Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Jsou na mlsání, na klouby i na hraní: Gumoví medvídci jsou s námi už 94 let!

/
  • Jsou na mlsání, na hraní, ale na klouby! Gumídkové slaví narozeniny.
    14. července 2016 ● 16:16

    Jsou na mlsání, na klouby, ale i na hraní! Gumoví medvídci jsou s námi už 94 let. Pro Čechy byla tato želatinová cukrovinka dlouho zapovězená. Pokukovali jsme po nich přes hranice a ten kdo měl štěstí, mohl za ně utratit pracně získané „bony“ v Tuzexu. Obchodní regály zaplavily až po sametové revoluci a staly se hitem!

  • 1.

    Medvídkový svět

    Nejen že si na nich pochutnáváme, nýbrž si s nimi i hrajeme! Nejčastěji jsou medvídci využíváni jako dekorace různých dezertů a sladkostí. Samostatnou kapitolou jsou pak gumové kelímky tvořené z rozpuštěných medvídků. Dámy si z nich navíc vytvářejí i nejrůznější medvídkovou bižuterií.

    Jsou na mlsání, na klouby i na hraní: Gumoví medvídci jsou s námi už 94 let!
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Pozor, po medvídcích se tloustne

    Jeden pytlíček nestačí! Gumoví medvídci jsou velice oblíbené, a jakmile se otevře jeden pytlík, hned se po něm zapráší a už by se otevíral další. Statistiky ukazují, že každý Čech jich za rok sní asi 1,5 kila. Ale pozor! Méďové sice neobsahují žádný tuk, ale mají dost kalorií. Jeden sáček gumových medvídků (cca 250g) obsahuje téměř 78 kostek cukru. Na druhé straně někteří drží medvídkovou dietu. Ta vychází ze stejné teorie jako pití hubnoucích geladrinků. Medvídci v žaludku nebobtnají a zvyšují pocit sytosti. Je ovšem jasné, že dlouhodobé pojídání výhradně medvědí stravy, zdraví zrovna neprospívá.

    Jsou na mlsání, na klouby i na hraní: Gumoví medvídci jsou s námi už 94 let!
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Jak se rodí medvídek?

    Vše začíná u kreslíře obrázkovým návrhem. Poté se vyrobí plastový model a pokračuje se výrobou formy, která se obtiskne do rámu se škrobovou moučkou. Do dočasné škrobové formy už pak přijde směs glukózy, cukru, želatiny, barviv a příchutí, ze kterých vznikají medvídci, kteří ale musejí ještě přibližně 3 dny zrát. Po vyklopení méďů z forem se pro lesk přidá vosk. Nejoblíbenější barvou je červená.

    Jsou na mlsání, na klouby i na hraní: Gumoví medvídci jsou s námi už 94 let!
    Autor: bored panda

  • 4.

    Kde se vzali?

    Fenomén medvídků započal v Německu a to v roce 1922, kdy je začala vyrábět firma Haribo ve městě Bonn. Inspirací pro cukráře Hanse Riegela byli tančící medvědi na poutích. Dodnes se prodávají v mnoha chuťových modifikacích a staly se fenoménem.

    Haribo
    Autor: Haribo

  • 5.

    Medvídkové náušnice!

    Co je potřeba: Dva medvídky (nechte volně na vzduchu alespoň několik dní), bižuterní kleště, dva ketlovací nýty, dva afroháčky, dva dlouhé špendlíky a průhledný lak na nehty.

    Postup: Nejprve medvídka propíchněte dlouhým špendlíkem od středu jeho hlavičky ke spodní části. Držte špendlík za konec a medvídka důkladně natřete ze všech stran průhledným lakem. Poté ho zapíchněte do stabilního materiálu, kde může uschnout. Špendlík posléze vyndejte a vyměňte jej za nýt, který vsuňte na spodní části medvídka směrem nahoru k jeho hlavičce. Vrchní část nýtu vytvarujte do očka pomocí kleští. Ještě než očko dotáhnete, vložte do něj afroháček a očko uzavřete.

    Nejprve medvídka propíchněte a nalakujte bezbarvým lakem.
    Autor: Haribo

    Poté, co medvídci zaschnou, protáhněte dírkou ketlovací nýt.
    Autor: Haribo

    Jeden jeho konec zkraťte a provlíkněte do něj afro háček.
    Autor: Haribo

    Vyrobit si náušnice je skutečně jednoduché!
    Autor: Haribo

    Fotogalerie
    9 fotografií

Dnešní horoskopy