Tentokrát se s námi můžete vypravit na zámek, respektive do zámeckého areálu ve Žďáru nad Sázavou. Už od 90. let se o něj stará znovu rod Kinských a zatím poslední rekonstrukcí, která tu proběhla, je přestavba Zahradníkova domku na ubytování se čtyřmi apartmány.

Fotogalerie
13 fotografií

Hraběnka Marie Kinsky vysvětluje, proč se do této rekonstrukce majitelé pustili a jak stavba vypadala původně. „Když se můj tchán v polovině 90. let stal znovu majitelem zámku, nebyla bývalá kočárovna ve špatném stavu – fasády, střecha i okna byly opravené. Byly tam dva byty, z nichž jeden se pronajímal za symbolickou cenu dělníkům a ten druhý jsme občas používali, když jsme byli ve Žďáře,“ vzpomíná.

Když jsme s manželem později začali být za areál zodpovědní, chtěli jsme ale zámek otevřít všem, ať už to jsou místní, různé typy kreativních profesionálů nebo turisté. A mám radost, že se to podařilo. Ve Žďáru je toho dnes k vidění čím dál víc. Dá se tu strávit nabitý víkend – prohlídky areálu a Muzea nové generace, bohatý kulturní program, dětské aktivity a všude kolem krásná příroda,“ vyjmenovává hraběnka Kinsky a dodává: „Zároveň víme, že na Vysočině chybí kvalitní ubytování. Proto jsme se rozhodli vybudovat Zahradníkův domek – místo, kde si naši návštěvníci mohou užívat zdejší genius loci.

Respekt k místu

Ke spolupráci na interiéru domku, který se proměnil k nepoznání, přizvali majitelé interiérovou designérku Alexandru Dýckovou. Ta měla za úkol ze dvou stávajících bytů vytvořit čtveřici apartmánů, které budou v souladu s principem, který se Kinští snaží uplatňovat při obnově celého areálu. „Důležité je pro nás respektovat hodnotné původní prvky a nevyrábět žádné repliky starožitností, ale vytvářet něco současného, co respektuje duši místa. Tedy něco, co má svou kreativní hodnotu a co umožní současnému člověku cítit se u nás jako doma,“ objasňuje Marie Kinsky.

Od paní hraběnky Kinsky jsme dostali požadavek propojit staré s novým, vyvolat pocit, že je klient na zámku, ale ne přímo v zámku, že je na venkově. Měla tu být cítit zároveň historie i současnost a každý apartmán měl být vybaven tak, aby byl barevně snadno zapamatovatelný,“ vzpomíná designérka. „V interiéru jsem proto použila jak moderní kusy nábytku, tak kusy z antiků i z depozitáře samotného zámku. Velkou část vybavení tvoří dřevěný nábytek navržený na míru tomuto prostoru, například čela postelí a koupelnová čela byla inspirována tvaroslovím zámku a také přilehlým okolím,“ dodává, jakým způsobem k zadání přistupovala.

Splněná přání

Že se jí přání majitelky podařilo vyplnit do puntíku, dokazují pochvalná slova Marie Kinsky. „Pracovat s paní Dýckovou a její kolegyní paní Spurnou bylo opravdu čest. Dobře jsme si rozuměly, a tak jsme mohly společně úspěšně směřovat k výsledku. Jsem velmi spokojená a musím architektkám poděkovat za jejich kreativitu a operativní a krásná řešení. Miluji tu například velké lustry vyrobené z rostlin, které vypadají jako mraky, moc se mi líbí, jak se dřevěné prvky opakují na postelích v pokojích přes koupelnu až po toaletu. Každý ze čtyř pokojů je zároveň stejný a zároveň úplně jiný, což vytvořit je velký kumšt!

Jak se budou hosté v jí navrženém interiéru cítit, si designérka před otevřením dokonce sama vyzkoušela. A nyní si to můžete zkusit i vy, stačí si ubytování rezervovat na stránkách zámku www.zamekzdar.cz.

Článek vyšel v časopise Blesk Bydlení. Najdete v něm spoustu skvělých rad i inspirací. S dubnovým číslem jako dárek navíc získáte krásné jarní samolepky. Nemůžete sehnat časopis v trafice? Kupte si ho na www.ikiosek.cz za stejnou cenu jako na stánku. Poštovné je ZDARMA!