Když jsme se chystali na návštěvu bytu v dispozici 1+kk, byli jsme zvědaví, co v tak malém prostoru lze vymyslet. Avšak vzorové bydlení nového pražského projektu Tulipa Třebešín, které dostala za úkol zařídit zkušená interiérová designérka, nás příjemně překvapilo. Jak se Magdaleně Hopkins povedlo vytvořit na pár metrech čtverečních vzdušný a zároveň útulný interiér, kam se vešlo vše, včetně pracovního koutu i jídelního stolu?

„Každý si může i na malém prostoru vytvořit domov, ve kterém se bude cítit komfortně. Já osobně se vždy snažím vymyslet dispozici tak, aby vzniklo zákoutí pro ložnicovou část. Za tím účelem je možné využít například nábytkovou oboustrannou stěnu,“ vysvětlila nám designérka. A tak je tomu i v tomto případě. Předěl mezi obytnou a klidovou částí tvoří praktický policový systém, který zároveň zvětšuje možnost úložných prostor.

Hned z malé předsíně se vstupuje do koupelny zařízené sprchovým koutem se zástěnou z čirého skla, které prostor nijak neruší. Koupelna je společná s toaletou, což znovu šetří místo, a v bytě primárně určeném pro jednoho jde o praktické řešení.

Další dveře vedou do hlavního obytného prostoru. Ložnice je od dveří oddělena velkou šatní skříní a kuchyň má samostatný výklenek. Světlá barva skříněk bez úchytek prostoru svědčí. A díky tomu, že designérka nechala skříňky vystavět až ke stropu, ani tady si majitel nebude moct stěžovat na málo místa.

„V menších interiérech doporučuji volit zejména světlé odstíny neutrálních barev, které prostor opticky zvětší. Pro následné oživení a získání potřebného kontrastu jsou ideální tmavé doplňky, které dodají na dramatičnosti. Není třeba se obávat ani velkých prvků, jako jsou sedací souprava či obraz, které na sebe budou poutat pozornost. A důležité je nezapomínat ani na zrcadla a skleněné dekorace, které svými odlesky celý prostor prosvětlí a zvětší,“ vysvětluje designérka, jak se vypořádala s hlavním obytným prostorem.

Pohodlná pohovka se světlým čalouněním na štíhlých nožkách nepůsobí přes svou velikost mohutně, podobně prostor odlehčují i otevřené police na protější stěně.

A jaká jsou další chytrá řešení, která pro tento byt designérka Magdalena Hopkins vymyslela? Například jídelní stůl upevněný ve stěně, úzký konzolový stolek v roli psacího stolu (v dnešní době tabletů a notebooků bohatě postačí) a postel na míru navazující na stěnu s úložnými prostory. Těch je na byt dispozice 1+kk opravdu dostatek. Za dvířka se schová oblečení apod., na otevřené police přijdou knihy a dekorativní doplňky, nejlépe právě ty skleněné, které prostor nezatěžují.

Lesk a třpyt metalických materiálů navíc i v malém bytě dodá nádech elegance a luxusu. Dobrým nápadem je také využití krychlových taburetů, které mohou sloužit návštěvám k posezení nebo jako další odkládací prostor.

Fotogalerie
10 fotografií

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.