ONLINE CHAT
Dobrý den. Bydlíme v rekonstruovaném rodinném domě na vesnici cca 35 km od Prahy. Jaké byste doporučil zabezpečení? Zatím nemám pocit, že by se v okolí moc kradlo, ale proč chodit neštěstí naproti, že? Děkuji (Standa T. )
Foto
Jestli jste už po rekonstrukci, na začátek bych doporučoval bezdrátový alarm, bezpečnostní fólie na okna, zamykací kličky na okna a pravděpodobně spoustu dalších opatření, která by bylo možno posoudit až po shlédnutí objektu a prodiskutování Vašich potřeb. Někdy je dost podstatné zjistit, jak lidé dům užívají, aby se jim zabezpečení moc nepletlo pod nohy a do života. Je třeba posoudit přístupy k domu, místa skrytá pohledům z ulice, dveře, vrata, balkóny, střešní okna atd. Opět radím - využijte bezplatnou konzultaci na místě s nějakou odbornou firmou. Tak si nejlépe zpřesníte možnosti, které se ve Vašem případě nabízejí.
Jak je to prosím se zabezpečením a pojišťovnou? Kamarád mi říkal, že aby dostal pojistku na byt, musí mít nějaké speciální bezpečnostní dveře? (Kryštof)
Foto
Pojišťovny pro určité pojistné plnění vyžadují bezpečnostní dveře 3. bezpečnostní třídy. Zde je zcela klíčové, aby se jednalo skutečně o bezpečnostní dveře s platnými certifikáty. Jinak opět riskujete, že pojistku platíte zbytečně a žádné plnění nedostanete. S našimi dveřmi navíc získáte slevy na pojistném až 30%.
Dobrý den, jste schopni dodat dveře do celé ČR? Případně i na Slovensko? Děkuji moc,(Petr)
Foto
Ano, dveře dodáváme na celém území Česka i Slovenska. Preferujeme dodání přes naše pobočky a autorizovaná zastoupení, protože mají zkušenosti s montáží tisíců kusů dveří. Kvalita montáže je totiž pro výslednou bezpečnost zásadní.
Jak poznám skutečné bezpečnostní dveře od různých fejků?(Honza N. )
Foto
Prověřujte si certifikáty, třeba na stránkách certifikační autority - Trezortest. Mnoho importérů z Číny a Polska se vydává za "výrobce", ale jejich vliv na kvalitu dovezených výrobků je nulový. Tito zahraniční výrobci pak nemají pravidelně certifikovanou výrobu, takže je velká neznámá, jestli to co před lety poslali do nějaké zkušebny skutečně dnes vyrábějí. Plechové dveře z hobbymarketů mají obvykle dobrou jen cenu, ale Vaši bezpečnost příliš nezvýší. Navštivte showroom firem, ze kterých si vybíráte a prohlédněte si dveře. Pokud jedny váží 70 kg, jiné 50 kg a další 30 kg, určitě jsou v jejich konstrukci a odolnosti zásadní rozdíly. Prohlédněte si kvalitu kování, vložky a povrchu dveří. Pokud chcete dveře užívat delší čas, vyhýbejte se různým fóliím a tapetám na povrchu dveří.
Má cenu si kupovat bezpečnostní dveře když klesá počet vykradenych bytu?(Petr)
Foto
Má to možná větší cenu než dříve. Počet vykradení skutečně trochu klesá, ale dnes je více než polovina bytů zabezpečena bezpečnostními dveřmi. Zloději tedy loví v mnohem menším rybníku a pokud nemáte bezpečnostní dveře, jste mnohem ohroženější než dříve. Z praxe víme, že přes víkend je v bytovém domě násilně vykradeno třeba i deset bytů, ale ty co mají bezpečnostní dveře nejsou ani škrábnuté. Bytař prostě jde dál, nezdržuje se, nevyhledává komplikace, když o pár metrů vedle jsou "papírové" dveře.
