Architekt dostal za úkol zrekonstruovat malý byt v japonské Nagoji tak, aby se mohl flexibilně přizpůsobovat měnícím se potřebám rodiny. Výsledkem je „pokoj pro malé Gullivery“, který je navržen tak, aby se přizpůsobil dítěti.

Velkou inspirací architektovi byly fantazijní světy Gulliverových cest a Alenky v říši divů. Interiér si proto pohrává s měřítkem v naději, že inspiruje představivost dítěte a umožní rodičům normálně žít. 

Když dospělí spatří židli, sednou si. Dítě židli vidí jinak. Může ji využít jako stůl nebo pult. Jak vyroste, mění se jeho perspektiva a vztah k okolnímu prostředí.

Právě tato myšlenka je znázorněna pomocí tří rámečků šedé barvy. Nejmenší je začleněn do vestavěné knihovny. Další lze podle potřeby posouvat. Největší je mezi kuchyní a jídelnou. 

Každý kout bytu je navržen tak, aby ho dítě mohlo používat různými způsoby. Může si v nich hrát, číst nebo je použít jako stůl.

S otevřeným světlým společenským prostorem kontrastuje komorní pojetí ložnice rodičů. Jde o intimní útočiště, do kterého mohou uniknout. Když se odsune na stranu velký panel s potiskem jelenů, odhalí prostornou šatnu. Do šatny vede také jeden z rámečků, který je umístěn v knihovně.

Fotogalerie
20 fotografií