Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sám sobě designérem. 11 praktických plánovačů, s kterými si navrhnete bydlení snů

/
  • Značka IKEA disponuje hned několika interiérovými plánovači. Kromě dvou konfigurátorů kuchyní je to třeba i plánovač šatních systémů.
    Značka IKEA disponuje hned několika interiérovými plánovači. Kromě dvou konfigurátorů kuchyní je to třeba i plánovač šatních systémů. (IKEA)
    26. července 2022 ● 06:00

    Služby profesionálů se při plánování nového bydlení nebo rekonstrukce mnohdy vyplatí. Ale ne každý si je může dovolit. Ať už chcete ušetřit, nebo jen věříte svému kreativnímu duchu, s těmito nástroji se můžete dopracovat vysněného interiéru.

    Rozvoj moderních technologií a softwaru přinesl boom nejrůznějších aplikací. A to včetně těch, díky nimž si můžete navrhnout vzhled své budoucí kuchyně, koupelny, obýváku nebo dokonce celého domu. Většina aplikací funguje intuitivně, umožňuje nastavit si základní parametry místnosti a následně ji vybavovat různými zařizovacími předměty. Některé disponují databázemi pouze s předměty z nabídky dané firmy (např. konfigurátory značek IKEA nebo SIKO), jiné jsou univerzální, případně umožňují vycházet z široké škály produktů. S jakými plánovači lidé nejčastěji pracují?

  • 1.

    Biano studio

    Autor: Biano

    S tímto nástrojem si můžete navrhnout jednoduché koncepty jednotlivých místností. V podstatě jsou to takové moodboardy, s kterými pracují i profesionální designéři. V Biano studiu sice nemůžete pracovat s půdorysem, ale můžete si tu navrhnout vybraný styl a koncept pokoje tak, aby spolu všechny kousky ladily a navíc byly i dostupné. Nábytek si pak můžete rovnou objednat. Jak na to? Koukněte na video.

     

     

    Věděli jste, že...

    Biano je digitální platforma, která shromažďuje nabídku více než tisícovky obchodů s nábytkem a interiérovým designem.

  • 2.

    Plánovače IKEA

    Autor: IKEA

    Patří k těm nejznámějším plánovačům na trhu, takže zřejmě netřeba představovat. Asi nejvyhledávanější je konfigurátor kuchyní, který existuje ve dvou verzích, a to jak pro sektorové kuchyně Enhet, tak individuální řešení z nabídky kuchyňského systému Metod. Navrhněte si půdorys místnosti, rozmístění technických prvků a můžete začít sestavovat svou vysněnou kuchyni, a to včetně přívodu vody, odpadů atp. Další místnosti, které si s plánovači IKEA můžete navrhnout, jsou koupelna a dále obývací pokoj nebo ložnice. Na webu řetězce najdete i plánovač pro jeho šatní systém Pax.

  • 3.

    On-line plánovací studio pro kuchyně Möbelix

    Autor: Möbelix

    Podobně, jako konfigurátor kuchyní, funguje i on-line plánovací studio Möbelix. Stejně jako u IKEA nemusíte nic instalovat, pracovat s ním budete přímo ve webovém prohlížeči. Registraci se ovšem nevyhnete, pokud si budete chtít svůj návrh uložit. Výhodou Möbelix je široká nabídka dekorů a stylů. Každou skříňku si tak můžete sestavit přesně podle svých představ. Více se o tomto nástroji dozvíte v následujícím videu.

     

  • 4.

    Plánovače SIKO

    Autor: Siko

    Ujasněte si své představy o kuchyni nebo koupelně díky plánovači značky Siko. Nabízí propracovanou grafiku ve 3D a spoustu možností, jak si přizpůsobit kuchyňskou linku nebo vybavení koupelny z nabídky Siko na míru svým požadavkům i prostoru. A to včetně seznamu produktů a finální ceny (podobně, jako IKEA). Nejprve si zvolíte půdorys, styl a tvar kuchyně, event. vybavení koupelny, následně rozmístění i typ spotřebičů a dalších vybavovacích předmětů. Pak už můžete kouzlit s detaily. Když se vám bude chtít, můžete jednoduše přepnout do dvourozměrného zobrazení.

