Pro vyrovnání podkladních vrstev podlahy je vhodné použít místo těžkých betonových potěrů suchý vyrovnávací podsyp z lehkého keramického kameniva v kombinaci s podlahovými deskami - tzv. suchou plovoucí podlahu.

Suché plovoucí podlahy mají ale mnohem více výhod, než jen nízkou hmotnost. Na rozdíl od betonových podlah se vyznačují výbornými tepelně izolačními vlastnostmi a fungují také jako kročejová izolace. Další zásadní výhodou, kterou mají suché podlahy oproti podlahám litým je ta, že je můžete používat ihned po jejich dokončení.

Stará očištěná podlaha
Autor: Lias Vintířov

Vyrovnávací podsyp z Liaporu

Pro vyrovnání podlahy na dřevěném stropě je možné použít 100% přírodní lehké keramické kamenivo Liapor s průměrem zrn 1-4 mm. Vrstva těchto malých keramických kuliček, které se vypalují z 80 milionů let starých jílů, vyrovná nerovnosti podkladu a umožní také bezpečné uložení rozvodů topení a elektroinstalací. Celá realizace je snadná, rychlá a obejde se zcela bez mokrých procesů.

Video
Video se připravuje ...

Rychlé vyrovnání podlahy na dřevěném stropě s podsypem z keramzitu Liapor Lias Vintířov

1)   Nejprve je nutné odstranit původní zásyp a očistit dřevěný záklop. Spáry záklopu je

doporučeno zkontrolovat a v případě potřeby utěsnit např. přelištováním. 

2)   Následuje celoplošné překrytí dřevěného záklopu separační geotextílií a montáž obvodové dilatace na celou výšku skladby podlahy.

3)   Potom přichází na řadu vyrovnávací podsyp z Liaporu, jeho minimální výška vrstvy by neměla být nižší než 2 cm.

4)   Aplikovaná vrstva Liaporu se urovnává a hutní pouze ručně. Liapor je doporučeno ukládat v pruzích o cca 20% širších, než je formát podlahových desek a deskami ho zaklápět průběžně.

Uložení vrstvy Liaporu najednou v celé ploše místnosti není správné, vrstva Liaporu není bez provizorního zakrytí pochozí.

5)   Pro zvýšení kročejového útlumu je možné mezi podlahové desky a Liapor položit ještě kročejovou izolaci.

6)   Na závěr se podlahové desky v souladu s doporučením konkrétního výrobce prošroubují, případně prolepí a následně přetmelí.

7)   Pak už nezbývá nic jiného, než podlahu dokončit položením finálního povrchu - použít je možné koberec, dlažbu, vinyl, lamino nebo další, na trhu dostupné materiály.

Realizace podlahy se suchým vyrovnávacím podsypem z Liaporu vás překvapí svou rychlostí, menší místnost není problém zvládnout za odpoledne.

Lehké keramické kamenivo Liapor zakoupíte on-line v e-shopu obchod.liapor.cz, v obchodní síti Liapor, nebo ve stavebninách DEK.