mě potní žlázy odstraní a bude klid. Říkal, že operace je dost invazivní a že bych měl ještě zkusit electro antiperspirant. Nevěděl jsem co to je, ale dobrá. Objednal jsem to ještě ten den a dal se do léčby. Po týdnu terapií, nic. Potím se stále. Volal jsem jim na podporu a říkali, že to funguje skokově, ať pokračuji. A opravdu, koncem druhého týdne bylo podpaží ze dne na den suché. Nemohl jsem tomu uvěřit, stále jsem jej rukou kontroloval, jestli se mi to nezdá. Nakonec jsem se rozhodl na operaci nejít. Jsem rád, že jsem to mohl vyřešit tímto způsobem!

(26. 10. 2020 17:23)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy