Mnoho párů to až moc dobře zná, ohnivou vášeň v posteli v začátcích vztahu po pár letech vystřídal skromný plamínek. Takový pár rozmýšlí, jak přidat postelovým hrátkám pořádné koření. Nemusí hned „pelášit“ za sexuologem. V Čechách nabízejí své služby také vztahoví koučové nebo sexuální trenéři.

Sexuolog klientům pomáhá, pokud mají nějaký zřejmý problém, jako například poruchy erekce nebo strach z intimity. Zpravidla určí diagnózu, navrhne léčbu a předepíše léky. Sex kouč pomáhá sestavit rozovojový plán klientů a terapie zahrnuje učení nových dovedností. 

Jedinou odbornicí tohoto druhu u nás je Julie Gaia Poupětová. Jako sex kouč pomáhá párům znovu zažehnout jiskru a zároveň učí intimní dovednosti na živých kurzech. Oběma profesím se věnuje od roku 2008. „V mé praxi nejde o to, s čím klient přichází, ale především o to, s čím ze sezení odejde,“ vysvětluje Blesku sex koučka. Cílem sezení je sdělit klientům jasné kroky a nasměrovat je tak, aby se učili lépe chápat své potřeby a erotika jim zase fungovala.

„Věčně tvá nevěrná“  

Témata se prý zase až tak neliší od témat u sexuologa či párového terapeuta. „Nejčastěji klienti přichází na sezení řešit nesoulad libida, oživení vztahu, ženské vzrušení a orgasmus, rozvoj dovedností, které se chtějí na sezení naučit a pak také témata jako specifická preference a nevěra,“ uvádí „Gaia“.  

Co se týče nevěry, v naší společnosti prý platí dvojí standard. „Muž proutník je borec, žena s více milenci je… no, doplňte si sami,“ upozorňuje Julie Poupětová. Stejné tendence k nevěře mají bez rozdílu jak muži, tak ženy, jen ženy někdy nevěru lépe skrývají. „Na sezeních uplatňuji přístup, že je mnohem lepší řešit sexuální tužby společným souhlasem vycházejícím z reálných potřeb a ne sérií pokusů o dokonalou monogamii zakončených opakovanou nevěrou,“ dodává.

Praha, město sexu?  

Hlavní město nabízí velkou spoustu erotických akcí, kterými si mohou okořenit život nejen páry, ale i svobodní. „Lidé si tu můžou vyrazit například na burlesque show, projít si pro zpestření Sex Machine Museum nebo navštívit některou z aktuálních výstav erotických fotografií, jako byly v minulých letech třeba výstavy Praha dekadentní v Galerii Tančící dům, výstava Helmuta Newtona v Museu Kampa nebo výstava orgasmických portrétů Petra Jedináka,“ vyjmenovává sex koučka Gaia.  

Další aktivitou jsou různá setkání či workshopy, zaměřené například na zvládnutí základů bondáže. A pak si třeba pronajmout místo s vybavením, kde si některé techniky bdsm her můžou zkusit v soukromí na vlastní kůži. Pochopitelně je tu možnost pravidelně vyrazit do některého ze swingers klubů. Nebo se třeba potkat s příznivci bdsm a fetish na srazech této subkultury či vyrazit na Prague Fetish Night a užít si hodně peprnou show, doplňuje Julie Poupětová. Sama také pořádá kurzy rozvoje intimních a vztahových dovedností pro muže i ženy. Kurzy probíhají v učebně na Újezdě s výhledem na Národní divadlo.         

Nejnovější vztahové trendy

Ačkoliv v Česku podle koučky existovala subkultura nemonogamních vztahů už v minulosti, tolik se o ní nemluvilo. Nyní ve společnosti proudí živá debata o vztazích a tak se zdá, že je daleko více párů, které žijí otevřeně. „Ve své koučovací praxi nicméně teď intenzivně pracuji s více než desítkou párů právě na tomto tématu, jak bezpečně otevřít vztah a vzájemně si neublížit. A během posledních let mi výrazně přibylo klientů s tímto zadáním. Na druhou stranu, stále je velké množství vztahů, které jsou v podstatě otevřené, jen o tom jeden z partnerů neví,“ informuje Julie Poupětová.  

Koučka ale upozorňuje, že žádný typ dlouhodobého vztahu není automatickou vstupenkou do sexuálního ráje. „Pokud necháte jet sex ve vašem vztahu na autopilota, nejspíš časem nebudete mít žádný sex nebo ho budete mít velmi málo,“ upozorňuje. Oba z páru by měli rozvíjet své sexuální kompetence, jinak bude erotický život v dlouhodobém vztahu chřadnout. „Představa, že můžete v posteli dělat to samé, co na začátku vztahu, před pěti, deseti či dvaceti lety, a ono to bude generovat stejně úžasné výsledky, je naprosto zcestná,“ říká Julie Gaia Poupětová.  

U sexuální koučky

„Takže proto s klienty nejprve řešíme, proč vlastně sex? Co jim to má přinést, co od toho očekávají? Co díky tomu potřebují naopak zase získat? Jinými slovy, proč se s tím sexem vlastně obtěžovat, když na to některým párům evidentně nezbývá energie. Má pro ně společný sex ještě nějakou hodnotu jako prožitek?“ popisuje Julie Poupětová.  

Pak se s klienty dívá na dovednosti, které mají a na kterých mohou stavět. „A zároveň se bavíme o vzájemných potřebách. Narazíme třeba na to, že předehra v takové podobě, kterou si partneři zvykli dělat na začátku vztahu, buď během let zmizela úplně anebo zůstala, ale už dávno minimálně u jednoho partnera neplní svou funkci. Spíš funguje jako stresor, než že by vedla ke společnému sladění a vzrušení,“ dodává Julie. Nakonec s klienty hledá cestu, jak si pozvolna vytvořit takový druh předehry, která znovu obsahuje trochu svádění a umožňuje oběma partnerům se naladit, vzrušit a mít na sebe chuť.  

Video
Video se připravuje ...

Loňský erotický veletrh Erofest pdc, ub, Blesk TV

Fotogalerie
43 fotografií