Životní styl lidí se hodně změnil, oddělené jídelny jsou dávno anachronismem,“ vysvětluje designérka a majitelka obchodů Le Patio Monika White. „Návštěvu si dnes málokdy vedete do obýváku, protože většina rodinných interakcí se odehrává v kuchyni a kolem jídelního stolu. Tento vývoj tedy mluví pro velkou obytnou kuchyň spojenou s jídelní částí. Osobně nedoporučuji kuchyň bez možnosti umístění pohodlného jídelního stolu,“ dodává. Pokud stavíte, není samozřejmě problém nechat si navrhnout kuchyň podle vašich představ. Ale co s tím v malém bytě? 

Barová židle Taulov, 2199 Kč, Jysk
Autor: archiv firem

Při rekonstrukci je vždy možné (samozřejmě s ohledem na rozvody) přemístit kuchyň třeba do míst, kde byl původně obývák a z malé kuchyňky udělat např. pracovnu. Nebo lze využít stoly, které šetří místo, např. ty sklápěcí ke stěně. V takovém případě nezapomeňte na úložný prostor, kam lze odložit všechny ty slánky, cukřenky, ubrousky a další předměty, které obvykle na jídelním stole máme. Možností jsou třeba police nad stolem. Oblíbeným řešením bývá i protažení kuchyňské desky a k ní umístěné barovky. 

Ocenili byste další rady pro malý byt nebo chtěli znát správné rozměry jídelního stolu? To a mnohem víc se dozvíte v březnovém čísle Blesk Bydlení, jehož součástí je i speciální příloha o kuchyních. Seženete ho na stáncích nebo si ho můžete pohodlně objednat z domova v tištěné či elektronické verzi v našem iKiosku.

Titulní strana magazínu Blesk Bydlení na měsíc březen 2021
Autor: archiv Blesk Bydlení