Lupy jsou mále šupinky odumřelé kůže v oblasti hlavy. Na rozdíl od zdravé kůže však neodpadávají postupně po mikroskopických částech, ale drží se na hlavě a odlupují se až následně v podobě větších celků.  To má za následek svědění, které je průvodním jevem problémů s lupy.

Za vznikem lupů stojí nejčastěji kvasinky rodu Malassezia furtur. Ty jsou přirozenou součástí kožní flóry, která odpovídá za obnovu kožních buněk v cca čtyřdenních intervalech. Problém nastává v případě, když se kvasinky přemnoží. Pak totiž dochází na napadeném místě k zánětu, který se projevuje nadměrnou a zrychlenou obnovou kůže vedoucí ke vzniku svědících ložisek. Vedle kvasinek mohou za vznikem lupů stát taky houby nebo plísně. V obecné rovině jsou i další faktory, které vznik lupů podporují. Jedná se například o dlouhodobý stres a velkou psychickou zátěž, nedostatečnou hygienu nebo naopak přílišnou péči o pokožku hlavy za použití nevhodných prostředků, fénování vlasů nebo nevhodné stravovací návyky s převahou mastných jídel.

Existují dvě varianty lupů:

  • suché, které jsou bílé a po odloupnutí odpadávají na ramena, a
  • mastné, které se vyznačují většími, mastnými a nažloutlými kousky kůže, které se naopak drží ve vlasech (a protože trápí více muže, případně též vousech nebo obočí).

S lupy lze bojovat za pomoci různých speciálních šamponů. Vedle toho je ale možné využít i sílu bylinek. Babské rady doporučují omývat pokožku hlavy odvarem z březové vody, z kopřivy nebo heřmánkových listů.