Jaký doporučujete zabezpečovací systém A na co bych měl při jeho pořizování myslet? Děkuji(David)
Foto
Protože nevím, jaký objekt se chystáte zabezpečit, je těžké doporučovat. Využijte službu, kdy technické posouzení, návrh řešení a cenové varianty získáte zdarma. Budete se pak určitě lépe rozhodovat.
Dobrý den, co musí splňovat dveře, které jsou protipožární? Existují takové a jsou oproti standardním o tolik dražší? Nebo už v dnešní době musí být protipožární všechny dveře v případě pojištění? (Veronika K.)
Foto
Všechny vstupní dveře do bytů v bytovém domě musí splňovat požární odolnost 30 minut, tzv. EI30. Pokud to ošidíte, ohrožujete jednak sebe, ale zejména ručíte i za škody, které by vznikly v ostatních bytech a celém bytovém domě v případě rozšíření požáru z Vašeho bytu. A to se může dost prodražit. Samozřejmě nedostanete ani pojistné plnění za škody ve Vašem bytě, pokud byly takto porušeny požární předpisy. Požární varianty dveří jsou obvykle dražší o 1 až 2 tis. korun. Řada dodavatelů bezpečnostních či jiných vstupních dveří Vás bude přesvědčovat, že můžete ušetřit, protože se na to prý nepřijde, ale určitě to nedoporučuji.
Dobrý den, jaký je prosím, rozdíl mezi výběrem vstupních dveří do bytu v bytovém domě a do baráku? Na co při výběru dát pozor a na co bychom neměli zapomenout? (Naďa 35)
Foto
V obou případech by dveře měly být bezpečnostní. V případě bytu pak máte zákonem nařízenou povinnost mít vstupní dveře s protipožární odolností. Poskytují Vám životně důležitý čas v případě požáru. U bytu oceníte i dobré protihlukové vlastnosti dveří. Venkovní dveře do domu musí mít kromě bezpečnostni i dobré tepelně izolační vlastnosti, ale i povrchy odolné nepřízni počasí.
Maji zlodeji tendenci jit do bytu i behem pritomnosti majitelu?(Katka)
Foto
Ano, je to tendence posledních let a pro obyvatele obvykle otřesný zážitek. V našich průzkumech pozorujeme přesun motivace lidí k nákupu bezpečnostních dveří od ochrany majetku k ochraně osob. Mnoho vykradených pak zjistí až druhý den, že byli vykradeni. Důvodů pro tuto taktiku vykrádání je několik. Jednak většinou není zamčeno, takže otevření je otázka sekund. Hned za dveřmi pak bývá mnoho užitečných věcí, telefon, peněženka, kabelka, klíče od auta apod.
Dobry den, jaky system je pro zamykani nejlepsi a na kolik takovy system prumerne vyjde? Popripade jak nedat zlodejum na jevo ze doma nikdo neni.(Petr)
Foto
Optimální je zvolit kvalitní bezpečnostní vložku vyšší bezpečnostní třídy, která může stát 3 až 5 tis. A osadit ji na certifikované bezpečnostní dveře s mnohabodovým zamykáním. Taktik jak předstírat, že je někdo doma je celá řada, od automatického rozsvěcení světel po hrající televizi. Zloděj ale obvykle zkusí zazvonit. V nabídce máme proto například digitální kukátko připojené na WiFi, které slouží jako intercom. Když u Vás někdo zazvoní, můžete s ním přes mobil rozmlouvat a dokonce si ho nahrát či vyfotit.
Dobrý den, jaké jsou možnosti chránit svůj majetek například online zamykáním zámku na dveřích? je už taková možost? Děkuji mnohokrát za odpověď(Martin S.)
Foto
Ano, taková možnost existuje. Odemykání otiskem prstu nebo mobilem je stále populárnější a nepochybně zaznamená velký rozvoj.
