V Bandhagenu, jednom z jižních předměstí Stockholmu, se Emelie ocitla úplnou náhodou. Tzv. pronájem z první ruky, o němž sní většina obyvatel švédské metropole, jí dohodila kamarádčina mladší sestra. Protože možnost pronájmu bytu přímo od majitele je něco, na co jiní v tomto městě čekají celé roky, příliš neváhala. Neřešila ani to, že se trochu vzdálí centru. Protože byl byt dost zchátralý, Emelie se dohodla s majitelem, že zrenovuje všechny povrchy. Na místech, kde byla původní podlaha nejvíc zničená, ji nahradila plovoučkou. Stěny a lišty získaly nový nátěr stejně jako některé skříně, dvířka kuchyňské linky navíc ozdobilo zlaté kování. Všechny práce zastala Emelie úplně sama, pomoct si nechala jen s donáškou podlahové krytiny a barev. „Tehdy jsem spěchala a byla příliš zaneprázdněná opravováním věcí, které mě okamžitě zaujaly, jako jsou stěny a podlahy… Takže jsem vynechala strop. Teď se stydím pokaždé, když návštěva vzhlédne a vidí zažloutlou barvu. Takže můj další domácí projekt bude určitě malování stropu,“ směje se Emelie. 

Autor: Living4media

V hlavní roli pokojovky

Během úprav a zařizování bytu Emelie velmi dbala na plynulost a návaznost jednotlivých místností, takže se vyhýbala příliš kontrastním stylovým i barevným přechodům. Pro dva ze tří pokojů zvolila stejný odstín stěn, čímž dosáhla klidného a harmonického vyznění prostoru. „Mám ráda, když je domov osobitý, ale není v něm příliš mnoho dojmů,“ vysvětluje talentovaná floristka. „Mám spoustu květin, takže aby bydlení nepůsobilo přeplácaně, vždy se snažím omezit ostatní věci. Prim u mě hrají rostliny – různé struktury, velikosti i tvary listů fungují jako dekorace a dodávají interiéru dynamiku.“ Přestože má Emelie původně vystudovaný design, dlouho si hledala svůj styl bydlení. Příliš rychle se totiž nadchla pro různé trendy a inspirace ze sociálních sítí či časopisů. „Jednou jsem někde viděla stěnu v ložnici vymalovanou tyrkysovou barvou, tak jsem to okamžitě zkusila i u sebe doma. Samozřejmě to ani zdaleka nevypadalo tak skvěle! Jindy jsem si vymalovala obývací pokoj levandulovou barvou, která ve mně ale vyvolávala neklid a chaos. Nicméně asi si musíte různé nápady vyzkoušet na vlastní kůži, abyste zjistili, co vám sedne,“ zamýšlí se mladá Švédka, která nyní už dobře ví, co u ní doma funguje. Její styl by se dal nazvat moderní městská džungle. 

Zelená posedlost

Když vstoupíte k Emelii do bytu, hned v chodbě vás vítá bujná zeleň, která dává jasně najevo: Tady bydlí někdo s nadšením pro rostliny a pěstování. Jak už jsme prozradili, tento zájem se u Emelie rozvinul, když se kvůli nedostatku pracovních příležitostí pro interiérové designéry rozhodla přeškolit na květinářku. „Od začátku jsem měla zájem o květinový dekor. Ale opravdová láska mě zasáhla, až když jsem byla zhruba v polovině kurzu a uvědomila si, že to není tak jednoduché, jak jsem si myslela – že rostliny jsou složitá stvoření s různými potřebami, stejně jako my lidé. Začala jsem si o nich číst, sledovat dokumenty a postupem času se z toho stala posedlost. Je to obor, který mě nikdy neomrzí, protože se v něm dá stále učit něco nového a fascinujícího,“ přibližuje Emelie svou vášeň, o níž ostatně svědčí i její tematické tetování.

Zajímá vás, jaká rostlina je Emeliina nejoblíbenější? Nebo čím si v bytě splnila svůj sen? To a mnohem víc se dočtete v zářijovém čísle Blesku Bydlení, které je od 16. 8. k dostání na novinových stáncích, a můžete s ním soutěžit o voňavé aroma balíčky. Seženete ho také na Kosik.cz nebo si ho můžete pohodlně a s dopravou zdarma koupit v našem iKiosku.

Video
Video se připravuje ...

BLESK Bydlení právě v prodeji!