Odkud pochází a kde se pěstuje

Vanilka pochází z Ameriky, především z oblasti dnešního Mexika. Toltékové a Aztékové ji znali dávno před příchodem Evropanů a přidávali ji do kakaového nápoje jako afrodiziakum i symbol luxusu. Dnes se největší světová produkce přesunula do Madagaskaru, který je známý vanilkou typu Bourbon. Dále se pěstuje i v Indonésii, Ugandě, Papui-Nové Guineji či Indii.

Vanilka však není jen tak ledajaká rostlina – je to orchidej, která vyžaduje horké, vlhké klima a velmi specifické podmínky. Z jednoho keře lze nasbírat jen malé množství tobolek, a navíc celý proces pěstování a zpracování je mimořádně náročný.

VIDEO: Jak vyrobit vanilkový extrakt

Video
Video se připravuje ...

Jak vyrobit vanilkový extrakt 

Proč je vanilka tak vzácná a drahá

Vanilka je po šafránu druhým nejdražším kořením světa. Důvodů je hned několik:

1) Opylování je ruční a velmi časově náročné

Mimo Mexiko, kde žije speciální druh včely a kolibříků schopných vanilku opylit, se musí každý květ opylovat ručně. A aby to nebylo jednoduché – květ vanilky je otevřený jen jeden jediný den v roce. Když se to nestihne, úroda je ztracená.

2) Zpracování trvá měsíce

Po sklizni se zelené tobolky vanilky musí několik měsíců fermentovat, sušit a neustále kontrolovat. Teprve poté získají svoji typickou vůni, tmavou barvu a intenzitu.

3) Výkyvy počasí

Tropické cyklóny na Madagaskaru často ničí úrodu, což ceny vanilky ještě více zvyšuje.

4) Vysoká poptávka

Pravá vanilka je velmi žádaná, ale produkce je omezená. Velká část globálního trhu tak spoléhá na syntetický vanilin.

Zpracování vanilky

Z rostliny se využívají plody – vanilkové lusky, někdy také označované jako tobolky. Po fermentaci se používají několika způsoby:

  • Celé lusky – do krémů, likérů, cukrářských krémů nebo domácího vanilkového cukru.
  • Semínka (vanilkový kaviár) – typická černá zrníčka v dezertních krémech.
  • Vanilkový extrakt – macerace lusku v alkoholu.
  • Vanilková pasta – hustá, obvykle kombinace extraktu a semínek.
  • Vanilkový prášek – usušené mleté lusky. Pro běžné použití se často používá vanilin, syntetická náhražka pravé vanilky. Je levnější, ale chuťově mnohem plošší a ostřejší.

Využití vanilky 

V kuchyni: vánoční cukroví, krémy a pudingy, káva a teplé nápoje, zmrzlina, dezert typu panna cotta či crème brûlée Ale využití sahá mnohem dál:

V kosmetice a domácnosti: parfémy, tělové krémy, aromaterapie, svíčky a bytových vůních

Vanilka a Vánoce

V českém prostředí má vanilka dlouhou tradici zejména díky vanilkovým rohlíčkům, lineckému cukroví a dalším sladkým vánočním receptům. V době, kdy se domácnosti před svátky proměňují v malé cukrárny, je vůně vanilky všudypřítomná.

Navíc její hřejivá vůně krásně ladí s zimní atmosférou – připomíná teplo domova, rozsvícený stromeček a pečení, které nás spojuje s rodinou. Vanilka je tak pro mnohé doslova vůní dětství.