Střevní potíže po snědení „ztraceného vejce“ hlásilo nakonec celkem 131 lidí. Hygienická stanice hlavního města Prahy s těmito lidmi navázala kontakt. Dle původní informace Anamy Pónya, ředitelky speciálních projektů vydavatelství Burda Praha, které festival organizovalo, se čtyři návštěvníci Apetit Pikniku nakazili bakteriální salmonelou.

Na Apetit Pikniku se už čtrnáct lidí nakazilo salmonelózou.
Autor: piknik.apetitonline.cz

Odborníci teď ale hlásí nárůst. „Zatím u čtrnácti pražských konzumentů byla kultivačně potvrzena salmonela,“ uvádí šéfka pražské epidemiologie Zdeňka Jágrová. Typ, který byl pomocí testů zjištěn, odpovídá drůbežímu původu. Číslo, které odborníci uvádějí, se týká pouze Pražanů, kteří festival navštívili. Je tedy možné, že nakažených je nakonec mnohem víc.

Provozovatelka stánku, odkud nákaza bakteriální infekcí pochází, uvařila jídlo na kulinářský festival doma. Připravila celkem 200 porcí, aniž by měla oficiální provozní místo. Vejce, která žena použila pro přípravu, byla s největší pravděpodobností domácí. „Pocházela z neregistrovaného chovu,“ informovala Jágrová.

Za stánkařku se postavila slavná kuchařka Kamu

„Tahleta Tereza, která má celý Two eggs na triku, cestuje jako blázen, zadarmo se učí na stážích ve skvělých restauracích, je našlapaná jako málokdo a teď se jí hroutí sen jako domeček z karet. Právě ono jídlo, ze kterého by měla salmonela být, se naučila během své stáže v USA v restauraci s podobným konceptem, který tu Tereza rozjíždí,“ uvedla slavná kuchařka Kamila Rundusová, známá jako Kamu’s Mise en Place.

„Rozhodla jsem se, že ji maximálně podpořím, protože málokdo ví, jak náročné je podobnou akci připravit, kolik času to zabere, jak šílený je pak všechno převážet a postarat se o celou záležitost tak, aby všem strávníkům chutnalo a vyšli z toho bez újmy,“ napsala Kamu na svém Facebooku.

„Vedro je zkrátka svi** a v sobotu, kdy proběhl Apetit piknik, bylo vedro naprosto nesnesitelné. Připravované pokrmy se musí organizátorům Apetit food festivalu hlásit půl roku dopředu, takže holky počasí odhadnout nemohly a je jasné, že holandské omáčce by více slušel chladnější den. Přesto všechno měly po celou dobu výdeje vše pečlivě uchované v termoboxech a vydávaly správně tak, jak předpisy říkají, dodala Kamila.

Vyšetřování jen tak neskončí

Státní veterinární správa České republiky na místě konání festivalu odebrala vzorky, vyšetřování tak i nadále pokračuje. Hygienická stanice proto informace o kauze uveřejňuje postupně.

V létě musíme být podle odborníků při stravování velice opatrní. „Měli bychom se vyhýbat nedostatečně tepelně opracovaným pokrmům, omáčkám a zálivkám, kde jsou používána tepelně nedostatečně upravená vejce,“ nabádá Pražany epidemioložka. Rizikové je podle ní i drůbeží maso, které není konzumováno hned po uvaření.

V neposlední řadě bychom měli být obezřetní vůči chlazeným pokrmům, které jsou nevhodně skladované, a vůči teplým pokrmům, které provozovatel uchovává při teplotě 60 °C.