Hostina

Jana Brejchová, která s ní v roce 1957 točila film Vlčí jáma, často a ráda vzpomíná na to, jak si paní Jiřina na plac přivezla pořádně velký hrnec s naloženým masem. Když filmaři čekali na slunce, dokázala za necelou půlhodinku připravit výbornou roštěnou a pohostila takřka celý filmový štáb.

Stejné to bylo při natáčení filmu Hostinec U kamenného stolu. Šejbalová, v roli manželky hoteliéra a kuchařky zároveň, v kuchyni často a ráda vařila.

Rudolf Hrušínský dával k lepšímu historku o tom, jak – jako řidič – s paní Šejbalovou jednou dokonce ze Solnice, kde se točilo, odjel na vesnický trh do Dobrušky. Herečka tam koupila dvě husy a v kuchyni hostince je večer upekla. „Nikdy jsem nic lepšího nejedl,“ přiznal Hrušínský.

Zadělávaný králík podle J. Šejbalové

Potřebujeme: mladého králíka, 250 g libového uzeného masa, 250 g hub (nejlépe hříbků), 12 naložených cibulek, 1 lžíci mouky, 1 sklenku bílého vína, 4 lžíce vývaru (masox), olej, máslo, stroužek česneku, sůl, pepř

Postup: Králíka rozkrájíme na menší porce a na rozpáleném oleji rychle opečeme. Přidáme kousek másla, maso osolíme a opepříme a necháme zezlatovět. Pak posypeme moukou, kterou za stálého míchání necháme hnědnout. Rychle zalijeme vývarem a vínem a dáme na půl hodinu dusit. Mezitím si nakrájíme uzené maso na kostičky. Rozkrájíme cibulky a stroužek česneku a všechno na másle osmažíme a přidáme ke králíku spolu s rozkrájenými houbami. Pak opět přiklopíme a necháme pomalu dusit další půl hodiny.

Fotogalerie
15 fotografií