Schodiště v jejich projektu má jediný cíl - spojovat rodinu. Prochází skrz všechny úrovně budovy a běží do předzahrádky, je dramatickým nástrojem pro shromáždění všech členů rodiny.

Ačkoli je design schodiště jedinečný, nikdy nebylo zamýšleno jako funkční. Uvnitř domu se nachází druhé schodiště, které slouží pro přesun z jedné úrovně do druhé. Ukrytá je zde i herna pro osm koček. 

V přízemí domu žijí starší manželé. Výhodou je, že nemusí chodit po schodech a mají bezbariérový přístup do domu. Mladší rodina obývá první a druhé patro. Ohromné schodiště, které protíná dům, symbolicky spojuje všechny generace dohromady.

"Schodiště nepropojuje pouze interiér s dvorem a jednu domácnost s druhou. Cílem struktury je rozšiřovat se dál a propojit se s okolím a městem," vysvětlují architekti ateliéru Nendo.

Konstrukce schodiště je postavena z oceli, povrch tvoří beton. Rodina ho vyzdobila zelení. Prodloužení venku vytváří spojení mezi interiérem a exteriérem a povzbuzuje starší matku, aby si užila zahradničení. Čistý bílý interiér je klasickým příkladem minimalismu. Do útrob domu vnáší světlou a vzdušnou atmosféru - což je v této části Tokia velká vzácnost.

Fasádu obrácenou do ulice tvoří zeď bez oken, naopak zadní část tvoří zeď z prosklených skleněných panelů, která umožňuje proudění světla a poskytuje výhled do dvora.

Fotogalerie
17 fotografií