Kolem téhle chytré věcičky se v poslední době strhl veliký „boom“. Proč si tedy domů nepořídit „hlídacího psa“, který bude vaši domácnost střežit za vás. Má to své výhody, protože s kamerou už se můžete přestat bát, že přijdete domů a zjistíte, že vás někdo vykradl, nebo, to menší zlo, že vám vaše štěně rozkousalo, na co přišlo. Wifi kamery si můžete představit vlastně jako takové chůvičky. 

Není kamera jako kamera

Nejedná se o žádný drahý kamerový systém, který běžně znáte, byť třeba jen z filmů. Jde spíše o systém „přehledový“, kdy prostřednictvím wifi kamery můžete na dálku sledovat, co se ve vaší domácnosti, ať už uvnitř nebo venku, děje. Poslední rok trávíme všichni mnohem víc času v domácnosti a často z domova i pracujeme. S rozvolňováním nařízených opatření ale rádi jistě naše domovy opustíme a vyrazíme například na výlet. V každém případě díky těmto „kamerovým chůvičkám“ se můžete podívat, jak se vaše děti učí nebo, co dělá váš domácí mazlíček. Stejně tak i zjistíte, kdo stojí u vašich vchodových dveří, aniž byste museli přerušit pracovní online mítink. Dle statistik, které zveřejnila během minulých dvou let Policie České republiky v rámci krádeží způsobených vloupáním, lze vidět, že není radno „zanedbávat“ zabezpečení vaší domácnosti.

Fakta v číslech

20 661 tolik bylo hlášeno případů krádeží vloupáním za rok 2020

22 161 tolik bylo hlášeno případů krádeží vloupáním za rok 2019

(Zdroj: PČR – Policie České republiky)

Jakou kameru vybrat a kde?

V prvé řadě záleží na tom, zda potřebujete „kamerovou chůvičku“ umístit dovnitř bytu či domu, nebo se vám více vyplatí pořídit si tu venkovní. Pokud máte zahradu, předzahrádku či terasu, určitě to není od věci. Popřípadě můžete pro vaše pohodlí i bezpečí zároveň trochu zainvestovat a zakoupit oba typy. Na trhu naleznete poměrně veliké množství těchto chytrých kamer do domácností, my jsme se pro vás snažili vybrat ty s dobrým poměrem cena/výkon a navíc ve stylovém provedení.

Fotogalerie
4 fotografie

Interiérové

Yale interiérová Wi-Fi kamera Pan & Tilt, Hornbach, 1 799 Kč

Kamera je ovladatelná pomocí hlasových asistentů Amazon Alexa a Google Assistant. Hlavním ovládacím prostředím, stejně jako u předcházejících modelů, je aplikace Yale View pro chytré telefony se systémem Android i iOS. Aplikace nabízí celou řadu pokročilých funkcí včetně možnosti sdílet záběry kamer s rodinou či přáteli, přednastavit pohyb kamer či spustit záznam pro detekci pohybu. 

Xiaomi Mi Home Security Camera 360° 1080P, Alza.cz, 1 049 Kč

Chytrá bezpečnostní kamera disponuje rotačním mechanismem a nabízí oproti předchozí generaci vylepšenou kvalitu obrazu a vynikající zorný úhel, který zaujímá plných 360°. To umožňuje skvělý přehled nad monitorovaným prostorem. Samozřejmostí je propojení kamery s mobilní aplikaci, která umožní vzdálený přístup k pořízeným záznamům a pohodlné ovládání kamery na dálku. Kamera je vybavena novou barevnou technologií Shimmer, která pořizuje barevné snímky i při slabém osvětlení bez nutnosti využití infračervených paprsků.

Venkovní

Yale venkovní kamera Wifi Pro, CZC.cz, 3 390 Kč

Umožňuje spolehlivě zaznamenávat a nahrávat všechny, kteří se v okolí vašeho domu pohybují. Živý přenos nebo záznam z venkovních kamer poskytuje majiteli šanci udělat si kompletní obraz o bezpečnostní situaci na celém pozemku. Tedy u vchodových dveří, u garáže, na zahradě či schodech do domu. 

IP kamera Netatmo Presence černá (NOC01-EU), Alza.cz, 6 999 Kč

Chytrá venkovní kamera s reflektorem, díky které inteligentně rozpoznáte osoby, zvířata i vozy. Upozorní vás a zareaguje na vše, co budete chtít, rozsvícením reflektoru. Například vám umožní příjemnější parkování po příjezdu z práce.