Pozor na termíny a podmínky

Začněte tím, že si pročtete stávající smlouvu. Důležité je totiž „neprošvihnout“ termíny, kdy můžete smlouvu s aktuálním dodavatelem ukončit bez případných pokut. „Jestliže máte smlouvu na dobu neurčitou, lze ji vypovědět kdykoli a po uplynutí tříměsíční výpovědní lhůty již šetříte s novým dodavatelem. Pokud je uzavřena na dobu určitou, uplatňuje většina obchodníků sankce za její předčasné ukončení, podobně jako je tomu ve spoustě jiných oborů,“ říká Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy.

Autor: BOHEMIA ENERGY entity

Kolik ušetříte?

Alespoň jednou za čas je dobré vzít si k ruce vyúčtovaní a udělat porovnání, jestli máte cenu, která odpovídá aktuální situaci na trhu. K tomu můžete využít kalkulátory energií. „Doporučuji spolehnout se na nezávislé internetové kalkulačky, třeba na stránkách ERÚ nebo portálu TZB-info.cz. Uděláte si snadno obrázek, který dodavatel je pro vás nejvýhodnější,“ uvádí Libor Holub. Vedle samotné ceny elektřiny a plynu věnujte pozornost i tomu, kolik zaplatíte na dalších poplatcích. Někde například neúčtují SMS upomínku či dokonce ani první upomínku.

Peníze nejsou všechno

Finanční úspora je důležitá, ale zjistěte si také, jaký zákaznický servis vám může nový dodavatel nabídnout. Dovoláte se například zdarma a rychle na zákaznickou linku? Vrátí vám přeplatek vždy, včas a bez vytáček?

Dobrým vodítkem je i to, jestli je signatářem Deklarace na ochranu spotřebitelů 2.0 pod patronací Svazu obchodu a cestovního ruchu. „To je dokument, který podepsali dodavatelé energií, kteří se rozhodli kultivovat trh a zavázat se k ještě přísnější ochraně zákazníka, než nařizuje zákon,“ vysvětluje Libor Holub.

Autor: BOHEMIA ENERGY entity

Bezpečně a v klidu

V dnešní době řada z nás uvítá možnost uzavřít smlouvu na dálku bez toho, aniž bychom museli někam chodit. Třeba v Bohemia Energy můžete dokumenty potřebné ke změně dodavatele podepsat digitálně přímo na počítači, tabletu či chytrém telefonu. Z pohodlí svého domova si navíc ve webové kanceláři můžete spravovat i svůj účet s energiemi.

Není třeba se obávat ani telefonické nabídky. Vyslechněte si ji, ale nikdy nedávejte souhlas s uzavřením smlouvy ihned. „Návrh smlouvy si nechte poslat v písemné podobě, ať nekupujete "zajíce v pytli‘. V klidu si jej prostudujte a pak se teprve rozhodněte, jestli odpovídá vašim představám. Pokud cokoliv není jasné, ptejte se,“ doplňuje Libor Holub.

Rozhodně se ale mějte na pozoru před různými zprostředkovateli, kteří vám anonymně zazvoní u dveří a tvrdí, že vám vyberou výhodnějšího dodavatele v aukci či výběrovém řízení. Často tvrdí, že stačí pouze podepsat nezávaznou přihlášku. Když se ale nakonec rozhodnete smlouvu s vysoutěženým dodavatelem neuzavřít nebo ji zrušit, čeká vás ve skutečnosti vysoká pokuta.

Autor: BOHEMIA ENERGY entity

Přechod bez starostí

Pokud máte nového dodavatele vybraného, nemusíte se už dál o nic starat, celou změnu vyřídí za vás. Stačí, když mu k tomu udělíte plnou moc. Seriózní dodavatel vás bude o všech dalších krocích průběžně informovat. „Až vám přijde oznámení o změně, nezapomeňte si podle zvolené formy platby za energie změnit trvalý příkaz, nastavit SIPO či inkaso,“ doporučuje Libor Holub. Pak už se jen můžete radovat, že jste svému rodinnému rozpočtu značně ulehčili.