Dobrý den, můžete prozradit něco ohledně investice, ze své vlastní zkušenosti, kolik do dveří investovat? Díky P.(Pavel)
Foto
To záleží na mnoha faktorech. Jde o dům nebo byt, 3. třída nebo 4. bezpečnostní třída, bežný povrch nebo něco speciálního, běžné kování nebo zajímavější designové, lze použít původní zárubně či nikoli? Doporučuji použít bezplatnou službu posouzení dveří a okolních konstrukcí, kdy získáte jasnou představu, jaké řešení je pro Vaše dveře nejlepší a jaké jsou cenové varianty.
Dobrý den, mám chatu v Novém Jáchymově, jak u Vás funguje instalace dveří, je tam celkem blbě přístupný terén, Vaši technici dorazí až tam? Děkuji moc,(Jaroslav)
Foto
Nevím, jak moc obtížný terén u Vás je, ale zatím se nestalo, že bychom si s tím neporadili.
Dobrý den, souseda zrovna nedávno vykradli, i když měl bezpečnostní dveře, co s tím? Uvažovali jsme o nich původně také, pořád se všude píše, jak se krade, ale teď nevím. Poradíte? (Leona, Hrarec Králové )
Foto
Bohužel nejsou dveře jako dveře. Na trhu je spousta "bezpečnostních" dveří z Číny, Polska, Ukrajiny, které nemají s bezpečností moc společného. Důležité je ověřit si, že dveře mají české certifikáty. Rovněž je důležité si ověřit, že daný certifikát je skutečně na typ dveří, které kupujete. Samozřejmě nelze ale vyloučit, že jsou občas vykradeny i kvalitní bezpečnostní dveře. Ta šance je ale tisíckrát menší.
Kolik zámku je nejlepších?(Jarda)
Foto
Stačí jeden zámek a vložka, ale odpovídající kvality a bezpečnostní třídy. Důležitý je ale naopak počet zamykacích bodů, protože více bodů lépe rozkládá sílu použitou při napadení. Klíče stejně máte obvykle na jednom svazku, takže když je člověk ztratí, tak bohužel všechny.
Dobrý den, rád bych se zeptal, zda-li se Vám stalo, že se někdo dostal přes Vaše bezpečnostní dveře? Díky P.(Pavel)
Foto
Odpověď viz jedna z předchozích otázek. Ale obecně když máte správné prostředky a čas, dostanete se i do trezoru Národní banky.
Dobrý den, jaké je omezení k použití vnitřní wifi kamery kvůli ochraně osobních údajů chodcu před domem? Dekuji(Madtin)
Foto
Pokud nezabíráte kamerou veřejný prostor, tak žádné. Jinak doporučujeme zajistit si příslušná povolení.
Dobrý den, jak zabezpečit chatku bez trvalého připojení energie, když alarm nepřichází v úvahu a manuální zabezpečení před zloději neobstojí? Děkuji(Marie)
Foto
To je opravdu velký oříšek. Při investici do zabezpečení záleží na tom, jak velké hodnoty chráníte. Mechanické zabezpečení v takovém případě určitě velkou část zlodějů odradí. Pokud ale nemáte elektřinu, nezbývá, než se domluvit s někým místním, kdo by chatku občas zkontroloval, aby se Vám tam někdo na zimu neubytoval.
Zdravím Vás, je pravda, že slabinou bývají dveře na balkoně, které bývají podceňovány? Tzn.: mám betelné vchodové dveře (rodinný domek), ale zloděj jde radši přes balkonové dveře, které bývají z okenních profilů a tudíž zřejmě snadněji překonatelné, než ty vchodové. (Dvořák)
Foto
V případě rodinného domku je těch slabých míst bohužel dost. Je samozřejmě třeba zabezpečit okna, balkónové dveře, francouzská okna, střešní okna garážová vrata apod. Nezbytné je doplnit pasivní mechanické zabezpečení aktivním alarmem a ideálně i kamerovým systémem.
Dobrý den, mám dotaz. Zabouchla jsem si dveře, mám bezpečností a pan zámečník je otevřel během pár sekund. Což mě dost děsí. Od té doby se na noc zamykám. Jaká je možnost, že zloděj otevře zamčené bezpečnostní dveře? Děkuji(Markéta V.)
