Základní surovinou pro výrobu gumových medvídků je želatina. Ta vzniká hlavně z vepřových kůží. Ve fabrikách na výrobu želatinových bonbonů ale využívají nejčastěji želatinové granule, které se smíchají s horkou vodou. Do medvídků se pak přidávají aromata a barviva, aby získaly požadovanou chuť a barvu. Želatinoví medvídci jsou tak slavní, že 15. července slaví svůj mezinárodní den. Alternativou pro klasickou želatinu může být doma při výrobě třeba ještě agar, tedy želé z mořských řas.

Medvídci by asi nevznikly, pokud by jejich tvůrce a zároveň cukrář Hans Riegel pocházející z německého Bonnu nezašel jednoho dne na pouť, kde tancovali medvědi. Ti se pak stali jeho inspirací a poprvé opustili fabriku v Kessenichu v roce 1922. Firmou, které výroba patřila, je společnost Haribo, která po celém světě zaměstnává 7000 lidí. Kvůli želatině obsažených v medvídcích se traduje, že jsou prospěšní díky kolagenu pro naše klouby. Množství kolagenu v medvídcích je ale příliš malé, proto pozitivní dopad není až tak velký.