  • 5.

    Kitchen Planner

    Autor: kitchenplanner.net

    Jednoduchá webová aplikace pro plánování kuchyní vám pomůže během chvilky navrhnout vizualizaci kuchyně srovnatelnou s výtvorem profesionála. Používání je zdarma a není nutná registrace. Bonusem je, že aplikace disponuje i češtinou. Ovládání je intuitivní, takže vás provede procesem navrhování kuchyně plynule a bez větších nedorozumění. Velkou výhodou této aplikace je i fakt, že si umí poradit s atypickým prostorem včetně podkrovních místností a různých překážek.

  • 6.

    Canva

    Autor: archiv redakce

    V tomto online programu můžete tvořit barevné moodboardy a vizualizovat si tak konečný barevný výsledek vašeho bydlení. Tento program umožňuje i tvorbu plakátů, pohledů i pozvánek.

  • 7.

    Google SketchUp

    Autor: iStock

    Jeden z nejlepších plánovačů interiérů. Lze použít bezplatně online verzi a ovládání programu je velmi intuitivní. Zaměříte si přesně vaší místnost, můžete do ní vkládat nábytek i vnášet textury. Placená verze je ještě mnohem pokročilejší, ale rozhodně není nutností.

     

    Návodová videa, jak tento program používat najdete třeba tady:

     

     

  • 8.

    HomeByMe

    Autor: HomeByMe

    S touto webovou aplikací si můžete navrhnout místnosti s vybavením z nabídky různých mezinárodních značek. Je tedy podstatně univerzálnější, než plánovače interiérových firem, které se omezují na nabídku jediné značky. Aplikace nabízí možnost zobrazení návrhu ve 3D. Nic neplatíte, jen po vás bude chtít nejprve registraci. Objevte její možnosti ve videu níže.

     

  • 9.

    Roomstyler

    Autor: Roomstyler

    Vytvořte si návrh s vlastním půdorysem, lhostejno, zda jde o kuchyni, balkon nebo zahradu. Aplikace funguje bez přihlášení, ale pro uložení souborů ho budete potřebovat. Velkou výhodou tohoto softwaru je, že disponuje obrovskou virtuální knihovnou zařizovacích předmětů včetně dekoraci nebo obkladů (více než 120 000 kousků). Roomstyler rovněž funguje jako katalog desetitisíců hotových návrhů, které jsou k dispozici on-line. Můžete se tak inspirovat návrhy lidí z celého světa.

  • 10.

    HomeStyler

    Autor: HomeStyler

    Jedním z nejpropracovanějších on-line nástrojů pro návrh vlastního bydlení je HomeStyler společnosti Autodesk. V intuitivní aplikaci se dá navrhnout celý dům, návrhy navíc vypadají velmi realisticky. Výhodou je i velké množství interiérových dekorací v 3D. Využívat můžete také vzorníky barev, katalogy reálných produktů a dokonce funkci, která umožňuje náhled ve světle odpovídajícím různé denní době. To vám skvěle pomůže např. při plánování barevného schématu či při rozmisťování osvětlení. Příklad, jak se dá pracovat s tímto nástrojem, najdete v níže uvedeném videu.

     

  • 11.

    Planner 5D

    Autor: Planner 5D

    Na pokročilé úrovni je také plánovač Planner 5D. Umožňuje vytváření 2D i 3D vizualizací, a to nejen klasického bydlení, ale i garáží, tělocvičen nebo kanceláří. Aplikaci lze stáhnout zdarma, v takovém případě se ale připravte na omezené množství zařizovacích předmětů. Abyste dostali plný přístup do databáze, je třeba zaplatit alespoň měsíční poplatek 7 dolarů.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy