„Je to pravda, s nabídkou přišla filmová společnost Bavaria, v jejímž studiu vznikaly světoznámé filmy jako Kabaret nebo Velký útěk, či detektivní seriál Derrick,“ přiznává Václav Vorlíček.

Dvakrát do stejné řeky

Nabídka zněla jasně: Držte se originální verze, jen ji natočte s novými herci. Vorlíčka zájem německých filmařů těší, nabídku ujmout se režie ale odmítl. „Už nikdy nechci zažít trampoty s filmováním v zimě, navíc si nejsem jistý, zda je možné vstoupit dvakrát do stejné řeky,“ vysvětluje Vorlíček.

Ani to ale bavorské producenty neodradilo – novou pohádku chtějí natočit stůj co stůj. A když se jim nepodařilo získat přímo Vorlíčka, chtějí se alespoň přesně držet původního scénáře a točit podle Vorlíčkových původních režijních pokynů. „Když mají takové přání, proč ne?“ krčí rameny Vorlíček.

Právníkovi, který jej zastupuje, dal přitom svolení, aby jednání o poskytnutí autorských práv německé straně pokračovala. A ještě jednu instrukci udělil: že se v ceně nemusí podbízet… „Vůbec mi nejde o horentní honorář – jen o novou verzi prostě nijak zvlášť nestojím,“ přiznává legenda československého a českého filmu.

Němci: na dobré cestě

Zatím ale vše nasvědčuje tomu, že se s touto zvláštní konkurencí původnímu filmu bude muset smířit. Výkonná ředitelka Bavaria Film Uschi Reich Blesk magazínu potvrdila, že jednání jsou na dobré cestě. Kdo se ujme hlavních rolí, zatím prozradit nechtěla, stejně jako to, zda se na natáčení opět budou podílet i Češi. Nicméně představa, že by se role krále a královny ujali Libuška Šafránková a Pavel Trávníček, je hodně lákavá.

Popelku měla hrát Jana Preissová

S rolí Popelky je neodmyslitelně spjata Libuše Šafránková, původně ale režisér Vorlíček do role obsadil Janu Preissovou. Byla půvabná, dobře hrála. Objevil se však problém. „Zeptala se mě, kdy začneme. Řekl jsem, že před Vánoci a Janička přiznala, že v takovém případě musí roli odmítnout. V té době by už totiž její Popelka měla pořádné těhotenské bříško,“ vzpomíná Vorlíček.

Natáčelo se na Švihově i na Moritzburgu

■ Nejznámější česká pohádka se v roce 1973 natáčela na vodním hradě Švihov a na saském zámku Moritzburg

■ Pavla Trávníčka v roli prince namluvil Petr Svojtka

■ Hudbu napsal Karel Svoboda, hlavní píseň zpívá Karel Gott a text napsal Jiří Štaidl

■ Scénář napsal František Pavlíček, protože se ale v roce 1969 dostal do nemilosti, jeho autorství bylo až do sametové revoluce tajné.

Kdo by mohl nahradit Libušku Šafránkovou?

Eva Josefíková

PROČ ONA: Stejně se jí už říká nová Šafránková. 

KDE JSME JI VIDĚLI: Filmy Signál a Probudím se včera

Anna Linhartová

PROČ ONA: Protože má výraz Popelky i princezny

KDE JSME JI VIDĚLI: Film Nevinnost, seriál Život je ples

Tereza Voříšková 968561:gallery:true:true

PROČ ONA: Protože už je hvězdou své generace

KDE JSME JI VIDĚLI: Filmy Rafťáci, Peklo s princeznou, Bobule

Šárka Vaculíková

PROČ ONA: Je ještě neokoukaná a talentovaná

KDE JSME JI VIDĚLI: Seriál První krok, film Můj vysvlečenej deník

Veronice nejvíce sluší, když se směje
Autor: Hermina.cz
Veronika Kubařová 

PROČ ONA: Protože má okouzlující úsměv

KDE JSME JI VIDĚLI: Filmy Ženy v pokušení, Lidice, Rafťáci

Ewa Farna

PROČ ONA: Je hvězdou v Česku i Polsku!

Ewa Farna se podepisovala fanouškům
Autor: Hermina.cz

KDE JSME JI VIDĚLI: V mnoha jejích klipech a při vystoupení

 

 

 

 

 

 

Fotogalerie
6 fotografií