Náklady na energie tvoří velkou část výdajů domácností. Až 70 % energie spolkne vytápění, zbytek pak připadá na svícení, ohřev vody a provoz spotřebičů. Někdy se v rámci budoucích úspor hodí investovat do zateplení nebo výměny oken či účinnějších a šetrnějších spotřebičů, jindy stačí osvojit si návyky, díky nimž budete šetřit každý den. V březnu 2021 navíc došlo ke změně značení u energetických štítků, které by měly být nyní přehlednější. Před nákupem nového spotřebiče nikdy nezapomeňte vybrané kandidáty porovnat i z hlediska spotřeby.

Aby teplo neunikalo

Ať už topíte dřevem, plynem, elektřinou či využíváte ústřední vytápění, ohlídejte si, abyste o teplo zbytečně nepřicházeli. Plánujete-li rekonstrukci nebo větší investici do bydlení, zvažte zateplení, odstranění tepelných mostů a výměnu oken. Účinnější vytápění zajistí moderní kotle a radiátory. A jak za teplo ušetřit bez velkých zásahů? Pokud vám okny táhne, ale jejich výměna není na pořadu dne, problém vyřešíte alespoň částečně pořízením termozávěsů.

Prohlédněte si naši galerii s tipy na produkty, které pomohou ušetřit:

Fotogalerie
7 fotografií

Zbytečnému přetápění zabrání termostaty a termostatické hlavice, které ohlídají stálou teplotu a topení ztlumí, když se místnost ohřeje třeba sluncem nebo při vaření. Nemusíte udržovat stejnou teplotu v celém bytě nebo domě – v obýváku a dětských pokojích je příjemně při 22 °C, v ložnici se dobře vyspíte při 18 °C. Chodby není třeba vytápět vůbec – nižší teplota okolo 15 °C je vhodná pro přezimování pokojových rostlin. Po sprše oceníte vyhřátou koupelnu, kde je vhodné využít infrazářič v době, kdy tam zrovna jste, nebo nízkoteplotní podlahové vytápění.

Radiátory pravidelně během topné sezony provzdušňujte. I betonové a cihlové zdi pohlcují teplo. Zpět do místnosti ho dostanete odrazovou fólií za radiátorem. Když odjíždíte v zimě pryč, nevypínejte topení úplně, ale teplotu nastavte okolo 15 °C. To je výhodnější než pak prochladlý dům znovu vytápět. Neplatí to však pro dřevostavby.

Zkrocené spotřebiče

Na účtu za energie se mohou výrazně podepsat i spotřebiče, především ty, které běží neustále. Mezi největší žrouty patří ledničky s mrazákem. Spotřebu snížíte, když je umístíte do nejchladnější části bytu nebo domu, budete je pravidelně odmrazovat a udržovat naplněné asi ze 70 %. Pokud se chystáte koupit novou chladničku, volte přístroj v nejúspornější energetické třídě s funkcí No Frost, která brání námraze. Uvařené jídlo uložte do ledničky vždy až po vychladnutí.

Náročný provoz mají taky pračka a myčka. Zapínejte je, až když jsou zcela zaplněné, ideálně v době nízkého tarifu. Při pořizování nových spotřebičů opět prostudujte energetický štítek, tentokrát i kvůli spotřebě vody. Ohlídejte taky přístroje, které po vypnutí přejdou do pohotovostního režimu (standby), v němž stále spotřebovávají elektřinu. Snadným řešením je zásuvka nebo prodlužovačka s vlastním vypínačem.

Nové energetické štítky

Od 1. března 2021 z nich zmizely plusy a nyní zůstávají pouze písmena od A do G. Spotřebič dříve označovaný jako A+ se tak rázem ocitnul ve třídě C. Nové štítky získalo pět skupin domácích spotřebičů: myčky nádobí, pračky a kombinované pračky se sušičkou, chladničky, mrazničky a vinotéky, elektronické displeje a monitory a od 1. září ještě přibudou svítidla. Na štítcích se objevuje taky QR kód, který umožní veřejnosti vstup do databáze pro registraci výrobků EPREL, jež obsahuje podrobnou technickou dokumentaci o spotřebičích.

Osvícená domácnost

Světlo už nepatří mezi velké žrouty energie díky zavedení LED žárovek, které oproti běžným spotřebují až o 85 % méně energie a vydrží 20× delší dobu. Podle průzkumu společnosti IKEA je využívá až 82 % Čechů. Ani přes jejich úspornost nezapomínejte zhasínat, když odcházíte z místnosti. S tím vám pomohou chytré žárovky, které zhasnete pohodlně i na dálku. Ze žárovek a svítidel pravidelně utírejte prach. Dalších úspor můžete dosáhnout tím, že do předsíně nainstalujete pohybové čidlo, takže světlo bude zapnuté jen v případě potřeby. Do zahrady pořiďte solární osvětlení.

Jak šetřit vodou?

Lucie, autorka blogu ChooseGreen.cz, který se zabývá udržitelným životním stylem, nám poradila, jak jednoduše šetřit každý den vodou. Můžete to dělat i zcela nevědomě, stačí si osvojit několik jednoduchých změn. Nádobí nikdy nemyjte pod tekoucí vodou, raději počkejte, až ho bude víc, a umyjte ho v napuštěném dřezu. Ovoce a zeleninu myjte v míse s napuštěnou vodou a vodu potom použijte na zalévání pokojovek. Při čištění pleti a čištění zubů nenechávejte puštěnou vodu. Vodu na pití si napouštějte vždy do větší nádoby a tu mějte v ledničce, ať nemusíte nechávat odtéct teplou vodu z kohoutku vždy, když máte žízeň.

ODBORNÍK RADÍ

Robert Chmelař, zakladatel společnosti bezDodavatele, vysvětluje, jak snadno začít odebírat zelenou energii: „Zelená energie od českých výrobců až do vaší domácnosti jednoduše a moderně – právě s touto myšlenkou jsme založili start-up bezDodavatele, pomocí kterého chceme skoncovat s kouřícími elektrárnami a drahou elektřinou škodící životnímu prostředí. Naopak chceme podpořit lokální výrobce zelené energie. Prostřednictvím našeho jednoduchého řešení obcházíme tradiční dodavatele a za elektřinu vám účtujeme cenu bez nevýhodných paušálů nebo zelených přirážek. Zároveň částka za energie putuje českým výrobcům zelené elektřiny, a vy tak nepodporujete žádnou nadnárodní korporaci. Výsledek? V závislosti na spotřebě a aktuálním dodavateli můžete ušetřit až třetinu ročních nákladů na elektřinu. Zákazníkům navíc nabízíme i zelený plyn. Emise vzniklé při jeho spalování kompenzujeme finanční podporou projektů, které naopak přispívají ke snížení oxidu uhličitého v ovzduší.

Tento článek pro vás připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka z Blesk Bydlení květen 2021 Czech News Center