Řada slavných tváří našla domov v české metropoli. Které domy a čtvrti jsou spojeny s jejich osudy?

BARTOŠKA A NOVÝ

Luxusní secesní dům v Maiselově ulici, domov herců Oldřicha Nového a Jiřího Bartošky
Autor: Profimedia

Staré Město, Praha 1

Luxusní secesní dům vyrostl v Maiselově ulici v roce 1911. Standardní byt tu měl čtyří místnosti, koupelnu, dva záchody, pokoj pro služku, dvě spíže, komoru a prádelnu. A právě v jednom z těchto bytů o výměře 300 m2 žil slavný prvorepublikový milovník Oldřich Nový. V 80. letech byl jeho bývalý byt rozdělen na dva a znovu se tu usídlila herecká hvězda – Jiří Bartoška. 

KAREL GOTT

Vila na Bertramce, domov zpěváka Karla Gotta
Autor: Profimedia

Bertramka, Praha 5

Také vila, kde od konce 70. let 20. století žil Karel Gott, má zajímavou historii. Byla postavena ve stylu art deco v roce 1934 na popud hudebního nakladatele Mojmíra Urbánka ml. Gott se sem přestěhoval ze svého domu ve Strašnicích, který pro něj navrhl architekt Jiří Siegel a kde bydlel i s rodiči od roku 1971.

VLASTA BURIAN

Vila Vlasty Buriana na Hanspaulce
Autor: Profimedia

Hanspaulka, Praha 6

Až do 50. let 20. století, kdy mu byla znárodněna, bydlel král komiků v elegantní vile na Hanspaulce. Jakožto milovník sportu si tu nechal vybudovat tělocvičnu, bazén i tenisový kurt. Autorem výjimečné stavby z roku 1937 je český architekt s ukrajinskými kořeny Evžen Voskobojnikov.

RAŠILOVOVI

Vila Maminka na pražské Zbraslavi, kde strávil dětství herec Saša Rašilov
Autor: archiv Blesk Bydlení

Zbraslav, Praha 5
Do vily Maminka se nastěhoval herec Saša Rašilov st. v roce 1931. Předtím vystřídal víc bydlišť. Vzhledem k tomu, že miloval vodu, žil dokonce chvíli na hausbótu. Ale až tady mohl poskytnout domov spoustě domácích mazlíčků. Jeho vnuk a jmenovec v domě prožil dětství, na které velmi rád vzpomíná.

HRUŠÍNŠTÍ

Rodovou vilu nechal postavit dědeček Jana a Rudolfa Hrušínských
Autor: archiv Blesk Bydlení

Nusle, Praha 4

Vilu rodu Hrušínských nechal postavit dědeček Jana a Rudolfa Hrušínských v roce 1928. Jan tu dodnes žije s manželkou a dětmi, vilu opustil jen na krátkou etapu svého života. Dům stále dýchá historií hereckého rodu. Z doby vzniku tu zůstaly zachovány některé kusy nábytku a zvenku zdobí zeď pamětní deska Rudolfa Hrušínského staršího.

LÍDA BAAROVÁ

Funkcionalistická vila postavená pro Lídu Baarovou vypadá jako loď
Autor: Profimedia.cz

Hanspaulka, Praha 6

Funkcionalistický skvost z roku 1938, na jehož stavbu dohlíželi rodiče Lídy Baarové, prvorepubliková hvězda příliš v lásce neměla. Do vily se nastěhovala až v roce 1944 a opustila ji jen o čtyři roky později a už se sem nikdy nevrátila. Měla na ni špatné vzpomínky – v roce 1946 z okna vily vyskočila její sestra a začátkem 50. let odtud byl vystěhován její otec.

 

MATUŠKOVI

Dvoupatrový rodinný dům patřil rodině zpěváka Waldemara Matušky
Autor: archiv Blesk Bydlení

Baba, Praha 6

Rodinný dvoupatrový dům ze 70. let 20. století v atraktivní lokalitě na Babě prodala Olga Matušková po smrti svého manžela a svých rodičů, kteří zde žili, v roce 2011. Ač k němu měla sentimentální vztah, neboť tu nějaký čas s Waldemarem bydleli, vrátila se na Floridu, kam s manželem v roce 1986 emigrovali.

Fotogalerie
8 fotografií

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích, nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka z časopisu Blesk Bydlení 11/2022 Czech News Center