Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Díky běžnému koření vyřešíte akutní bolest zubů nebo otravný hmyz. Co ještě?

/
  • (iStock)
    6. května 2019 ● 06:00

    Bez koření si už žádné vaření nedokážeme představit. Ochutí nám nejrůznější jídla a dodají jim správný říz. Věděli jste ale, že nemusí být jen nepostradatelným pomocníkem při přípravě pokrmů? 

    Obyčejné koření, které míváme doma, nám může pomoci například v boji proti otravnému hmyzu nebo škůdcům nebo proti bolesti zubů… Nevěříte? Určitě stojí za to vyzkoušet následující tipy...

  • 1.

    Hřebíček

    koření
    Autor: iStock

    Jedno z nejznámějších koření máme většinou spojené zejména se svařeným vínem a sladkými zavařeninami a perníčky. Je ale také velmi prospěšné i jinak, využijete ho hned na několik způsobů…

    Jelikož má výrazné dezinfekční a místně znecitlivující účinky, oceníte ho v případě, že vás začal bolet zub a hned nechcete běžet k zubaři. Hřebíčková silice tlumí citlivost i bolestivost zubního nervu. Pokud vás pobolívá zub, vezměte hřebíček a přiložte ho na bolavé místo v puse a poté skousněte. Nechte působit alespoň 15 minut, bolest by měla postupně ustoupit. Na silnější bolest zubů je lepší použít hřebíčkový olej. Ten můžete koupit buď v bio obchodech, nebo si ho připravit doma. Jak na to? Zahřejte 160 ml olivového či sezamového oleje na bod varu a přidejte do něj osm rozemletých nebo rozdrcených hřebíčků. Povařte dvě minuty, pak odstavte a asi osm hodin v chladu louhujte. Poté sceďte do skleničky. Hotový hřebíčkový olej uchovávejte v lednici. Používejte tak, že trochu oleje kápnete na tampon navlhčený vodou a bolavý zub potřete.

    Máte rádi vůni hřebíčku? Otravné octomilky ho naopak nesnášejí, a tak se ho nebojte proti nim použít. Rozsypejte hřebíček na různá místa v kuchyni, kde se nejvíce objevují.

    Hřebíčková voda je zas účinná proti mouchám i vosám. Připravíte ji tak, že do misky s vodou vložíte 15 kusů hřebíčku a necháte louhovat. Dbejte na to, aby byl hřebíček stále ponořený. Misky pak umístěte v blízkosti oken a dveří.


  • 2.

    Kajenský pepř

    koření
    Autor: iStock

    Kajenský pepř je jedna z mnoha odrůd červených chilli papriček. S pepřem má společnou jen ostrou chuť. A málokdo ví, že toto koření se vám může hodit jako první pomoc při poranění. Nešikovně jste se řízli a nemáte po ruce lékárničku? Vezměte trochu moučkového kajenského koření a nasypte ho přímo do malé krvácející rány. Krvácení by mělo do dvaceti sekund ustat. Toto koření nejenže rychle zastavuje krvácení, ale i dezinfikuje ránu, takže se nemusíte obávat vzniku infekce.

  • 3.

    Skořice

    koření
    Autor: iStock

    Velmi oblíbené koření – skořice – má výrazné aroma a využijeme ho hlavně při pečení. Svou vůní ale dokáže odpudit hmyz. Zapomeňte tedy na chemické repelenty a zkuste se do boje proti mravencům či molům pustit sami přírodní cestou. Pokud nasypete skořici v práškové podobě ke všem škvírám, kterými by se mravenci mohli dostat do vašeho obydlí, měli byste se jejich invaze brzy zbavit. Pomůže vám i proti šatním molům. Stačí smíchat celou skořici klidně i s několika druhy koření, například s hřebíčkem nebo bobkovým listem, a dát vše do mističky či látkového sáčku a vložit do skříně. Věřte, že se jim tam už líbit vůbec nebude.


  • 4.

    Směs koření

    koření
    Autor: iStock

    Otravují vám doma život malé rybenky? Tam, kde se jim daří nejlépe, tedy ve vlhkých prostorách, můžete vyzkoušet sílu koření, která je odpudí. Skvěle proti nim působí směs hřebíčku, skořice a bobkového listu. Nejlépe uděláte, když ji nasypete do látkových košíčků a rozvěsíte v koupelně. A navíc tuto směs dáte na různá místa, hlavně podél lišt, na podlaze. Rybenky by se u vás už neměly objevit.

  • 5.

    Mletá hořčice

    koření
    Autor: iStock

    Chtěli byste znovu použít zavařovací sklenice, ale i po vymytí zapáchají od naložených okurek či jiné zeleniny? Nepříjemného aroma se dokážete zbavit pomocí mleté hořčice. Vsypte lžičku mleté hořčice do sklenice, zalijte vodou až po okraj a nechte ji zavřenou přes noc odstát. Ráno budete překvapeni, že po zápachu nebude ani památka.

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy