Chytrá domácnost neboli smart home

Smart home je v podstatě inteligentní systém, který umožňuje ovládat a řídit různá zařízení v domě prostřednictvím chytrého telefonu nebo tabletu. To zahrnuje věci jako osvětlení, topení, klimatizaci, zabezpečení, ale také spotřebiče, jako jsou lednice nebo pračka.

Domov na úplně jiné úrovni 

S chytrou domácností můžete snadno ovládat svá zařízení z jednoho místa, což je velká výhoda pro ty, kteří jsou často mimo domov, nebo pro starší lidi, kteří mohou mít problémy s pohybem. Také můžete ušetřit peníze tím, že budete moci lépe řídit spotřebu energie, a to třeba tím, že automaticky vypnete osvětlení, když opustíte místnost.

Chytré domácnosti jsou také bezpečnější, protože vám umožňují sledovat, co se děje v domě pomocí kamer nebo detektorů pohybu. Můžete také nastavit upozornění pro případ, že zapomenete zavřít dveře nebo okna.

Autor: Samsung

Jaká zařízení zvolit?

K dispozici je mnoho možností, jak vybavit váš dům smart věcmi. Můžete koupit hotové sady nebo si můžete vybrat jednotlivá zařízení podle svých potřeb. Je důležité si uvědomit, že pro správné fungování smart domácnosti je nutné mít kompatibilní zařízení a řídicí jednotku, která bude schopná vše ovládat.

Pozor na to, že některá inteligentní zařízení mohou být nákladná, takže je důležité si rozmyslet, co opravdu potřebujete a co byste mohli naopak vynechat. Je také důležité se informovat o různých možnostech a porovnat ceny a funkce, abyste získali nejlepší možnou hodnotu za své peníze.

Jedna aplikace, stovky zařízení

SmartThings od značky Samsung je celý ekosystém pro chytrá zařízení a zároveň aplikace, kterou si mohou nainstalovat uživatelé mobilních telefonů s operačními systémy Android a iOS. I když se na první pohled může zdát, že aplikace slouží zejména pro ovládání zařízení značky Samsung, například jeho Smart TV, inteligentních kuchyňských spotřebičů značky nebo třeba chytrých praček a sušiček prádla, ve skutečnosti tomu tak není.

Autor: Samsung

Díky podpoře open-source standardu Matter totiž umí SmartThings spolupracovat snad s tisícovkami zařízení od více než 280 různých značek. Řadu těchto zařízení přitom můžete od počátku aktivovat a nastavit přímo v aplikaci SmartThings. Vedle televizorů, reproduktorů, praček, sušiček, myček, ledniček a dalších chytrých zařízení značky Samsung tak lze pomocí aplikace SmartThings ovládat například také oblíbené osvětlení řady Philips Hue, zařízení Nest od Googlu nebo dokonce některé chytré přístroje nábytkářského řetězce Ikea. 

Náš závěr

Chytré domácnosti jsou skvělou volbou pro ty z vás, kteří chtějí mít větší kontrolu nad svým domovem a chtějí ušetřit peníze za spotřebu energie. Je důležité si uvědomit, že pro správné fungování je nutné mít kompatibilní zařízení a řídicí jednotku. Určitě se také informujte o různých možnostech a porovnejte jejich ceny a funkce. Pokud se rozhodnete pro vybavení svého domova smart zařízeními, budete si moci vychutnat všechny výhody, které vám takový systém může nabídnout.