Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Královský polibek: Dánsko oslavuje nového krále Frederika a královnu Mary. Margrethe II. abdikovala

Autor: ČTK, simao, DVL - 
14. ledna 2024
18:57

Novým dánským králem se dnes stal Frederik X. Na trůn nastoupil poté, co abdikaci podepsala jeho matka Margrethe II (83)., která byla hlavou Dánska od roku 1972. Margrethe II. podepsala svou ohlášenou abdikaci na setkání s vládním kabinetem v den 52. výročí svého nástupu na trůn. Změnu na trůně následně z balkonu kodaňského zámku Christiansborg slavnostně vyhlásila dánská premiérka Mette Frederiksenová před tisícovkami jásajících lidí. A došlo i na první polibek nového dánského královského páru před davem jásajících lidí.

Dosavadní panovnice oznámila záměr abdikovat poslední den minulého roku v projevu, v němž mimo jiné uvedla, že nastal čas předat odpovědnost příští generaci. Je to poprvé za téměř 900 let, kdy dánský monarcha dobrovolně abdikoval.

Na balkoně kodaňského paláce Christiansborg slavnostně ohlásila nástup 55letého nejstaršího syna Margrethe II. Frederika na trůn dánská premiérka Frederiksenová. Událost podle agentury AFP přilákala více než 100.000 lidí.

Královna Mary se stala první Australankou v historii s tímto titulem. Frederik se seznámil s tehdy 28letou realitní makléřkou Mary Donaldsonovou v restauraci v Sydney během tamních letních olympijských her v roce 2000, kam následník trůnu přijel podpořit dánský jachtařský tým.

Ať žije král

Ať žije král,“ volala při proklamaci střídání na trůně Frederiksenová. Tisícovky lidí poté propukly v jásot.

„Hurá, hurá, hurá,“ znělo zámeckým náměstím a přilehlými ulicemi. Frederik při tom podle agentury DPA působil velmi dojatě a měl slzy v očích. Poté společně s novou královnou Mary lidem z balkonu zamával. Přišly i jejich čtyři děti.

Podepsání abdikace

Margrethe II. předtím odjela v kočáře ze své rezidence podepsat abdikaci do bývalého královského paláce Christiansborg, který dnes slouží jako sídlo parlamentu i vlády. V limuzíně tam odjeli také Frederik a jeho choť, 51letá Mary, která je první královnou Dánska původem z Austrálie.

Před dánským parlamentem se dnes podle agentury AP shromáždili lidé z celého Dánska. Davy zaplnily také ulice vyzdobené červeno-bílými dánskými vlajkami.

Některé obchody měly za výlohami fotografie Margrethe a Frederika, malé dánské vlaječky byly i na městských autobusech. Hudba královské stráže vykonala svou každodenní přehlídku v centru dánské metropole ve slavnostních červených uniformách místo obvyklých černých.

Oznámení rezignace v poslední den minulého roku bylo pro dánský národ překvapením. I korunního prince Frederika a jeho mladšího bratra Joachima o svém úmyslu informovala jen tři dny před oznámením, uvedl s odvoláním na královský palác deník Berlingske.

Ještě donedávna Margrethe trvala na tom, že roli královny považuje za celoživotní úlohu. Ke změně názoru ji patrně donutily až zdravotní problémy. Loni v únoru podstoupila operaci zad a ke svým pracovním povinnostem se vrátila až v dubnu.

Margrethe II. byla nejdéle vládnoucí panovnicí v Evropě. Královnou byla prohlášena v lednu 1972 po smrti svého otce Frederika IX. Její role je převážně ceremoniální. Byla druhou ženu na dánském trůnu. Dánsko přitom patří mezi nejstarší monarchie na světě.

Frederik X., sportovně založený král, potápěč i letec

  • Frederik je nejstarším synem královny Margrethe II. Už před několika lety začal tento absolvent politických věd a držitel četných armádních hodností postupně přebírat část oficiálních aktivit a připravovat se na roli formální hlavy státu.
  • Jeho otec, princ Henrik zemřel v roce 2018 ve věku 83 let.
  • Frederik se narodil 24. června 1968 v Kodani. Studoval jazyky na střední škole v Kodani a společně s mladším bratrem Joachimem strávili na začátku 80. let rok na studiích ve francouzské Normandii, v rodné zemi jejich otce.
  • Po dovršení 18 let usedl Frederik ve státní radě, což je poradní orgán dánského panovníka. Od té chvíle měl pravomoc převzít povinnosti panovníka, kdykoliv byla jeho matka Margrethe II. v zahraničí.
  • V roce 1995 Frederik vystudoval politické vědy na univerzitě v Aarhusu, toto magisterské studium zahrnovalo i rok na americké Harvadově univerzitě. Stal se tak prvním dánským monarchou s univerzitním vzděláním.
  • Poté se dal k dánskému námořnictvu, tuto službu sám pokládá za nejkrásnější období svého života. Působil tu jako elitní potápěč s přezdívkou "Žabí muž Pingo". Stal se námořním důstojníkem.
  • V roce 2000 rovněž absolvoval výcvik na letecké škole a stal se kapitánem letectva. Aktuálně dosáhl nejvyšší námořní hodnosti admirála a taktéž je generálem dánského letectva.
  • Frederik je sportovně založený, má za sebou několik obdivuhodných výkonů. Na psím spřežení například zdolal 3000 kilometrů ledové pustiny Grónska. Také se rád účastní závodů plachetnic. Je členem Mezinárodního olympijského výboru.
  • V srpnu 2013 se účastnil triatlonu Ironman v Kodani. U příležitosti svých padesátin uspořádal Frederik v roce 2018 sportovní akci pod názvem Královský běh, která se uskutečnila v pěti největších dánských městech a účastnilo se jí na 70 000 lidí včetně členů královské rodiny. Tento běh se od té doby koná každoročně.
  • Podobně jako britský král Karel III. je i Frederik vášnivým ochráncem životního prostředí. Podle listu The New York Times popsal, jak cesta do Arktidy trvale změnila jeho pohled na klimatickou krizi, a přesvědčila ho, že je jeho osobní povinností promluvit. Zúčastnil se rovněž klimatických summitů Organizace spojených národů a poskytl mnoho projevů a rozhovorů o záležitostech životního prostředí.

Video  Dánská královská rodina uspořádala ples.  - instagram / detdanskekongehus
Video se připravuje ...

Uživatel_5739719 ( 14. ledna 2024 21:57 )

Máte tam chybu v datumu u fotek je datum 14.1.2023 dnes je rok 2024

leiah68 ( 14. ledna 2024 19:47 )

Margrethe II. byla nejdéle vládnoucí panovnicí v Evropě? To jako vážně? Od kdy není Británie v Evropě??? Pokud je mi známo, Alžběta vládla mnohem déle.

Zobrazit celou diskusi