Foto
Tak to děláte správně, protože bezpečnostní dveře jsou bezpečnostní jen zamčené. Je trendem posledních let, že se vykrádá běžně v době přítomnosti obyvatel, nejen v noci, ale i přes den. Pokud máte kvalitní bezpečnostní dveře s pravými certifikáty, pak je pravděpodobnost překonání mizivá.
Dobrý den, je možné připravit bezpečnostní dveře na míru i co se designu týče? Díky moc,(Alena)
Foto
Dveře vyrábíme na míru nejen co se týká rozměrů, ale i použitých povrchů. Aplikovat je možné různé moderní materiály, ale vždy tak, aby to bylo v souladu s platnými certifikáty výrobku. Děláme například repliky historických dveří, které mají naše bezpečnostní ocelové jádro, dveře s nerezovým povrchem, s kamenným povrchem a samozřejmě dřevo či lamináty všech druhů, barev a designů.
Dobrý den, jaká je doba garance kvality dveří? Případně v případě poruchy, náhradní díly dodáváte taky v rámci servisu? Děje se to vůbec? Děkuji,(romana)
Foto
Dveře jsou vždycky běžnou součástí stavby a je vhodné je pravidelně udržovat, mazat a seřizovat. Záruční dobu máme nadstandardní, až 20 let, ale dveře slouží mnohem déle. Zrovna minulý měsíc nás navštívila jedna z prvních zákaznic z roku 1991, která ztratila klíče, tak potřebovala vyměnit vložku. Jinak náhradní díly máme na všechny modely dveří, které jsme za těch 29 let vyráběli.
Dobrý den, je rozdíl ve dveřích, které se dávají do bytů a které do chalup? Děkuji,(Jiří)
Foto
U bytů převažují 3 hlavní parametry - bezpečnost, porotipožární odolnost a zvukový útlum. U domů a chalup je primární bezpečnost a tepelně izolační vlastnosti. Konstrukčně jsou bytové dveře obvykle tenčí, venkovní dveře do domů pak masivnější.
Dobrý den, rád bych se zeptal, jaká je procentuální účinnost Vašich dveří proti vniknutí zloděje? Děkuji moc(Alžběta)
Foto
Například jen v Praze dnes máme nainstalovaných více než 150.000 Nextů. Z nich jsou ročně překonány 1 až 2 kusy, a to často za podivných okolností, např. pravým klíčem apod. Takže ty skutečné tisíce vykradení se odehrají ve zbývajících cca 450.000 bytech a jiných objektech.
Dobrý den, mám radši zabezpečit více okna než dveře?(Pavel Mrázek)
Foto
Konkrétní situaci bych nechal na posouzení odborníků. U rodinných domů nebo bytů v přízemí je samozřejmě potřeba mechanické zabezpečení oken řešit a ideální je kombinovat to s elektronickým alarmem.
Dobrý den, s jakou nejzajímavější zlodějskou fintou jste se za dobu svého působení setkal? děkuji.(Marie)
Foto
Osobně jsem našel chlapa, jak s pajcrem v ruce hledá něco v kufru mého auta. Policii vysvětloval, že šel kolem, kufr byl otevřený a on se rozhodl mi to pohlídat. Jinak se ale na sousedskou pomoc nevyplatí příliš spoléhat, protože příběhy, jak někdo držel bytařům dveře při vynášení věcí, jsou celkem běžné. Různí podomní obchodníci nabízejí, že Vám vymění "bezpečnostnostní" vložku, ale máte malou jistotu nejen o její kvalitě, ale zejména jestli jste dostali všechny klíče. Lidé jdou často vykradení doslova naproti.
Dobrý den, odrazují v dnešní době zloděje instalované kamery na rodinném domě, nebo je to naopak láká? Děkuji.(Marian)
Foto
Dobrý den, viditelné zabezpečení jako kamery, bezpečnostní dveře, mříže, siréna na domě každopádně odrazují. Policie toto potvrzuje a doporučuje. Zloději nevyhledávají komplikace a naopak jdou cestou nejmenšího odporu.