Ralf Wolter se narodil 26. listopadu 1926 v Berlíně jako syn humoristy, akrobata a zpěváka. Poté, co dokončil studium na herecké akademii, začal účinkovat v různých berlínských divadlech. V roce 1951 získal svou první filmovou roli ve veselohře Die Frauen des Herrn S. Následovaly další filmy, v nichž ztělesnil např. poblázněného sluhu ve vybrané anglické domácnosti. V letech 1954-1958 byl členem kabaretu Rauchfang. Brzy si díky svému smyslu pro humor zahrál v mnoha komediích a muzikálech a stal se miláčkem publika.

Fotogalerie
4 fotografie

Jeho "hihi" se divákům vrylo do paměti

Nejvýraznější role si však zahrál až ve filmových mayovkách. Jako nezapomenutelný Sam Hawkins so poprvé objevil v roce 1962 v Pokladu na Stříbrném jezeře, následovaly snímky Vinnetou, Old Shatterhand, Vinnetou 3. díl, Vinnetou a míšenka Apanači a Vinnetou a Old Shatterhand v Údolí smrti.

Jeho legendární "hihi" se divákům moc dobře vrylo do paměti. V roce 1964 si zahrál výraznou roli ve filmu Žut o rok později pak účinkoval v dalších mayovkách Divoký Kurdistán a V říši stříbrného lva. V roce 1966 natočil společně s Lexem Barkerem western Hledá se Jonny R.

Během své herecké kariéry natočil okolo 120 filmů. V sedmdesátých letech účinkoval také v seriálech Místo činu nebo Starej. V roce 1979 se vrátil na televizní obrazovky opět jako Sam Hawkins v seriálu Můj přítel Vinnetou. V roce 1996 natočil Wolter svůj poslední film Kondom des Grauens, ve kterém ztělesnil profesora Borise Smirnoffa. V posledních letech se věnuje převážně divadlu a natáčení televizních seriálů. Kromě toho daboval filmy Asterix in Amerika či Winnetoons.

Způsobil dopravní nehodu, při které zemřeli tři lidé

V roce 2002 ale herce zastihla zlá událost. Když se v květnu otáčel na dálnici, způsobil havárii kamionu a osobního vozidla, ve kterém zemřeli tři lidé. Z místa havárie odjel a o nehodě se dozvěděl až z rádia. Soudní přelíčení na sebe nenechalo dlouho čekat. Za smrt z nedbalosti mu hrozilo až pět let vězení! Nakonec vyvázl s podmínečným trestem deseti měsíců.