Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Baleríny v novém kabátě, které vás omladí: Nosí se i u královského dvora

29. března 2024 | 06:00

Baleríny, o jejichž slávu se postarala Francouzka Rose Reppeto už v roce 1947, se z divadelního prostředí dostaly do ulic pak zejména díky ikonám stylu s herečkou Audrey Hepburn v popředí. Klasické baleríny s vykrojenou oblou špičkou však v současné době dostaly mnoho podob. Leckdy totiž eskalují spíše do ryze elegantní obuvi s velmi decentním, skoro až nepatrným blokovým podpatkem s okrasnou sponou, které v minulosti vynesla i princezna Kate. Které další typy balerín vás letos dost možná uchvátí? Na to nám dala odpověď stylistka a majitelka butiku Indivine Lenka Zelenohorská.

Slávy se jim dostalo už před více než 70 lety

O slávu balerínek se zasloužila Francouzka Rose Reppeto už v roce 1947. Nemohla se totiž dívat na zkrvavené nohy svého syna Rolanda, který byl tanečníkem v proslulé Opeře Garnier. Taneční boty mu prošila, obrátila je naruby a z kožené stélky udělala podrážku. Dostalo se mu tak pohodlí a nestěžoval si na neustálou bolest nohou. Po prvním vyrobeném páru ale vzrostla poptávka od tanečníků, a tak Rose prodala své bistro na Montmartru a začala se věnovat pouze výrobě taneční obuvi.

Jak nám zmínila i osobní stylistka Lenka Zelenohorská, to, že se baleríny dostaly z divadelního prostředí do ulic, vděčíme především hereckým i módním ikonám stylu s Audrey Hepburn v popředí. Ta je s oblibou nosila k pouzdrovým i áčkovým sukním, zejména pak k cigaretovým kalhotám v délce končící nad kotníky.

Proměna vzhledu

Jak již máme v paměti od dětství, charakteristické byly vždy pro svůj oblý tvar špičky, plochou podrážku a docela prostý vzhled, byť neztrácely na své eleganci. Tento klasický model z trendů nesešel, avšak čím dál tím více se baleríny mísí do různých podob. Vtiskávají se do nich různé styly, eskalují tak do prudce sofistikovaných bot, které na dálku můžou působit spíše jako lodičky na nízkém podpatku.

Často navíc disponují i dekorativní sponou. Takové byly součástí looků i princezny Kate, která je zkombinovala s kalhotovým kostýmkem. Tento typ kvituje i stylistka Lenka Zelenohorská a dodala, že omlazují a vytváří krásný vzhled subtilní nohy.

Na více stylistických triků se podívejte do videa:

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Redakční tip:

Abyste takto naleštěný vzhled propůjčila i svému looku, není zapotřebí kupovat nové boty s touto exkluzivní dekorací. Dodá vám ho totiž i samostatná nasazovací spona, kterou v angličtině naleznete převážně pod označením „shoes clips“. V zadní části obsahuje cvoček, kterým jednoduše připevníte okázalý doplněk na okraj svých bot. Ozvláštní jednoduché balerínky, ale i vysoké lodičky, mokasíny nebo tenisky. Příznivou zprávou pak je, že se vám investice zvlášť neprodraží. Sponu totiž seženete v řádu pár set korun. A jaké tvary vládnou těmto ozdobám? Své boty můžete ozvláštnit čtvercovou sponou po vzoru Kate, mašlí, bambulkou nebo nejrůznějšími štrasovými ozdobami.

Na trendy baleríny se podívejte v galerii. 

Stylové baleríny na jaro pořídíte za výhodnou cenu na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Žaneta Podlahová, Tereza Víchová