Nulový dům, jinými slovy pasivní dům, který pokrývá energii na svůj provoz z obnovitelných zdrojů, v tomto případě z fotovoltaických panelů, si nechala mladá rodina postavit na okraji Prahy s vizí komfortního, příjemného a ekologického bydlení s nízkými náklady na provoz. A to se jim splnilo!

Nový rodinný dům je postaven kolmo k původnímu hospodářskému objektu, který navazuje na ostatní domy a tvoří dojem ulice. Architektka Jana Jasinek z ateliéru architektů Symbiosa se při návrhu řešení místem do hloubky zabývala a vytvořila chráněný, moderní a příjemný životní prostor pro obyvatele, který přitom ladí s původní venkovskou zástavbou. „Stavebníci mi dali naprosto volnou ruku, díky tomu vznikl návrh s tak jasným názorem. Pro sebe jsem tento projekt pojmenovala ‚dům bez připomínek‘,“ říká Jana Jasinek.

Moderní skeletová dřevostavba stavebního konceptu DOMY ATREA s rozptýlenou otevřenou skladbou obvodových konstrukcí využívá ve značné míře přírodní obnovitelné a recyklované materiály (dřevo, desky na bázi dřeva, celulózu…).

Výrazným prvkem obou stavení je dřevěná fasáda kombinující palubky ze sibiřského modřínu ve vodorovném i svislém směru, doplněná o části s omítkou v tmavě šedé barvě. Kontrast střídání směru fasádních obkladů a vizuální hravost jsou násobené tím, že vedle sebe stojí dva podobně uzpůsobené domy. Další oživení představuje konstrukce zastřešení vstupu a terasy se sloupy v různých úhlech, které domu dodávají dynamiku. Na první pohled nepravidelné uspořádání sloupů evokuje dojem přirozeného růstu stromů v lese.

Praktická dispozice odpovídá současným trendům – dostatek světla a jednoduché linie doplněné přírodními prvky. Vnitřní uspořádání domu sleduje běh slunce i života rodiny. Velký stůl v jídelně je centrem stolování a setkávání se. Jídelna je propojena s obývacím pokojem, tím bylo dosaženo vzdušného prostoru srdce domu. Paprsky zapadajícího slunce pronikající jeho okny pocit pohody ještě znásobí.

Přednostně jsou tu využívány lokální obnovitelné zdroje energie – tepelné čerpadlo a fotovoltaická elektrárna s efektivním řízením výroby a spotřeby elektrické energie pro provoz domu (případně i nabíjení elektroskútru či elektromobilu). Zemní kolektor tepelného čerpadla může být v letním období využíván také k chlazení. V kombinaci s fotovoltaikou je jeho provoz téměř „zadarmo“.

Technologické vybavení domu je možné ovládat na dálku přes počítač nebo chytrý telefon. Na programování prvků inteligentního ovládání, jako jsou větrání, vytápění či pohyby žaluzií, se ostatně podílel i sám majitel.

Fotogalerie
8 fotografií

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích, nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

Titulní strana srpnového vydání Blesk Bydlení
Autor: archiv Blesk Bydlení