K dostání je mnoho robotů, které se liší cenou, vybavením, příkonem i dílenským zpracováním. Před nákupem si ujasněte, kolik peněz jste ochotni investovat, jaký druh práce od nového pomocníka očekáváte, jak často ho budete používat a pro kolik lidí běžně vaříte. Nezapomeňte ani na to, jak náročné je robota obsluhovat a udržovat. Věřte, že pokud bude sestavení robotu příliš obtížné, radši zase sáhnete po struhadlu nebo ručním mixéru.

Podívejte se na video Mall.tv, jak vám kuchyňský robot usnadní práci s těstem a upečte si borůvkový koláč:

 

Dostatečná síla a objem

Aby si robot poradil i s hutnými těsty nebo kily tvrdé zeleniny na krouhání, potřebuje výkonný motor. Vybírejte spotřebiče s příkonem 500 W a více. Hodnota 1000 W je jistota, že váš robot nic nezaskočí. Špičkové poloprofesionální přístroje, jejichž cena se pohybuje mezi deseti a dvaceti tisíci, mají příkon okolo 1700 W. Pokud jste náruživí pekaři, potřebujete dost velkou mísu robotu, abyste mohli připravit celou várku těsta najednou. Maximální dávka mouky by měla být alespoň jeden kilogram. Orientačně lze objem nádoby stanovit podle počtů členů vaší domácnosti: objem 3 litry postačí pro tříčlennou rodinu. Početnější rodiny potřebují 4 a více litrů.

Materiál a příslušenství

Roboty se vyrábějí z kovu a plastu. U nejlevnějších přístrojů plast převažuje, zatímco ve vyšší cenové skupině se setkáte s celokovovými roboty. Kovové zpracování zaručuje větší odolnost a životnost spotřebiče. Pokud ho budete využívat skutečně často a budete zpracovávat větší objemy surovin, určitě investujte do kvalitnějšího zpracování. Ujistěte se taky, zda lze části robotu mýt v myčce. Cenu robotu určuje i to, jakým příslušenstvím je vybavený, a tedy jakou práci zastane. Mezi základní funkce patří hnětení, šlehání, krájení, strouhání a mixování. Některé roboty jsou vybaveny nástavci: najdete u nich mlýnek na maso, nástavec na výrobu těstovin, odšťavňovač, smoothie maker, zmrzlinovač nebo dokonce strojek na výrobu zmrzliny. Výbavu robotu vybírejte podle toho, jaké funkce skutečně využijete. U mnoha značek lze dokoupit nástavce i dodatečně a bývají kompatibilní s roboty jiných řad téhož výrobce, takže se vám neztratí ani po pořízení nového modelu.

Fotogalerie
10 fotografií

Něco navíc

Další užitečné funkce, se kterými se můžete u některých robotů setkat, jsou například bezpečnostní pojistka, aby s nimi bez obav mohly pracovat i děti, protiskluzové nožičky, pojistka proti přehřátí motoru nebo regulace rychlosti. U vyšších modelů je pak samozřejmostí ovládání přes displej a časovač, který zapne stroj v požadovanou dobu. Některé modely v sobě mají integrovanou váhu nebo dokonce indukční vařič.

Rada odborníka

„Robot nesmí překážet v kuchyni, měl by být kompaktní, zároveň by měl ale zastat co nejvíc práce. Proto je důležitá nejen šíře příslušenství, ale také stabilita a vysoký výkon, aby si robot poradil i s těžkými těsty a bez problémů zpracoval kilo mouky a další suroviny. Pokud se mají veškeré suroviny perfektně promíchat, mělo by míchání probíhat ve třech směrech, zároveň musí být mísa dobře tvarovaná, aby těsto neulpívalo na jejích okrajích. Hodí se také integrovaná váha, díky níž ušetříte čas i místo, ukazatel času nebo elektronické řízení otáček. A do budoucna by se mohl hodit třeba zmrzlinovač, mlýnek na zrnka, masomlýnek nebo sada na přípravu těstovin. Proto bychom už při prvotním nákupu měli vybírat značky s dlouhou tradicí a širokou nabídkou, aby bylo možné přikupovat příslušenství postupně, třeba i za deset let.“ radí Jana Horáková odbornice z firmy BSH domácí spotřebiče.

Tento článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.