Akustická pohoda

Optimální akustickou pohodu je třeba řešit již ve fázi projektování nového domu. A rozhodně se nevyplatí ji podceňovat, protože výrazně ovlivňuje psychickou pohodu i zdraví – špatně odhlučněný domov vám může nenápadně způsobovat vnitřní napětí, které může vést k bolestem hlavy, nespavosti či náladovosti, a to za to zkrátka nestojí. 

Správně navržená konstrukce s akustickým útlumem musí reflektovat zvuk šířený vzduchem a postarat se o vzduchovou neprůzvučnost a zvuk šířený přenosem pevnou konstrukcí, tzn. zajistit kročejovou neprůzvučnost. Jako efektivní se v obou případech ukazuje sendvičová konstrukce s akustickými pohlcovači z minerální vlny nebo elastifikovaného polystyrenu. 

Tepelná pohoda

Chlad nad nevytápěnou garáží či efekt „studených nohou“ v dětském pokoji doma nikdo nechce. Proto je třeba podlahy řešit včas a zvolit vhodnou izolaci i do opomíjených prostor, jako je právě garáž nebo půda. Špatně navržená podlaha navíc může citelně ovlivnit výdaje za energie – tepelné ztráty do země či sklepů mohou tvořit až 25 % všech tepelných ztrát.

Jaká podlaha je tedy vhodná do obytných prostor, jaká do garáže a jaká do sklepa?

Plovoucí podlahy 

Do obytných místností se doporučuje osvědčená plovoucí podlaha. Plovoucí proto, že není pevně spojena s podkladem – je od něj oddělena pružným materiálem. Dle materiálového řešení a technologie se plovoucí podlahy dělí na těžké a lehké. Těžká je mechanicky odolnější, lépe akumuluje teplo, má lepší akustické parametry a můžete si ji pořídit s podlahovým vytápěním, nevýhodou je vyšší hmotnost a časová náročnost provedení. Výhodou lehké plovoucí podlahy je zase nízká hmotnost a rychlost provedení, takže ji v interiérech najdeme častěji. Oba typy by měly obsahovat kročejovou izolaci – například Isover N či Isover T-P.

Autor: Isover

Půda

Na půdě izolujeme podlahy obvykle v případě, kdy nelze vložit tepelnou izolaci přímo do stropu. Jedná se o podlahy, které nejsou určeny k trvalému provozu, které jsou však velmi jednoduché, levné a funkční. Efektivní řešení nabízí například systém Isover STEPcross kombinující minerální vatu s pěnovým polystyrenem. STEPcross vyniká jednoduchou aplikací bez tepelných mostů, minimálním přitížením stropu a v neposlední řadě cenou.

Na parotěsnou zábranu se připraví nosná část z tvrzeného pěnového polystyrenu a vzájemně se slepí PUR lepidlem. Do tohoto roštu se následně klade minerální tepelná izolace, která se na závěr přiklopí pochozími OSB deskami, které se šroubují do montážního prkna lepeného na EPS rošt.
Autor: Isover

Garáž

Garáž bývá nevytápěná, takže jednak musíme myslet na tepelnou izolaci podlahy v místnosti nad ní a pak i na vhodnou podlahu, kterou bude zatěžovat osobní automobil a dalších věci. Podlaha v garáži by pak měla být především tepelným izolantem zabraňujícím úniku tepla do země (například Isover EPS 100), akustiku v garáži většinou neřešíme. 

www.isover.cz