Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Kuchyňské houbičky jsou plné nebezpečných bakterií! Víme, jak se jich jednoduše zbavit

/
  • (istock.cz)
    31. ledna 2021 ● 06:00

    Jsou neocenitelným pomocníkem, ale zároveň take zdraví nejnebezpečnějším předmětem ve vaší domácnosti. Můžeme je doslova nazvat líhní bakterií. Těch na jejich povrchu žije neuvěřitelných 7 miliard! Obvyklé vymáchání a vyždímání nestačí, spousta bakterií zůstává uvnitř a zbytky vlhkosti jim poskytují ideální podmínky pro úspěšné množení. Takže pokud chcete mít nádobí po umytí opravdu „čisté" a uchránit své zdraví, je třeba houbičky průběžně dezinfikovat. Způsobů máte na výběr hned několik.

    Udržovat čisticí pomůcky hygienicky nezávadné a čisté je stejně důležité jako samo jejich používání. Při utírání různých povrchů se bakterie šíří po celé kuchyni, tudíž se lehce dostanou do kontaktu s pokožkou či s jídlem a může dojít k šíření nemocí. I tak ji ale většina z nás používá kuchyňské houbičky , dokud se třeba po několika měsících používání sama nerozpadne. Věřte, že v tomto případě opravdu nestojí zato šetřit a vyplatí se pořídit si za pár korun novou. A to při denním používání ideálně už po týdnu. Existuje ale také několik způsobů, jak jejich životnost trochu prodloužit. Nejlépe uděláme, když budeme houbičky dezinfikovat několikrát týdně, aby se v nich nevytvářelo prostředí vhodné pro růst bakterií.

  • 1.

    Použijte bělidlo

    houbička
    Autor: istock.cz

    Laboratorní výzkumy jasně prokázaly, že největší účinnost má právě bělidlo. Roztok bělidla, jako je třeba Savo, dokáže zabít neuvěřitelných 99,9 % všech bakterií, jako je Salmonella, E. coli a Pseudomonas. Připravíte si ho snadno. Smíchejte 3/4 šálku bělidla a 3,5 litru vody. Do hotového roztoku pak houbičku namočte na 5 minut.

  • 2.

    Polijte je peroxidem

    houbička
    Autor: istock.cz

    Peroxid vodíku se řadí do prvních příček domácích čističů, jelikož má skvělé dezinfekční účinky. Namočte jednou týdně vaše houbičky na nádobí do roztoku z peroxidu vodíku a teplé vody. Nechte 10 minut působit a pak properte v čisté vodě. Takto se důkladně zbavíte bakterií a nečistot.

  • 3.

    Pomůže ocet a jedlá soda

    houbička
    Autor: istock.cz

    Pokud se chcete vyhnout chemii, skvělým pomocníkem vám bude ocet a jedlá soda. Tyto základní kuchyňské ingredience působí antibakteriálně a pohlcují pachy. Houbičku položte do misky, posypte sodou, zalijte trochou octa a poté vařící vodou. 

  • 4.

    Dejte je do mikrovlnky

    houbička
    Autor: istock.cz

    Podle odborníků je jeden z nejlepších způsobů, jak špinavou houbičku vyčistit, desinfekce pomocí mikrovlnné trouby. Jak na to? Vložte mokrou houbičku do mikrovlnky a zapněte ji na dvě minuty na vysokou teplotu. Na houbičce nesmí být žádné kousky kovu a musí být dostatečné mokrá, aby se nespálila. Jen pozor! Houbičku vytahujte  ven opatrně, protože bude opravdu horká.

  • 5.

    Použijte myčku

    houbička
    Autor: istock.cz

    Umyjte houbičky v myčce mezi nádobím na cyklus normální mytí. Horká voda všechny bakterie zabije.

  • 6.

    Vyperte je v pračce

    houbička
    Autor: istock.cz

    Nebezpečných bakterií se zbavíte i tak, že vyperte houbičky v pračce s malým množstvím pracího prášku. Můžete přidat i malé množství bělidla.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy