Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sněženky a machři málem nedopadli! Co všechno jste o oblíbené komedii netušili?

  • Sněženky a machři málem nedopadli! Co všechno jste o oblíbené komedii ještě netušili?
    18. ledna 2024 | 06:00

    Jsou filmy, ke kterým se stále vracíme a které nás neomrzí ani po letech. Mezi takové patří legendární komedie Sněženky a machři, kterou netřeba příliš představovat. Během natáčení však vzniklo několik perliček, o kterých jste nejspíš neměli ani tušení. 

  • 1. Tajnůstkář Kopta zatajil, že neumí lyžovat

    Autor: ČSFD

    Podmínkou pro účast ve filmu byla znalost lyžování. Václav Kopta tak moc toužil po roli Radka, že raději zalhal. Lyžovat totiž vůbec neuměl. Když se to režisér filmu Karel Smyczek dozvěděl, nezbývalo mu nic jiného než sehnat dubléra. Když navíc přijel Václav Kopta na natáčení, neměl žádné zimní oblečení. Na horách předtím totiž nikdy nebyl.

    VIDEO: Retro: Takhle vypadala dovolená na Mácháči za socialismu...

    Video se připravuje ...
    Retro: Takhle vypadala dovolená na Mácháči za socialismu • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

  • 2. Duchoslav toužil po omluvence, ne po natáčení

    Autor: Saša Malachovský

    Pro film Sněženky a machři objevil režisér Karel Smyczek studenty konzervatoře Michala Suchánka a Václava Koptu. Ve snímku však zazářil nenapravitelný třídní průšvihář Viki Cabadaj v podání Jana Antonína Duchoslava. Ten však studoval na gymnáziu a nikdy netoužil po tom, být hercem. Na konkurz se dostavil hlavně pro to, aby měl omluvenku ze školy. Režisérovi se však Jan Antonín Duchoslav zalíbil natolik, že ho do role obsadil. Herec byl vybrán díky své upovídanosti, a navíc byl výborným lyžařem.

  • 3. Pozor, jde režisér aneb kontroly pokojů

    Autor: www.csfd.cz

    Režisér Karel Smyczek pravidelně ve čtyři ráno obcházel pokoje a kontroloval, jestli náhodou nejsou chlapci u dívek. „Na horách při natáčení jsme hrávali do noci karty. Antonín loudil, aby si mohl zahrát s námi. Jelikož jsem se bál, že by mě obral, nebylo mu to povoleno. Snížil jsem se k tomu, že jsem ve čtyři hodiny ráno obcházel pokoje a kontroloval, jestli nejsou kluci u holek. Ale i tak se natáčení holkám líbilo; když jsme končili, seděly na schodech a plakaly. Ne proto, že už končíme, jak jsem se bláhově domníval, ale že budou muset zase chodit do školy," uvedl.

  • 4. Ve filmu hráli i neherci

    Autor: Foto: Martin Hykl, Reprofoto film Sněženky a machři

    Roli kotelníka holdujícího spíše alkoholu než práci ztvárnil filmový architekt Boris Halmi. Byl po ruce, a nemusel se tak shánět další herec. Do role vedoucího horské boudy pak režisér obsadil rovněž svého přítele – Karla Kováře. Pět let po Sněženkách spáchal ve čtyřiatřiceti letech sebevraždu.

  • 5. Valentina Thielová měla z lyží strach

    Autor: archiv

    Kromě Václava Kopty neuměla lyžovat ani představitelka Boženky Valentina Thielová. Režisérovi Smyczkovi to ale nevadilo. Profesorku měla hrát elegantní dáma, a to Valentina Thielová splňovala na sto procent. Herečka se ale bála na lyže i postavit, a tak jí rekvizitáři přibili na lyže klínky, díky kterým držela na sněhu lépe stabilitu.

  • 6. Natáčení plné smůly

    Autor: www.csfd.cz

    Celé natáčení málem ztroskotalo poté, co štáb nemohl v zimní sezoně sehnat ubytování pro osmdesát osob. Během natáčení měl také smůlu na počasí, pak praskl kotel ústředního topení na horské boudě, kde se natáčelo. Některé zimní záběry tak byly pořízeny až o několik měsíců později, za lyžárnu posloužila barrandovská rekvizitárna. Scény v pokojích učitelek se natáčely jako úplně poslední v pražské ubytovně pro stavební dělníky. Film šel do výroby pozdě. "Ota Hofman, šéf skupiny dětských filmů, nás nakonec popohnal, když řekl, že jestliže ho nenatočíme ještě letos, tak už nikdy," dodal režisér Smyczek.

  • 7. Exkluzivní kombinéza pro Mariku

    Autor: CNC_Tonda Tran

    Exkluzivní lyžařskou kombinézu pro Mariku si barrandovské studio nemohlo oficiálně koupit v tehdejším Tuzexu. Nemělo totiž příděl bonů, a tak to muselo vyřešit složitou oklikou – a neporušit nijak zákon. Kombinéza byla nakonec jen zapůjčena, ale všichni se strachovali, aby ji Eva Jeníčková při natáčení nepoškodila.

  • 8. Kolik si herci vydělali?

    Autor: ceskatelevize.cz

    Trojice hlavních představitelů dostala za film 10 tisíc korun pro každého.

     

Autor: Aneta Valešová, Prostě fenomén
Diskuse ke článku
.